04 / 05 / 2024

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5'te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur?

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5'te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur?

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için, kat maliklerinin beşte dördünün onayıyla istasyon kurulabildiği belirtildi. İşte konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur?



Hem dünyada hem de Türkiye'de elektrikli araç kullanımının gün geçtikçe yaygın hale gelmesi, şarj istasyonu ihtiyacını artırıyor. Bu konuda bir taraftan özel sektör bir taraftan da kamu kurumları çalışmalarına devam ederken, özellikle İstanbul gibi metropollerde alternatif çözümler ön plana çıkıyor. Bu çözümlerden biri de büyük nüfusları barındırabilen, toplu yaşam alanları olan konut sitelerinde şarj noktası kurulması oluyor. 

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu son günlerde sık sık gündem oluyor. Sitelerde söz konusu kurulum için  kat maliklerinin beşte dördünün onayı gerekiyor. 

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır, sitelerde araç şarj istasyonu kurulması ile ilgili merak edilenleri anlattı. 

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5 te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur? 

Yahya Sağır, söz konusu açıklamasında konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunun Kat Mülkiyeti Kanunu gereği "lüks yatırımlar" çerçevesinde yer aldığına dikkat çekti.

Konut sitelerinde yaşayan elektrikli araç sahiplerinin, araçlarının şarj edilmesiyle ilgili olarak site yöneticileriyle ve diğer kat malikleriyle karşı karşıya gelebildiğinin altını çizen Sağır, sitelerde yapılacak işler ve demirbaş giderleri Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında üks yatırımlar konusuna giriyorsa beşte dört çoğunluğun onayının olmasının gerektiğini vurguladı. 

Sağır, araç şarj istasyonlarının da bu  çerçevede yer aldığını söyledi. 

Konut sitelerinde elektrikli araç şarj istasyonu için 5 te 4 çoğunluk şart! Nasıl kurulur?

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır, araç şarj istasyonu kurmak isteyen kat maliklerinin, oturdukları sitelerin yönetim kurullarıyla görüşerek olağan ya da olağanüstü genel kurulda bu kararı aldırması gerektiğinin altını çizdi. 

Sağır, konuya ilişkin "O kararın da şu şekilde olması gerekiyor; 100 bağımsız bölümlü bir site düşünün, bu sitede yaklaşık 20 bağımsız bölümün maliklerinde elektrikli araç var ve araçları için şarj istasyonu kurulmasını talep ediyorlar. Bunun masrafı ne? Araç şarj istasyonunun kurulum masrafını genel kurulda tartışmaları gerekiyor ve genel kurulda da beşte dört çoğunlukla kararın alınması gerekiyor. Genel yapılacak masrafa daha sonrasında faydalanacak ise diğer kat malikleri, kat maliklerine gelen misafirler, beşte dört çoğunlukla alacakları karar doğrultusunda herkesin katılacağı giderlerle bu paylaşım yapılabilir" açıklamasında bulundu.

Sağır, sadece 20 bağımsız bölüm kat maliki bundan yararlanacak denmesi durumunda da beşte dört çoğunluk gerektiğini dile getirdi. 

Yahya Sağır, alınan kararın tutanağa yazılması gerektiğine de dikkat çekti ve bu konuda sorun ve karışıklığın, araç şarj istasyonlarıyla ilgili durumun otopark yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almamasından kaynaklandığını söyledi. 

Kiracısına kızdı eşyaları balkondan sokağa attı: O ev sahibine ceza kesildi! 

İş Bankası'ndan son 8 gün uyarısı geldi! Hem müşterisi olan hem de bunu yapanlara tam 7 bin 500 TL yatıracak!

Dolar harekete geçti! Yükseliyor! 23 Nisan Dolar/TL kaç TL? Dolar endeksinde son dakika!


Geri Dön