Konut sigortasına talep arttı!
Son senelerde sık sık yaşanan doğal afetler ile sigortanın önemi daha da çok anlaşıldı. Su baskınları, yangınlar, dolu, deprem gibi doğal afetlerdeki yükselişe ek olarak hasarın boyutlarının da artıması artık daha dikkat çekici bir seviyeye geldi.
Son senelerde sık sık yaşanan doğal afetler ile sigortanın önemi daha da çok anlaşıldı. Su baskınları, yangınlar, dolu, deprem gibi doğal afetlerdeki yükselişe ek olarak hasarın boyutlarının da artıması artık daha dikkat çekici bir seviyeye geldi.
Para Dergisi'nden Esin Çetinel'in haberine göre; bugüne kadar konutlarını depreme karşı DASK poliçeleri ile güvence altına alan ev sahipleri içinse artık bu sigorta da yeterli olmuyor. DASK’ın yanı sıra artık ev sahipleri doğal afetler, hırsızlık, komşu ev kaynaklı hasarlar gibi her tür riske karşı konutlarını korumaya almak amacıyla konut sigortalarına yöneldi. Son yaşanan doğal afetlerden sonra konut sigortalarına olan talebin artış gösterdiğine vurgu yapan sektör temsilcileri, buna karşın bu sigortaya olan talebin hala düşük seviyelerde olduğunu belirtiyor.
AMBULANS VE ÇİLİNGİR BEDAVA
Bugün konut sigortası poliçelerinin fiyatları, konutun yer aldığı şehir, ilçe hatta sokağa göre değişiyor. Bunun yanı sıra sizin konut sigortanıza eklemek istediğiniz farklı koruma ürünlerinin içeriği de fiyatı etkiliyor. Bugün yüksek teminatlar istemeyenlere sunulan konut sigortası ürünlerinde senelik primler 200-450 TL arasında değişiklik gösteriyor. Kurumlar prim ödemelerine kredi kartına sekiz taksite ulaşan ödeme kolaylığı da sunuyor.
Buna ek olarak sigorta şirketleri konut sigortası poliçesi satın alanlara ücretsiz asistans hizmet de sunuyor. Örneğin, çilingir, elektrik/ su tesisatçısı, ambulans vb. gibi acil yardım, sineklik montajı, avize takılması, giderlerin açılması, kombi-klima bakımı, petek-koltuk-hali temizleme gibi birçok ek hizmet de sağlanıyor. Hatta bazı sigorta şirketleri sigortayı yaptırana ait olan araçlara çekici hizmeti dahi veriyor. Bugün sigorta şirketlerinin tamamında konut sigortası yer alıyor. Hatta birçok firma bu alanda farklı içeriklerde çok sayıda konut sigortası ürününü nü bulunduyor. Bu ürünleri satın alırken, içeriklerine dikkat edilmesinin gerekli olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, özellikle poliçe içindeki teminatlara, sigorta tutarlarının sigorta değerine uygun olup olmadığına bakılmasının sigorta yaptırmak kadar önemli olduğunua dikkat çekiyor.
AKSİGORTA: YAZLIKLAR İÇİN TALEP ARTTI
Aksigorta 'Ev ve Eşya Sigortası' ile hem konut sahiplerinin evlerini ve eşyalarını, hem de kiracıların eşyalarını güvence ediyor. Ev ve Eşya Sigortası, deprem, fırtına, dolu ve benzeri doğa olayların ek olarak hırsızlık, komşu dairelerden kaynaklı dahili su zararları, konuttaki televizyon, klima gibi eşyaların arızalarına ilişkin evde meydana gelebilecek hasarlara karşı kapsamlı güvence sağlıyor. Ev ve Eşya Sigortası'nda evin yer aldığı şehir, ilçe hatta sokağa göre fiyatların değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Demirel, “Ancak Ev ve Eşya Sigortası, ücretsiz ek hizmetleri ile hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yıl boyu hasarı olsun olmasın yanında oluyor. Yılda bir defaya mahsus kombi ya da klima bakımı yaptırılabilir; koltuk, halı gibi eşyalardaki çizikler onarılabilir. Bunun yanında çilingir, su, elektrik tesisatı hizmetleri ve sigortaya konu olaylarda 7/24 çağırabileceğiniz acil ambulansa kadar pek çok alanda koruma sağlıyor” açıklamasında bulundu.
Ev ve eşya sigortası, depremin ardından, Zorunlu Deprem Sigortası'nın limitini geçen zararları Deprem Teminatı ile gideriyor. Yangın sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı ev ve eşyada neden olduğu maddi zarar, sigorta çerçevesinde değerlendiriliyor.
