29 / 04 / 2024

Konut sektörü Kovid-19'la hareketlendi!

Konut sektörü Kovid-19'la hareketlendi!

Kovid-19 pandemisinde ekonomistlerin daha önce karşılaşmadığı ve görmediği bir süreç yaşandığına dikkat çeken ekonomist Merve Hande Akmehmet, "Ekonomi üzerindeki en temel etkilerinden bir tanesi inşaat sektörüne ve daha sonra konut sektörüne olan talep ile gelişti" dedi.



Kovid-19 pandemisinde ekonomistlerin daha önce karşılaşmadığı ve görmediği bir süreç yaşandığına dikkat çeken ekonomist Merve Hande Akmehmet, büyük parasal genişlemenin yaşandığı, aynı zamanda faiz oranlarının normalden çok daha uzun bir süre düşük seyrettiği ve destekleyici olarak sürdüğü bir ekonomik denge içinde olunduğunu belirtti. 

Amerika'nın Sesi'nden Özlem Tınaz'ın haberine göre; koronavirüs pandemisinin ekonomik davranışları da etkilediğine vurgu yapan Merve Hande Akmehmet, “Bunların belki ekonomi üzerindeki en temel etkilerinden bir tanesi inşaat sektörüne ve daha sonra konut sektörüne olan talep ile gelişti. Konut piyasası aşırı bir ısınma gösterdi ve bu da düşük faiz ortamı ile birlikte desteklendiğinden hem Amerika içinde hem de diğer ülkelerde de bunu gözlemledik. İkinci konut olsun, şehir dışına taşınma olsun, kişilerin işlerinden atıldıkları veya başka gerekçelerle konut değişiklikleri yapmaları gibi nedenler olsun, konut piyasasında inanılmaz bir hareketlenme ve ısınma gerçekleşti“ açıklamasında bulundu. 

Konut sektörü Kovid-19 la hareketlendi!

Kira piyasasının enflasyonu körüklediğinin de altını çizen Akmehmet, bu durumun da konut piyasasında aşırı ısınmayı getirdiğini vurguladı.

Pandeminin, ekonomideki temel iki sektörde etkisinin büyük olduğunu dile getiren Akmehmet, "Bunlardan bir tanesi istihdam, iş güvenliği anlamında diğeri de sağlık sektörü. Amerika başta olmak üzere devletlerin sağlık sektörüne yaptığı kamu harcamaları ve teşvikler gibi istihdam sağlayacak harcamalar çok daha fazla ön plana çıktı gibi gözüküyor" diye konuştu.

Konut sektörü Kovid-19 la hareketlendi!

Delta varyantının ekonomistler tarafından da yakından izlendiğine dikkat çeken Merve Hande Akmehmet, "Çünkü tam olarak normale dönebilmemiz için, tüketim harcamalarının eskisi gibi olabilmesi, büyümenin eskisi gibi belli aralıklarla, çeyreklerde normalize olması, enflasyonun şu anki geldiği aşırı ısınmadan geri adım atılmış olması, faiz indirimlerinde artık bir sona gelindiğinin FED tarafından söylenmekle kalmayıp, aksiyona geçilmesi gibi ekonomik normalleşmenin olacağı bir dünya dinamiğini görebilirdik belki delta varyantı olmasaydı" dedi.

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?

Konut alan yabancı sayısı üçe katlandı!

Konut piyasasını neler bekliyor?

2021'in ilk yarısında 552 bin 810 adet konut satıldı!


Geri Dön