Sektörel

Konut sitesinde oturanlar dikkat: Yönetimin bunu yapmaya yetkisi yok! SON DAKİKA!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bugün bir okuyucusu, konut sitesinin çevresinde yer alan başka bir arsanın alınıp, ortak alan yapılıp yapılamayacağını sordu. İşte ayrıntılar...

Konut sitesinde oturan vatandaşlar, yönetim planının hangi durumlarda değiştirilebileceğini merak ediyor. Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bugün bir okuyucusu bu konu ile ilgili soru yöneltti. 

108 malikin olduğu sitede kat maliki olduğunu aktaran okuyucu, "Bizim bina inşa edilirken belediyeye terk edilen alan, belediyece satışa sunuldu ve yarısı birine satıldı. Bu yere yüksek bir bina inşa edildi. Şimdi belediye ikinci yarıyı da satışa sunuyor" dedi. 

Küçük bir grup insanın bu arsanın site adına alınmasını istemediğini aktaran okuyucu, yönetimin alım girişiminde bulunmasını, bu yerin binanın ortak alanı olmasını istediklerini söyledi. Okuyucu 'Bunun için yönetim planı değişikli gerekli mi?' sorusunu yöneltti. 

BAŞKA BİR PARSELİN YARISIYSA MÜMKÜN DEĞİL 

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, bu olayın bu kadar bilgi ile çözülemeyeceğini söyleyerek başladı. 

İlk hususun bahse konut arsanın bir parselin yarısıymış gibi bir anlatım olması olduğuna dikkat çeken Heper, "Yani okuyucumun sahibi olduğu konutunun yer aldığı anayapının yanındaki satılık parselin yarısı önce satılmış ve bina yapılmış, şimdi ikinci yarısı satılacak ise ilk inşa edilen binanın ortak alanını almaya çalışıyor olacaksınız ki mümkün değildir" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu parsele kat mülkiyetine tabi bir bina inşa edilmiş olması sebebiyle artık bunun yarısının belediyenin olduğunun söylenemeyeceğine dikkat çeken Heper, "Bu yer yeni inşa edilen binanın parselinin devamıdır ve binaya ait ortak alandır. Dolayısıyla nasıl satın alınacağı mahallen tapu kayıtları ile beraber incelenmelidir" açıklamasında bulundu. 

BİNA YA DA YÖNETİM ADINA TESCİL EDİLEMEZ

Tamer Heper, satılacak alanın müstakil bir parsel olması durumunda da satışının düşünülebileceğinin ancak bunun için de alım kararı verilse bile bina adına ya da yönetim adına tescilin söz konusu olamayacağının altını çizdi.

Bu durumda arsanın alıma katılanların ortak malı olacağına vurgu yapan Heper, "Zira yönetimin hükmi şahsiyeti bulunmaz. Bu sebeple yönetim ya da bina malik sıfatını taşımaz. Dolayısıyla parayı verenler ortak şekilde bu yeri alır ama bu hali ile de yine okuyucumun binasının ortak alanı olmaz, parayı ödeyenlerin ortak malı olur" şeklinde konuştu. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, binaya ait bir alan olması için binanın yer aldığı parsel ile satın alınan parselin birleştirilmesinin gerektiğine dikkat çekti. 

"Dolayısıyla okuyucumun anlattığı olay basit bir alım-satım olayı değildir" diye konuşan Heper, bu durumun mahallinde araştırılması gereken ve sonucu kolay olmayacak bir husus olduğunu belirtti.

Tamer Heper, söz koonusu açıklamasını "Konunun hukukçu ve mimarlardan meydana gelen bir ekip tarafından incelenerek sonuca varılmasında fayda vardır" diyerek tamamladı. 

O ilde 27 bin konut mart ayında hak sahiplerine teslim edilecek!

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık ev sahibi istediği saatte müşteri getiremeyecek!