Ayrıca sel haricinde izolasyon yetersizliği ya da kaybı sebebiyle binanın dış cephe veya terasından, pencere, kapı ve pervazlarından sızması sebebiyle oluşan hasarlar da yine güvence ediliyor. Nemlenmesi farkı nedeniyle oluşan terleme ile küflenme sonucu sıva veya boya kabarmaları gibi iç dekorasyonda da yaşanabilecek hasarlar da teminat kapsamında.
Hem yaşanan doğal afetler, hem de salgın sebebiyle konutta kalınan sürenin artmasıyla beraber konut sigortalarına olan talein arttığını belirten Metin Demirel, “Şu anda yazlıklarını sigortalatmak isteyenlerde de bir artış görüyoruz. Yangından etkilenmiş veya etkilenme riski olan yerlerden de talepler geliyor. Çok yüksek bir talep artışı olduğunu söyleyemeyiz ama eskiye nazaran bir artış olduğu doğru” dedi.
ANADOLU SİGORTA: ÜCRETSİZ HİZMETLER VAR
Anadolu Sigorta, Konut Paket Sigortası ile, evleri ve içlerindeki eşyaları yangından hırsızlığa, depremden su baskınına, elektronik cihazdan, fırtına ve doluya kadar pek çok riske karşı koruyor. Bu ürünün alternatif paketler ve çok uygun primlerle kişiye özel sağlanan bir ürün olduğuna vurgu yapan Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Levent Sönmez, “Bu ürünümüz kapsamında ayrıca ambulans, mini onarım, taşınma durumundaki montaj/demontaj, klima ve kombi bakımı, halı yıkama, çilingir vb. pek çok hizmeti de ücretsiz olarak veriyoruz" diye konuştu.
Konut Paket Sigortası, temel olarak konut sigortası genel şartlarıyla belirlenen çerçevede yangın, yıldırım, infilak ya da yangın ve infilak sonucu yaşanan duman, buhar ve hararetin sigortalı kıymetlerde sebep olacağı maddi zararları teminat limitine kadar güvenceliyor. Ek olarak eşyaları ve binanın zorunlu deprem sigortası üzerinde kalan kısmını da deprem risklerine karşı koruma altına alıyor. Özelkoşullarla da konut, konuttaki eşyalar, nakit para ve kıymetli evrak, evde yaşayan aile bireyleri hatta 3. şahıslara verebilecekleri hasarlar karşısındaki sorumluluklar da yine isteğe bağlı şekilde güvence altına alınıyor.
Anadolu Sigorta'nın Modüler Konut Paket Sigortası ve Yeni Nesil Konut Paket'inin ise sigortalıların, en temel ihtiyaç ve risklerini giderdiğini dile getiren Levent Sönmez, ürünlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Konut paketlerimiz kapsamında; bina, eşya, nakit para, çek/senet gibi kıymetli evraklar ve dış cephedeki ve ev içerisindeki camlar da güvence altına alınıyor. Bu kıymetler yangin, sel ve su baskınları, deprem, dahili su, ver kayması, firtina, hirsizlik gibi pek çok riske karşı teminat altına alınıyor. Bunların yanında poliçelerimizde; konut içerisinde yer alan elektronik cihazlar, makinelerde meydana gelebilecek hasarlar, sigortalı konutta oluşacak hasarların komşu binalara/ konutlara verebileceği hasarlara ilişkin sorumluluklar, üçüncü verilebilecek zararlar, evde çalışan sigortalılara ilişkin sorumluluklar gibi pek çok ek teminat da sunuyoruz. Ayrıca, Anadolu Sigorta'dan konut poliçesi sahibi olan tüm gortalılarımız Anadolu Hizmet Konut Yardımı kapsamında su tesisat tamiri, elektrik tesisatı ve arızalarının tamiri, çilingir işleri gibi ev için ihtiyaç duyulan birçok hizmetten ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun yanında acil durumlarda sigortalı ve konutta birlikte yaşayan bireyler 7/24 adres kısıtlaması olmadan Acil Sağlık Hizmetleri'nden yararlanabiliyor. Ek hizmetler kapsamında, taşınma durumunda montaj/demontaj, kombi ve klima bakımı, halı yıkama gibi diğer hizmetleri de sunuyoruz.”
Anadolu Sigorta'nın, konut sigortaları; poliçe kapsamı ve talep edilen ek teminatlara göre değişiklik gösterilen fiyatlarla sağlanıyor. Konut sigorta poliçelerinin 200 Türk Lirası'ndan başlayan fiyatlar ile alınabildiğini belirten Sönmez, şunları söyledi:
"Konut sigortalarımızda talep edilen ek teminatlara göre primler değişebiliyor. Üstelik prim ödemeleri taksitli olarak yapılabiliyor ve taksit sebebiyle vade farkı da uygulanmiyor. Örneğin 100 metrekare standart betonarme bir daire icin tavsive ettiğimiz bedel, bina için 235.000 TL olup; evin şartlarına, eklentilerine ve müşteri taleplerine göre bu bedel güncellenebilir. Müşterilerimiz tarafından bedeli belirtilen; evdeki eşyalar, camlar, nakit para gibi kıymetler de bina bedeline eklendiğinde toplam sigorta bedeli oluşur.
