Tapu harçlarına binde 4 zam!
Sıkı para politikasıyla büyümede hedefi tutturamayıp, bütçede açık veren ekonomi yönetimi otomobil, akaryakıt, konut ve alkolün vergisini artırdı. 8.5 milyarlık gelir beklenen tedbir paketinin yarısı faize gidecek...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ısrar ettiği aşırı sıkı para politikasıyla büyüme hedefin altında kalıp, bütçe açık verince Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de vergi artışına sarıldı. Benzinden gayrimenkule, otomotivden alkole 4 kalemde özel tüketim vergileri arttı. Akaryakıta 26 kuruş, tapu harçlarına binde 4, alkollü içkilere ise 30 liraya varan zam yapıldı. Tedbir paketinden bütçeye 8.5 milyarlık kaynak gelmesi planlanıyor. Doğalgaz zammına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onay vermediği belirtiliyor.
GELEN FAİZE GİDECEK
Ekonomi yönetiminin vergi artışlarıyla vatandaşın cebinden aldığı 8.5 milyarın neredeyse yarısından fazlası Merkez Bankası'nın faizleri yüksek tutması nedeniyle artan faiz ödemelerine gidecek. Yani toplumun yüzde 1'lik kesimi ve bir bölüm yabancı yatırımcının kazandığı fazla faizin faturası dolaylı vergilerin artmasıyla tüm vatandaşlara çıkacak. Türkiye ilk 8 ayda faize 36.6 milyar lira ödedi. Devlet faize milyarlar öderken, bankalar kâr rekorları kırıyor. 7 ayda 42 bankanın kârı yüzde 12.1 artışla 13.4 milyara çıktı. Bu kârlılık artışı yüzde 2.9'luk ilk yarı milli gelir büyümesinin kat be kat üzerinde oldu.
ENFLASYON ARTTI FAİZİ ARTIR
Ali Babacan, Erdem Başçı ve Mehmet Şimşek'in yanlış politikaları sonucu ortaya çıkan zam gereği Türkiye'yi yeni bir sarmala daha sokuyor. Özellikle akaryakıta yapılan zamların etkisiyle artan maliyetler enflasyona yansıyacak. Bu durum önümüzdeki günlerde Hazine ihalelerinden tüketici kredilerine kadar birçok alanda beklenen faiz düşüşüne engel olacak. Merkez Bankası da enflasyon gerekçesiyle politika faizini indirmekte zorlanacak. Benzer bir gelişme geçen yıl da yaşanmıştı.
100'LÜK RAKI 70 TL
Alkollü içeceklere de değişen oranlarda vergi zammı yapıldı. Birada 9 kuruş tutarında yapılan vergi artışı, rakıda 11 lirayı, votka ve cinde 12 lirayı, likörde ise 30 TL lirayı buldu. Benzin ve motorinde olduğu gibi rakıdan alınan yüzde 18 KDV de ÖTV üzerinden hesaplandığı için 1 litre rakının fiyatı 11 lira değil, 13 lira artmış olacak.
OTOMOBİLDE ARTIŞ 3 PUAN
1.600 cc motor silindir hacmini aşmayan otomobillerden alınan ÖTV miktarı yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı. ÖTV'de yapılan 3 puanlık artış satış fiyatı 30 bin TL'den başlayan otomobillere ortalama bin 100 TL zam olarak yansıyacak.
AKARYAKITÇILAR BENZİNE 26 KURUŞ ZAM YAPTI
Akaryakıt şirketleri, Maliye'nin 'gece yarısı' yaptığı vergi artışlarını pompaya yansıttı. Vergiden vergi alındığı için gelen ÖTV artışı yüzde 18'lik KDV ile birlikte pompaya 26 kuruş olarak yansıdı. Ankara ve İzmir'de litresi 4.49 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4.75 liraya çıktı. İstanbul'da ise 4.48 liradan satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4.74 liraya yükseldi. Motorin de 4.36-4.37 lira arasında satılmaya başlandı.
100 BİN LİRALIK EVDE 400 TL ARTIŞ
Vergi artışları ev almak isteyen vatandaşları da etkileyecek. Binde 16.5'ten 20'ye çıkarılan tapu harcıyla 100 bin TL'lik ev almak isteyen bir vatandaş artış öncesine göre 400 TL daha fazla para ödeyecek. Zam gelmeden önce 100 bin TL'lik bir ev satışında 3 bin 500 TL tapu harcı alınıyordu.
NE DEDİLER?
İnşaatçılar tepkili
Tapu harcına yapılan vergi artışına inşaat sektörü tepki gösterdi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Her gelen vergi yükü veya zam tüketiciye yansıyor. Biz sektörde kayıt dışının çok olmasından yakınıyoruz. Ancak gelen vergi yükü hem kayıt dışı işleri artırıyor hem de kurumsal çalışanları kayıt dışına teşvik ediyor. Maliye'nin bundan bir ek getirisi olmaz. Aksine zararı olur. Kaş yapayım derken göz çıkarılıyor" dedi. Sinpaş GYO Yönetim Kurulu ve KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik de "Maliye yönetimi sektörü gözden çıkardı herhalde. Bir ay içinde peş peşe 3-4 tokat yedik" diyerek tepkisini dile getirdi. Çelik, şöyle konuştu: "Bu sektör güvenle yürüyen bir sektör. Biz devlete güvenip yatırımcımıza söz veriyoruz. Konut sattığımız tüketicilere şu kadar harç ödeyeceksiniz dedik değişti. Yalancı çobana döndük. Bir sektörle bu kadar oynanmamalı diye düşünüyorum."
OTOYA BU AY ZAM YOK
Son çeyreğe yüksek stokla giren birçok otomotiv firması ÖTV artışını satış fiyatlarına yansıtmama kararı aldı. Hyundai, Toyota, Subaru, Ford eylül sonuna kadar fiyatları artırmayacaklarını açıkladı. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, otomotiv satışlarının yüzde 12 daralacağını belirtirken, Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce pazarın büyüme hedefinden uzaklaşacağını savundu.
KAÇAK AKARYAKIT ARTAR
Türkiye Akaryakıt Bayileri İşverenler Sendikası Başkanı Ferruh Temel Zülfikar , "Türkiye'de kaçak akaryakıt sorunu var. Vergi ile ürün arasındaki makas ne kadar artarsa kaçak ondan daha fazla artıyor. Bu vergi artışı kaçağı çoğaltır. Bunu sektör kaldıramaz" dedi.
Sabah