Sektörel

Konut sektörüne güven tam!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç, Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Öztürk ve ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay konut satış verilerini değerlendirdi.

TÜİK, Haziran ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre; “Türkiye genelinde konut satışlarının 2017 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu.”


Sektör temsilcilerinden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç, Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Öztürk ve ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay satışları değerlendirdi.


İbrahim Babacan / Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı: 




Konut satışları tüm yıla göre değerlendirilmeli


TÜİK tarafından açıklanan son verilere baktığımızda; Türkiye genelinde konut satışlarının 2017 haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 8,1 azalarak 97 bin 579 olduğunu görüyoruz. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 24,8 artarak bin 926 olmuş. Yabancı yatırımcılara konut satışları hız kesmeden devam ediyor. Konut satışını desteklemek amacıyla devletimiz tarafından bir dizi önlem alındı. Bizler de özel sektör temsilcileri olarak ekonomi ve sektörümüz için üzerimize düşen görevleri yerine getiriyor, fedakarlıklar göstererek sektörün canlılığını koruması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yıl içerisindeki konut satış rakamlarına baktığımızda her ay düzenli olarak bir artış vardı, yaz tatilinin başlamasıyla birlikte haziran ayında düşüş yaşanmış oldu. Yıl içerisinde sezon itibariyle bu tür düşüşlerin yaşanması çok normal, genel olarak konut satışlarıyla ilgili tüm seneye göre değerlendirme yapılmalı. Hem yatırım hem de oturum amaçlı konut sahibi olmak isteyenler temmuz ve ağustos aylarını kaçırmamalı.


Haydar Yamaç / Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: 





Sektöre olan güvenimiz tam 


Konut satışları 2017 haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 oldu. Konut satışlarında bu gibi düşüşler dönem dönem yaşanıyor. Yaz ayları hepimizin bildiği gibi inşaat sektörü için daha durgun geçiyor. Eylül ve ekim aylarında sezonun açılması ve okulların başlamasıyla birlikte konut talebi ve satışlarının artacağını düşünüyorum. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün hükümetimiz tarafından desteklenmeye devam etmesiyle sektör canlılığını korumaya devam edecektir. İnşaat sektörüne güvenimiz tam, yatırımlarımıza ara vermeden tüm gücümüzle devam ediyoruz. Devlet teşviki ile gelen faiz indirimleri, hayata geçirilen yeni kampanyalar, tapu harçları ve damga vergisindeki indirimler ile ivme kazanan sektör en güvenli liman olmayı sürdürüyor.


Sefa Öztürk /Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:





Dönemsel olarak durgunluklar yaşanabilir 


TÜİK tarafından açıklanan Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 oranında azalarak 97 bin 579 olmuş. Bu düşüş yaz rehavetinden kaynaklanıyor, okulların kapanmasıyla birlikte vatandaşlar büyük şehirlerde uzaklaşarak yazlık bölgelere akın ediyor. Her sektörde olduğu gibi dönemsel olarak durgunluklar yaşanması gayet normal. Ekonominin lokomotifi olarak kendine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan inşaat sektörünün 2017 yılı içerisindeki konut satış rakamlarına baktığımızda büyümesini sürdürdüğünü görüyoruz. Sektör bir iki aylık bir düşüşe göre değerlendirilmemeli genel olarak tüm yıla bakılmalı. Konut satışlarının ve yatırımların artması için sektör hükümetimiz tarafından destekleniyor. Gayrimenkul sektörünün ekonomiyi böyle desteklediğini görmek de bizim için umut verici. Sektör 2017 yılının ilk altı ayında büyümesini sürdürdü yılsonuna kadar da yatırımlar artarak devam edecektir. Gayrimenkul en çok kazandıran yatırım araçlarından biri bu dönemi yatırımcılar fırsata çevirebilir.


Özhan Atalay /ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü:





Konut satışlarındaki düşüş mevsimsel 


2017 haziran ayı verilerine göre konut satış adetlerinde % 8 gibi bir azalma görüyoruz. Bunun sebebi ağırlıklı olarak ikinci el konut satışlarında görülen dönemsel ve geçici azalma. Projelerden sıfır konut satışına odaklandığımız zaman düşüşün % 3’ler seviyesine gerilediğini görüyoruz. Haziran ayı özelinde piyasaya bakarsak, önce ramazanın etkisi, ardından bastıran sıcaklar, hemen ardından okulların kapanıp tatil mevsiminin başlaması ve yazlık yerlerdeki inşaat yasağının başlaması gibi sebeplerin bir araya gelmesi sadece konut sektörünü değil hemen her sektörü olumsuz olarak etkiledi. Gayrimenkul sektöründe yaz ayları genellikle yazlık ev talebinde patlamalar yaşandığı aylar olarak bilinir. Konut talepleri ise en çok kasım-aralık- ocak döneminde yoğunluk kazanır. Örneğin geneldeki düşmeye karşılık ağırlıklı tatil yörelerinin ve yazlık evlerin olduğu Muğla ilimizde yaklaşık aylık satış ortalaması 800 adet iken temmuz ayında 1.230 adet satış gerçekleşmiş durumda. Şehirler özelinde verileri incelersek en yoğun talep azalmasının ise Amasya, Artvin, Burdur, Hakkari, Isparta, Kilis ve Şırnak’ta olduğu görülüyor. Temmuz ayında da sektörde benzer yönlü bir hareket beklemekle beraber işlerin hazirana göre daha açıldığını görüyoruz. Konut sektörünün asıl hareketlenmesini ağustos sonuna doğru görmeye başlayacak.