Konut sigortası neleri kapsar?
Türkiye’deki sigortalı konut sayısı her gün artmaya devam etse de hala yeterli seviyede değil. Konut sahipleri evlerini güvence altına almak için birçok olumsuz durumu kapsayan konut sigortasını yaptırıyorlar. Peki konut sigortası neleri kapsıyor?
Türkiye’deki yaklaşık 22 milyon konutun 4 milyonu sigortalı. Sigortalı konutların sayısı güç geçtikçe artmasına rağmen henüz yeterli bir seviyeye ulaşamadı. Evlerimiz birçok hırsızlık, su basması ve cam kırılması gibi tehlikelerle her gün karşı karşıya. Konut sigortası yaptırarak, evlerimizin başına gelebilecek her türlü tehlikeyi güvence altına alabilirsiniz.
Neleri kapsıyor?
Posta’dan Gülten Uğurlu’nun haberine göre, konut sigortası yangın, sel, su basması, yakıt sızması, hırsızlık gibi ilk akla gelen durumları kapsarken buna ek olarak alternatif ikamet ve taşınma masrafları, enkaz kaldırma masrafları ve hatta kara, hava, deniz taşıtları çarpması gibi birçok durumu içerisine alan geniş bir güvence imkanı sağlıyor. Konut sigortası yaptırılırken dikkatli olunması gereken noktalar ise; ana teminatların neleri kapsadığı ve ek olan teminatlar için verilen limit.
Prim neye göre belirlenir?
Konut sigortası primi; konutun yaşı, konumu, kat sayısı, konutun bulunduğu kat, binanın yapı tarzı, brüt metrekaresi, kullanım şekli (sürekli veya yazlık), konutun yer aldığı il ve ilçeye göre olarak değişebiliyor. Konut sigortasının fiyatları da sigorta şirketi ve sigorta poliçesine göre farklılık gösteriyor. Poliçeye dahil edilen tüm ek teminatlar, fiyatı yükseltiyor.
Teminat altına alınan kıymetler:
-Bina,
-Ev eşyası,
-Değerli eşya (antika eşyalar, pahalı tablo ve değerli halı),
-Misafir eşyası,
-Nakit para ve kıymetli evrak.
İndirim sağlanıyor
Evin bazı özellikleri konut sigortasının indirimli olarak yapılmasına imkan veriyor. Örnek olarak, alarm sistemi ile fiyat açısından avantaj sağlanıyor. Konut sigortası yaptırırken enflasyondan korunma avantajından faydalanmak ise ekonomik durumun dengede olmadığı zamanlarda da güvence açısından etkili bir yol. Aynı sigorta şirketinden uzun süre konut sigortası yaptırılması ve DASK poliçesinin de dahil olması yine primi düşürür.
9 taksit imkanı
Her konutun poliçesinin kapsamına göre fiyat hesaplaması da değişiklik gösteriyor. Fakat örnek verilecek olursa, Mapfre Sigorta, İstanbul Kadıköy’deki 100 metrekarelik 150.000 TL bina bedeli olan bir eve ortalama 217.16 TL’lik bir poliçe bedeli belirlerken, Ankara Çankaya’daki 100 metrekarelik yine 150.000 TL bina bedeli olan bir eve ortalama 126.29 TL’lik bir poliçe bedeli istiyor. Vade farkı yansımadan 9 taksit imkanı da veriyor.
Kiracı da yaptırabilir
Zorunlu olmayan konut sigortasını yaptırmak her zaman güvende olmayı sağlar. Konut sigortası yaptıran mülk sahibi, bütün teminatlardan faydalanır ve poliçenin boyutu da buna göre hazırlanır. Bir konutta kiracı olarak oturanlar da sadece eşyaları için konut sigortası yaptırabiliyorlar.
Boya-badana yapılır halınız yıkanır
Sigorta şirketlerinin ek poliçe kapsamında hayatı kolaylaştıran hizmetlerinden bazıları şöyle:
- Su ve sıhhi tesisat tamiri,
- Elektrik tesisatı ve arızalarının tamiri,
- Petek temizliği,
- Kombi ve klima bakım hizmeti,
- Boya-badana hizmeti,
- Halı yıkama ve indirimli kuru temizleme hizmeti,
- Avize ve beyaz eşya montajı,
- Çilingir ve anahtar işleri,
- Konutta kalanların kurtarılması,
- Dış cephe camlarının değişimi,
- Hasar ve hırsızlık sonucu konut oturulamaz hale geldiğinde ‘otel hizmeti’,
- Konutun güvenliği sağlanıncaya kadar ‘güvenlik şirketi’ hizmeti,
- Acil sağlık hizmeti,
- Uzman hemşire veya refakatçi gönderilmesi,
- Hastanede yatma durumunda yardım,
-Profesyonel ev hizmetleri organizasyonu ile bilgi ve organizasyon servisi.
DASK'tan farkı
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), deprem ve depreme bağlı olumsuz durumlar için ödeme yaparken, konut sigortası ise daha geniş teminat sunar ve deprem, hırsızlık, yangın, yer kayması, dahili su, sel su baskını, fırtına, dolu, kar ağırlığı, kara ve hava araçları çarpması ve komşuluk mali mesuliyet gibi birçok konuda güvence sağlar.