Konut sitelerinde aidat krizi! Fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidat önerileri 10 maddede tüm detaylarıyla!
Konut sitelerinde aidat krizi başladı. Peki fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidat önerileri 10 maddede tüm detaylarıyla!
1. Konut alacakların ya da kirayalacakların mutlaka aidat hakkında önceden bilgi edinmesi gerekiyor. Kiralık konut fiyatlarının uçtuğu bu dönemde, kimilerimiz 500-1000 TL fark için tercihini değiştiriyor ancak taşındıktan sonra kirada sağlanan avantajın yüksek aidatla yok olduğunu görüyor.
2. Konut alırken de kiralarken de yönetim planı okunmalı. Çünkü planda nasıl aidat toplanılacağı belirtiliyor. Örneğin; ‘Her konut aidatı eşit paylaşır’ ifadesi bulunuyorsa, 1+1 evde oturanla 3+1 evde oturan aynı ödemeyi yapabilir.
Ayrıca sitelerde sunulan imkânlar da bu konuda ipucu verir. Geniş sosyal tesis, (havuz, hamam, spor salonu), büyük peyzaj alanı, 3-4 farklı giriş kapısı gibi faktörler personel sayısının da giderlerin de fazla olacağını belirtir. Bu gibi sitelerin çoğunda da aidate ilave eolarak, ortak alanların su ve ısınması için ayrıca fatura gelir.
3. Aidat zamları genel kurullarda belirleniyor ancak pek çok kişi aidat zamlarını gelen mesaj ya da maille öğreniyor. Bu sebeple konut sahiplerinin genel kurula katılması önem arz ediyor. Kiracılar ise toplantıya ev sahiplerinin vekaletiyle katılabiliyor.
Genel kurula katılım gösterilmediğinde yüzlerce kişinin belirleyeceği karar, çok daha az kişi sayısıyla belirlenebiliyor.
4. Genel kurul yapıldıktan ve karar alındıktan sonra bu kararlara itiraz etme hakkı bulunuyor. Alınan kararına rdından genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden sonra 6 ay, katılanlar 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurabiliyor.
5. Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor, fakat yükseliş oranına itiraz etmek istendiğinde bu kez olağanüstü genel kurul talep edilmesi gerekiyor. 1/3 malik bir araya gelip, tasarruf tedbirlerini değerlendirebilir.
6. Konut sahipleri ve kiracıların bilmesi gereken en önemli ayrıntılardan biri de, sitelerde bazı giderlerden ev sahiplerinin; bazı giderlerden de kiracıların sorumlu olduğu.
Sitede çalışanın maaşı, ortak alan faturaları gibi kullanımdan kaynaklı işletme giderlerinden kiracı; asansör tamamen değişecekse, binaya yalıtım yapılacaksa bu giderlerden ev sahibi sorumludur.
7. Büyük konut projelerindeki bir diğer sorun da boş kalan konutlar. Bazı yönetimler konutlar kullanılmadığı için bunlar için aidat ödenmeyeceğini düşünse de bu doğru değil. Bu konutların sahipleri de aidat öder ve onların payları diğer maliklere yansıtılamaz.
8. Sitelerde giderler genel olarak reddedilemez. Örneğin havuzu kullanmayan biri bu gideri ödememezlik yapamaz. Ancak sonradan yapılan, lüks veya bazı maliklerin kullanımına özel gidere katılmak zorunlu değildir.
Yükselen aidat sebebiyle, son dönemlerde bazı sitelerde maliklerin kullandığı ve kullanmadığı alanlar için farklı ödeme yapılıyor.
9. Aidatların kirayı aşmaması gerekiyor. Örneğin 1+1 ev için 2 bin TL kira ödeyen kiracı 2 bin 500 TL aidat ödemekle yükümlü değil. Aradaki fark mülk sahibi tarafından ödenir.
10. Aidatını ödemeyenler hakkında dava açabilir ve icra takibi de yapılabilir. Ödenmeyen aidatlardan yüzde 5 oranında gecikme tazminatı alınıyor.
Site yönetim sistemi Apti’nin Kurucusu Ali Emre Erişen, sitelerin işin ehli olmayan kişi ve işletmelerce yönetilmesi sebebiyle büyük kayıplar olduğuna dikkat çekti. Kurdukları online platformla 1 yılda 300 bin konuta hizmet sunar hale geldiklerinin altını çizen Erişen, konuyla ilgili açıklamasında "Uygulamamız üzerinden yaptığımız araştırmaya göre; İstanbul için en yüksek aidat 8 bin 640 TL, en düşük aidat 380 TL. Ankara’da en yüksek aidat 3 bin 650 TL, en düşük 285 TL. İzmir’de ise en yüksek aidat 4 bin 170 TL, en düşük aidat 430 lira" ifadelerini kullandı.
Tapu sahipleri dikkat! O tarihte resmen sona erecek! Yapmayan yandı!
İmar barışı bekleyenler aman dikkat! 2023'te imar affı çıkacak mı? Hemen bu detaylara bakın!