Anadolu Sigorta olarak sunduğumuz tüm konut ürünlerimiz; yangın, sel ve su baskınları, dolu, deprem, fırtına, yer kayması, duman, kar ağırlığı gibi tüm doğa olayları karşısında güvence sağlıyor. Üstelik poliçelerimizde yer alan teminatları, poliçe süresince enflasyona karşı da koruyoruz. Hasar anında bedelleri, poliçe üzerinde belirtilen oran dahilinde gün esaslı olarak enflasyona göre hesaplayarak işlem yapıyoruz. Poliçelerimizde yer alan enflasyon korumasını, kendi teminatlarımızın yanında, bu korumaya sahip olmayan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçeleri ile teminat altına alınan riskler için de sağlıyoruz.'
Fahri ALTINGÖZ / Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı
"Teminatlarınızı kontrol edin"
"İklim değişikliğine bağlı olarak ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan yangın, deprem, sel, dolu, heyelan, fırtına gibi risklerin yaşanma sıklığı arttı. Aynı zamanda bu doğal felaketlerin yarattığı tahribatlar da büyük boyutlara ulaştı. Söz konusu artan risklere karşı uyumlu bir sigorta poliçesi artık büyük önem kazandı. Risklerin arttığı bu ortamda poliçenin teminat yeterliliği ve limitlerin uygunluğundan emin olmalıyız. Hasarı tam alabilmek için poliçedeki bedellerin enflasyon etkisini de koruyacak şekilde düzenlenmesine dikkat etmeliyiz. Eğer bu kontrolleri yaptığınızda eksiklik varsa vadeyi beklemeden acentenize ulaşıp zeyilname ile gerçek değerlere poliçenin çıkarılması ve varsa eksik teminatları ilave ettirip bir an önce alınması gerekiyor. Sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Örneğin enflasyon, stokların yerine konulma maliyeti, döviz kurları, sabit ve değişken maliyetler, yani üretici maliyetleri ve artışları son derece önem arz ediyor. Zira sigortacılıkta temel kural sigorta bedelinin yani poliçedeki rakamin, mutlaka sigorta değerine yani piyasa rayicine eşit olması ilkesi aranır. Bu nedenle sigorta bedellerinin mutlaka periyodik kontrolünün yapılması gerekiyor. Eksik sigorta genellikle enflasyon etkisiyle ortaya çıkar. Başlangıçta sigorta konusu mal tam değeri üzerinden sigorta ettirildiği halde, sigorta süresi ilerledikce enflasyon etkisiyle mal değeri artınca eğer poliçedeki sigorta bedeli yükseltilmezse eksik sigorta oluşabiliyor. Buna karsi enflasyona karşı koruma klozu çare oluyor. Veya mutabakatlı kıymet takdiri raporu özellikle sabit kıymetler için çözüm olabilmektedir. İşyeri sigortası alir edilmesi gereken farklı birçok detay da mevcut."
GROUPAMA: SİGORTA KİŞİYE ÖZEL POLİÇE
Groupama Sigorta, poliçe sahiplerinin evlerini güvence altına alabilecekleri ve ek hizmetlerden yararlanabilecekleri geniş yelpazede farklı ürünlerle hizmet veriyor. Söz konusu ürünler sigortalılara deprem, sel, fırtına, dolu ve yer kayması gibi doğal afetler sonucunda meydana gelebilecek zararlara karşı güvence sunuyor. Bununla beraber; yangın, dahili su, taşit çarpması, duman, izolasyon zararları, hasar sonucnda meydana gelebilecek enkazın kaldırılması, yangın mali mesuliyet, evde yaşayan aile bireyleri için ferdi kaza, eşyalar için hırsızlık, kapı-pencere camlarının kırılması ve elektronik eşyalarda oluşabilecek zararlar gibi riskler de yine güvence altına alınabiliyor. Sigortalıların, bu ürünleri ihtiyaçlarına ilişkin seçenekleri değerlendirerek, bütçelerine en uygun maliyetle seçebileceklerine vurgu yappan Groupama Sigorta, Teknik ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emre Bayram, “Konut sigortalarında prim tutarını; konutun bulunduğu il, ilçe, mahalle, konutun kaç metrekare olduğu, hangi katta olduğu, evin ve içinde bulunan eşyaların değeri ve özellikleri gibi birçok faktör belirliyor. Sigorta bedeli, konutun satış değeri üzerinden değil, yeniden inşa değeri üzerinden belirlenir ve evin bulunduğu mevkiinin evin sigorta değerine etkisi olmaz. 100 metrekare bir evin sigorta bedeli esasen evin konumu, bedeli ve isteğe göre seçilen teminatlar çerçevesinde değişmekle birlikte, 400-500 TL gibi ortalama fiyatlarla konut poliçesi sahibi olunabilir. Bu bedel yaklaşık inşa maliyetleri göz önüne alınarak belirleniyor” ifadelerini kullandı.
