02 / 05 / 2024

Konut sitelerinde huzur nasıl sağlanır?

Konut sitelerinde huzur nasıl sağlanır?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut sitelerinde huzur " konusunu kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Malik-sakinler, siteleri daha güvenli, daha temiz, daha bakımlı bir yaşam alanı içinde  kendilerini daha özel hissedebilmek amacıyla tercih etmiştir ve tüm bunları huzur olarak kabul eder.


Zaman içinde, aidatların yüksekliği, ortak alanların güvenlik, temizlik, bakımındaki aksaklıklar derken, malik-sakinler site yönetimiyle iletişime geçer. Ancak kimi zaman site yönetimi bu iletişimde tepkili davranır. Çünkü, zamanında işini yapmadığından, sonrasında  malik-sakin site yönetimini eleştirmeye başlamıştır. Artık, huzursuzluğun ayak sesleri duyulmaya başlamıştır.


Site yönetimi, tüm malikler birliğinin ortak müessesesidir. Site yönetimi yasaklar koymak için değil, malik-sakinlerin hayatını kolaylaştırmak için oluşturulmuştur. Tüm organizasyonlarda olduğu gibi, site yönetiminde de bir iş akışı ve işleyişi vardır, olmalıdır. Ancak site yönetimlerinde disiplin değil, kültür esastır. Site yönetiminin iş işleyişi ve akışı içinde personel-malzeme-eğitim-prosedür organizasyonunda iç disiplin kaçınılmazdır, ancak yönetim bunu malik-sakinlere site yönetim kültürü olarak aktarır.


Site yönetiminin iç disiplininin de, malik-sakinlere yansıttığı kültürünün de temeli iletişimdir. İletişim empati ve sempati içerikli değilse, orada iletişim değil, iticilik vardır.


İşte, site yönetimi,  bu empatik ve sempatik iletişimi sağlamak için, SSS (Sıkça Sorulan Soruları), SYH (Sıkça Yapılan Hataları), SYH (Sıkça Yaşanan Olayları) listelemeli, bunları muhataplarına göre ayırıp, ulaştırarak, sitede bir çok konunun ortak ve bilinir bir site dili üzerinden hayatın akışı içinde akmasını sağlamalıdır.


Bu akış, kültür, disiplin;  malik-sakinlere,  Site Yaşam Rehberi;  yönetim kuruluna, Site Hizmet Planı, denetim kuruluna Site Denetim Standartları, personele Site Çalışma El Kitabı olarak, farklı içerik  ancak ortak konularda hazırlanarak hem personel eğitilmeli, hem malik-sakin bilgilendirilmeli, hem de  yönetim ve denetim kurullarına bir iç mevzuat oluşturulmalıdır.


Böylece, -kim,ne zaman, neyi, nerde,kiminle, nasıl,niçin, hangi gerekçe ile yapacak- gibi detaylarla iş işleyiş ve akışı, bir iletişimle hayatın doğal akışı içinde kültürize edilir, sitede empati ve sempati içinde huzur yakalanır. 


Özetle, huzursuzluğu ortaya çıkaracak/ çıkaran konular saha tecrübesi ve akademik nosyonla önceden ortadan kaldırılarak, geriye yalnızca dingin huzur bırakılır ve site yaşamına sunulur.


www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Konut sitelerinin rehber planları!


Geri Dön