Sektörel

Konut sektöründe pozitif hava hakim. Kredili satışlarda artış bekleniyor

KONUTDER anketine göre konut üreticileri önümüzdeki aylarda sektörde olumlu gelişmeler ön görüyor. Ankete göre önümüzdeki 6 ayda kredili konut satışlarında artış bekleniyor. Birinci el konut satışların da düşüşün yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER ) Sektörel Beklenti Anketi'nin ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. Sozcu.com.tr’de yer alan habere göre, açıklanan anket sonuçları, konut üreticilerinin önümüzdeki aylarda sektörde olumlu bir hava eseceği beklentisine sahip olduğunu gösteriyor.  

KREDİ FAİZLERİ SEKTÖRE YÖN VERİYOR!

Markalı konut üreticisi firmaların tepe yöneticilerinin beklentilerine yer verilen ankete göre, KONUTDER üyelerin hepsi kredi faiz oranlarının önümüzdeki 6 ayda yükselmeyeceği tahmininde bulunuyor. Anketteki görüşlere göre, üyelerin 3’te biri faizlerin düşeceğini, 3’te ikisi ise aynı seviyede kalacağını öngörüyor. Kredi faizlerinin yükselmeyeceği beklentisine paralel olarak kredili konut satışlarının artacağı öngörüsü hakim.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3,4 yükselişle 465 bin 761 oldu. Bu dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 58,7 azalma ile  44 bin 602 olarak gerçekleşti.

FİYATLARIN ARTACAĞINI DÜŞÜNENLERİN SAYISI AZALDI

Ankette yer alan görüşlere göre, KONUTDER üyelerinin yarısı konut fiyatlarının aynı kalacağı beklentisini dile getirirken, fiyatların artacağını düşünenlerin sayısında da önceki ankete göre azalma görülüyor.  Fiyatların artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e düşerken, fiyatların azalacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 13,6’da kaldı.

YÜZDE 73’Ü MALİYETLERİN ARTMASINI BEKLİYOR  

Önceki dönemde yapılan anketlerde, üyelerin hepsi konut maliyetlerinin artacağı konusunda hemfikirken, bu dönem maliyet artış beklentisi de azaldı. KONUTDER üyelerinin yüzde 22.7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki artışın duracağı ve aynı kalacağı görüşünde. Yüzde 77.3’ü ise geçen dönemlerde olduğu gibi maliyet artışının devam edeceğini beklentisini taşıyor. Üyelerin dörtte üçü işçilik ve malzeme maliyetlerinin artacağını beklerken, maliyetlerin artmasa da aynı kalacağını düşünen üye sayısı son dönemde artmış durumda.

KONUT ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENMİYOR

KONUTDER üyelerinin tamamı konut üretim adetinde artış beklemiyor. Üyelerin yüzde 63.6’sı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını söylerken, yüzde 36.4’ü ise azalacağı beklentisini taşıyor. Kentsel dönüşüm alanında konut üretimi konusundaki yükseliş beklentisi son dönemde azalsa da, üyelerin yüzde 45.5’i üretimin aynı kalacağını tahmin ediyor.

Konut satış beklentisi incelendiğinde, üyelerin yarısından fazlası (yüzde 59.1) önümüzdeki 6 ay içinde birinci el satış adetlerinde herhangi bir değişim olmayacağı görüşünü bildirdi. Geçen dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59.1 iken, bu dönemde bu oran yüzde 27.3’ye geriledi. Artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4.5’ten yüzde 13.6’ya çıktı.

Yabancıya konut satışlarında artış beklenmezken; üyelerin yarısı satışların düşeceğini, diğer yarısı ise aynı kalacağını öngörüyor. Ancak hiçbir üyenin yabancıya satışların artacağı yönünde bir beklentisi yok. KONUTDER üyelerinin yarısından fazlası ise kiraların gelecek 6 ay içinde artacağını öngörüyor.

Kentten kırsala göç hızlandı, yatırımcılar da köylerden arazi alıyor!

Ev sahibi olmak isteyenlere fırsat: Konut almak için doğru zaman!

Tebernüş Kireçci'den inşaat maliyeti değerlendirmesi: Yükseliş eğilimine devam edecek!

Konut sektörü temsilcileri 'bunu yapmazsak herkes için çok geç olabilir' dedi: 2 yıl boyunca kira artışları durdurulsun!

Emlakçılar neden ağlıyor?