29 / 04 / 2024

Konut sitelerinde genel kurul dönemi başladı: Aidatlar neye göre belirlenecek?

Konut sitelerinde genel kurul dönemi başladı: Aidatlar neye göre belirlenecek?

Konut siteleri için aidatların belirleneceği genel kurul dönemi gelirken, site sakinlerinin daha sonradan söz konusu konu ile ilgili olarak  mağduriyet yaşamaması için bu toplantılara katılması önem taşıyor.



Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, Anadolu Ajansı muhabirine, genellikle aralık ve ocak aylarında gerçekleştirilen genel kurullar öncesi, apartman ve site yönetimleri ile kat maliklerinin dikkat etmesi gereken konularla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre site yani ana gayrimenkulün tapu sicilinde kayıtlı olmuş olan yönetim planında toplantı tarihinin belirlenmiş olabileceğini kaydeden Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, yönetim planında tarihin yer almaması durumunda olağan genel kurulun yılın ilk ayında toplandığını dile getirdi.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, çoğu site, rezidans ve apartman yönetiminde bu toplantılar öncesi ön çalışmalara başlandığını kaydederek, "Söz konusu bu süreçte kat malikleri, yönetim planını detaylı bir biçimde incelemeli. Genel kurul tarihlerinin belirlenmesi ve aidat paylaşımının nasıl  yapılacağı gibi önemli kararlarda yönetim planı dikkate alınıyor. Olağan genel kurul toplantısından önce mutlaka site yönetim planının dikkatli bir şekilde okunması gerekiyor. Eğer ellerinde yönetim planı yoksa yönetim kurullarından talep edebilir ya da ana gayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünden sağlayabilirler." dedi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada site yönetimlerinin de bu süreçte mali hesapları kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır  "Hesapların doğruluğunu sağlamak için faaliyet raporları, mali tablolar ve denetim raporlarının eksiksiz hazırlanmasının sağlanmasına dikkat edilmeli." diye konuştu.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, yönetimlerin her sene hesapları kapatıp, genel kurulda bu sonuçları mutlaka kat maliklerine sunması gerektiğine değindi.

Konut sitelerinde genel kurul dönemi başladı: Aidatlar neye göre belirlenecek?

KAT MALİKLERİ BİLGİLENDİRİLMELİ

Açıklamasında yönetimlerin, kat maliklerinin ya da onların temsilcilerinin siteyle ilgili mali tablolar konusunda bilgi sahibi olmalarının sağlaması gerektiğine değinen Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, "Söz konusu bu mali tablolar; banka, kasa ve stok hesapları, işletme projesinin yönetim planına uygunluğu, borçlandırmaların projeye uygunluğu, enerjiye ilişkin kullanımlar, faturaların karşılaştırılması, çalışanların birikmiş kıdem tazminatlarının hesaplanması ve SGK ödenmelerin yapılıp yapılmadığı gibi hususları da içeriyor. Ayrıca genel kurullara yeni dönem işletme bütçesi de sunuluyor." değerlendirmesini yaptı.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, site yönetimlerinin, genel kurul toplantılarına ilişkin çağrıda bulunması gerektiğini de değinerek, "Söz konusu bu çağrıda toplantı tarihleri ve gündemin ne olduğunun yazılması gerekli. Ayrıca kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda, kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı metni ya da bir taahhütlü mektupla genel kurulun toplanacağı bildirilmeli." dedi.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır açıklamasında söz konusu çağrıyla beraber mevcut dönem gelir-gider ve faaliyet raporu, denetim raporu, yeni dönem tahmini işletme projesinin de tebliğ edilmesi gerektiğini de kaydetti.

Yine verilen detaylara göre apartman ve sitelerin fazla bağımsız bölümden oluştuğuna, yüksek katlı ve çok bloklu yapılar haline geldiğini kaydeden Yahya Sağır, "Kat maliklerinin kendi özel ve iş yaşamları günümüzde çok yoğun bir hal aldı. Genel kurul toplantılarına ilgileri de oldukça azaldı. Toplantıların kat maliklerini huzursuz etmeden verimli bir biçimde onların en az vaktini alacak şekilde tamamlanması doğru olacak. Genel kurul süreçleri kat malikleri için daha şeffaf ve anlaşılır duruma getirilmeli." dedi.

ALINAN KARARLAR KATILMAYANLARA TEBLİĞ EDİLMELİ

Yahya Sağır açıklamasında genel kurul toplantısının tutanak ile kayıt altına alınması ve görüşülen maddelere itirazlar varsa bu kayıtların da düzgün tutulması gerektiğini dile getirerek, toplantıya katılmayan kat maliklerine, alınan kararlar ve kabul edilmiş yeni dönemin işletme projesinin tebliğ edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

 

Bakan Özhaseki açıkladı: Yerinde dönüşüme 250 bin başvuru yapıldı!

TOKİ  Ankara  Beypazarı 2023 kura çekilişi bugün! Beypazarı 2+1 ve 3+1 kura sonuçları sorgulama!

Sur Tatil Evleri GYO'nun halka arzında 30 risk!


Geri Dön