Groupama, ayrıca sigortalıların konut sigorta ürünleriyle beraber tercih edebilecekleri çilingir, elektrik/su tesisatçısı, ambulans vb. gibi acil yardım, sineklik montajı, avize takılması, giderlerin açılması, kombi-klima bakımı, petek-koltuk-halı temizleme gibi birçok ek hizmeti de sağlıyor. Sigortalıların konut poliçelerine, Türkiye genelinde yer alan acentalardan destek alarak, ihtiyaçlarını en doğru şekilde bularak, uygun maliyetlerle erişebileeğini, ayrıca, primlerini tercihe göre peşin ya da kredi kartı ile taksitlendirerek ödeyebileceklerini belirten Bayram, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Konut poliçelerimiz kapsamında yangin, yıldırım, dolu ve sel gibi teminatları poliçe sahiplerine sunuyoruz. Bunun yanında müşterilerimiz, zorunlu deprem sigortası DASK'ı da bu poliçe ile yaptırıyorlar. Bu sayede, ülkemizde ne yazık ki son yıllarda sıklıkla karşılaştığımız deprem, sel, orman yangını gibi doğal afetler neticesinde oluşabilecek hasarlara karşı konutları güvence altına alıyoruz.
Bilindiği üzere konut sigortası kanunen zorunlu bir sigorta değil. İklim değişikliği, diğer etkenler ve son yıllarda artan doğal afetler nedeniyle, konut sigortalarına talep artış gösterse de maalesef ülkemizde konut sigortalılık oranı henüz istenilen düzeyde bulunmuyor."
Bunlara dikkat
Şirketlerin riskleri:
Hasar anında, hasar ihbar hattı ve hangi kişiler ve-veya kuruluş ile irtibata geçileceğinin kontrol edilmesi,
Poliçede yer alan adres ile işletmenin adresinin doğruluğu ve kontrol edilmesi,
Poliçenin yasal olarak o gün saat 12.00'de başlayıp bir sene sonra o gün saat 12.00'de bittiğinin kontrol edilmesi, aksi halde söz konusu ise poliçeye açıkça yazılması,
Olası vade tamamlanmadan yenileme işleminin yapılması için vade kontrolünün gerçekleştirilmesi,
Olası hasar anında en geç beş iş gününde zarar ihbarının yapılması gerektiğinin bilinmesi,
Poliçe satın alınırken firmanızın faaliyet kolu ile teminatların uygun olduğunun kontrol edilmesi,
Poliçe teminatlarının yeterliliği ve limitlerinin kontrolü,
Poliçedeki sigorta tutarlarının sigorta değerine uygun olup olmadığının kontrol edilmesi, doğru ve eksiksiz poliçe yapılması gerekliliği,
Firmada makine ve elektronik cihazın yoğunluğuna göre MK (Makine Kırılması) ve ECS (Elektronik Cihaz) sigortası teminatlarının poliçeye ilave edilmesi, mevcut makine yaş sınırlarının ve bedellerinin uygunluğunun kontrol edilmesi,
Komşuluk, kiracılık, işveren, çevre, 3. Şahıs, yönetici sorumluluk risklerinizi ve teminat sınırlarının kontrol edilmesi,
Lokasyon kapsamında doğal afetlere ve çevresel risklere ilişkin teminatların alınıp alınmadığının kontrol edilmesi,
Poliçenizde bulunan asistans hizmetlerin varlığının kontrol edilmesi,
Poliçenizdeki özel koşulların kontrol edilmesi, varsa müşterek sigorta ve muafiyetlerin uygunluğunun da teyidinin yapılması gerekli.
Bireylerin riskleri:
Vade kontrolünün gerçekleştirilmesi,
Sigorta tutarının eksik/aşkın sigortaya karşı kontrol edilmesi,
Sigorta teminat kapsamında doğal afet (deprem/dolu/sel vb) teminatlara yer verilip verilmediğinin kontrol edilmesi,
Asistans teminatlarının içerik ve limitlerinin sağlamasının yapılması,
DASK poliçesininbulunduğu hallerde yeniden inşa bedelinin doğru tespit edildiğinin teyit edilmesi,
Makine Kırılması-Elektronik Cihaz teminatı olan poliçeler için doğru bedeller ile yapıldığının kontrol edilmesi önem arz eden konulardan.