28 / 04 / 2024

Orman yangınları konut sigortasına olan talebi artırdı!

Orman yangınları konut sigortasına olan talebi artırdı!

İklim değişikliğiyle oluşan aşırı sıcaklar, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere birçok bölgede orman yangınlarına yol açıyor. Bu durum bölgede yaşayan halk ve yazlık sahiplerini tedirgin ederken, konut sigortasına olan talebi ise ciddi oranda artırdı.



Küresel ölçekteki iklim değişiklikleri ve aşırı ısınma nedeniyle dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Türkiye’de de orman yangınlarında artış yaşanmaya başladı. Küresel ısınmanın etkisiyle söndürülmesi daha güç hale gelen yangınlar, bölge sakinleri ve yazlık sahiplerinde korku ve tedirginlik yaratıyor.

Falcons Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Onuş, Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremlerin sigortanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu, artan sıcaklıklara bağlı orman yangınları sonrasında ise konut sigortalarında yüzde 40’a yakın bir talep artışı yaşandığını söyledi. Afetlerin sigorta bilincini ve risk algısını değiştirdiğine dikkat çeken Onuş, “Poliçe primleri, önceden angarya bir maliyet olarak görülüyordu. ‘Bir şey olmaz’ düşüncesiyle insanlar görmezden geliyordu. Ancak birçok ev sahibi artık yatırımlarını garanti altına almak adına sigortaya yönelmeye başladı”  ifadesini kullandı.

ÖNEMLİ DETAYLAR MUTLAKA BELİRTİLMELİ

Onuş, 3 aydan fazla boş kalan yazlık evlerde poliçe primlerinin, sürekli ikamet edilen konutlara göre daha yüksek çıktığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Sigortanın doğru bilgilerle yaptırılması büyük önem taşıyor. Orman yangınlarının sık görüldüğü bölgelerde evleri veya yazlıkları olanların, sigorta yaptırdıklarında konutun ne kadar süreyle boş kalacağını, içinde hangi eşyaların sigorta kapsamına alınacağını bildirmesi gerekiyor. Eğer boş kalan süre doğru beyan edilmez ise hasar halinde tazminatı da ona göre eksik ödenecektir. Cam balkon olup olmamasından, teknolojik cihazlara hatta kapı önü paspasına kadar tüm detayların eksiksiz olarak kapsam altına alınması gerekiyor. Aksi takdirde önemli mağduriyetler ortaya çıkabilir. Ucuz poliçe yaptırdım diye sevinirken sigorta size daha pahalıya patlayabilir.”

Orman yangınları konut sigortasına olan talebi artırdı!

İYİ  SİGORTA HASAR ANINDA BELLİ OLUR

Sigorta şirketlerinin poliçe sahiplerine aynı zamanda danışmanlık hizmeti vermesi gerektiğine de vurgu yapan Onuş, “Daha uygun maliyetli olacağı için bazı hasar risklerine poliçede yer vermemek, sigortalıya pahalıya mal olabiliyor. Biz, poliçelerimizde hiçbir teminatı çıkarmayarak mağduriyetlerin yaşanmasını önceden önlemiş oluyoruz” dedi.


 

 


Geri Dön