Kent Haberleri

Konut sitesi aidatları yüzde 160 arttı! Lüks sitelerde aidatlar 60 bin liraya kadar yükseliyor!

Yüksek konut ve kira bedellerinden sonra aidatlar da cep yakmaya devam ediyor. İstanbul'da konut site aidatları, yüzde 160 arttı. Özellikle bazı lüks sitelerdeki aidat bedelleri 60 bin liraya kadar yükseliyor.

EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, İstanbul'daki aidatları mercek altına aldı. Enflasyonun etkisiyle, özellikle enerji, bakım-onarım ve güvenlik gibi hizmet maliyetlerinde artışlar yaşandığının altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, konut site aidatlarının yüzde 160 arttığını aktardı.

EN YÜKSEK AİDAT BEŞİKTAŞ'TA

Serkan Bal, İstanbul'da en yüksek aidatın 4 bin 400 TL olarak Beşiktaş’ta, en düşük aidat tutarlarının ise 800 TL
ile Çatalca ve Silivri’de olduğunu açıkladı. En fazla artış gösteren ilçe ise yüzde 95 artış oranı ile Şişli oldu.

SİTE AİDATLARINA ARA ZAM!

Bal, İstanbul genelinde apartman ve site sakinlerinin büyük bir çoğunluğunun ara dönem aidat zammı ile
karşılaşmadığını fakat araştırmalarda ara zam uygulandığını tespit ettiklerini aktardı. Bu sitelerde, zam oranlarının yüzde 40 ile yüzde 77 seviyelerine çıktığını belirten Serkan Bal ''Bu durum, bazı sitelerde aidat yükünün önemli ölçüde arttığını gösteriyor.” dedi.

ORTALAMA AİDAT ARTIŞI YÜZDE 60 OLDU

2023 Ocak ayından 2024 Ağustos ayını karşılaştırdığımızda aidat artışlarının ortalama yüzde 60 olduğunu tespit ettiklerini de sözlerine ekleyen Bal, “Aralık vermek gerekirse bu artışlar yüzde 28 ile yüzde 95 arasında değişiklik gösteriyor.

En fazla artış gösteren ilçenin yüzde 95 artış oranı ile Şişli olduğunu görüyoruz. Şişli’yi sırasıyla Eyüpsultan, Tuzla, Kağıthane ilçeleri takip ediyor.

2024 AĞUSTOS'A KADAR AİDATLAR YÜZDE 160 ARTTI

2023 Yılı başından 2024 Ağustos ayına kadar olan dönemde, bazı sitelerde aidat artış oranlarının yüzde 160 seviyelerine kadar yükseldi.

Bu oranlar, site yönetimlerinin dinamik yapısını ve değişen koşullara ne denli hızlı adapte olabildiklerini de gözler önüne seriyor. 

Ancak, sakinler açısından bu artışlar, bütçe planlamalarını zorlaştıran ve yaşam kalitesine doğrudan etki eden bir faktör haline gelmiş durumda. Öyle ki, bu tür yüksek oranlı artışlar, aidatların ödenebilirliği konusunda da yeni tartışmaları beraberinde getiriyor.

EN YÜKSEK AİDATLAR LÜKS SEMT VE SİTELERDE

Aslında bu rakamlar İstanbul’un farklı bölgelerinde yaşam maliyetleri ve sosyal imkanların çeşitliliği ile doğrudan bağlantılı olarak aidat tutarları değikilik gösteriyor.

En yüksek aidatların merkezi ve lüks semtlerde olduğu, en düşük aidatların ise daha uzak ve sakin bölgelerde bulunduğunu aktaran Serkan Bal '' Lüks konut projeler için Şubat ayında yaptığımız araştırma ile 2024 yılı Ağustos rakamlarını karşılaştırdığımızda aidat rakamlarında belirgin artışlar yaşandığını gözlemliyoruz.

Beşiktaş'ta bilinirliği yüksek markalı projelerde, ortalama 100 metrekare dairelerin aidatları sene başında 32 bin lira civarındayken, güncel durumda rakamların 40 bin lira seviyelerine ulaştığını görüyoruz.

Kullanım alanlarının 200 metrekareye çıkması durumunda ise aidatlar, 50 bin lira iken, bu yıl 60 bin lira civarına
yükseldi.

Şişli'de bilinirliği yüksek markalı projelerde, 100 m² dairelerin aidatları senebaşında 35 bin lira civarındayken, şu an 45 bin lira seviyelerine yükselmiş durumda.Bu artış, bölgedeki lüks konut projelerinin yoğunlaşmasıyla daha da belirgin hale geldi.

BAĞDAT CADDESİ'NDEKİ PROJELERDE AİDATLAR 14 BİN LİRAYA KADAR YÜKSELİYOR  

Lüks villa siteleri ile bilinen Sarıyer, Üsküdar, Beykoz gibi ilçelerde ortalama aidat rakamları 12 bin ile 20 bin lira aralığındayken, günümüz koşullarında 15 bin ile 25 bin lira arasında değiştiğini tespit ediyoruz. Villa sakinleri, artan hizmet kalitesi ve geniş sosyal donatılar nedeniyle daha yüksek aidatlarla karşı karşıya kalmakta.

Özellikle bulundukları site içerisinde villa sayısı az ise yüksek maliyetli giderler daha az malike paylaştırılmak zorunda kalıyor. Bu da aidat rakamlarının daha da üst seviyelere çıkmasına neden oluyor.

Kadıköy Bağdat Caddesi'ne yakın residence projelerinde aidatlar 8-12 bin lira aralığındayken bu rakamların 8-14 bin lira aralığına değiştiğini görüyoruz. Söz konusu veriler, İstanbul'un farklı ilçelerindeki aidatların, lüks projeler ve büyük konut alanları için geçen yıla kıyasla belirgin bir şekilde arttığını ortaya koyuyor.

Konut sitelerinde aidat sorunu büyüyor: Aidatlar son bir yılda yüzde 150 arttı, ödeyemeyenlerin oranı yüzde 19 oldu!

Tebernüş Kireçci sordu: Aynı site ya da binada kiracılı ev ile kiracısız, boş ev arasındaki makas yüzde kaç?

İstanbul'daki konut siteleri tehlike altında! Site yöneticilerinin yüzde 72'i bu sigortayı yaptırmıyor!