Sektörel

Konut üretimi azalıyor! 

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, yeni üretilen konuta olan talebinin azalması ve hızla artan inşaat maliyetleri nedeniyle geliştiricilerin konut üretimine temkinli yaklaştıklarını ve konut ihtiyacının giderek artacağını değerlendirdi.

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, Türkiye’nin lokomotifi olan inşaat sektöründe maliyetlerinin artması, konut fiyatlarının hızla yükselmesi, kredilerin kısıtlanması ve yabancı talebinin azalmasıyla piyasanın durma noktasına geldiğini söyledi. 

Soner Keleş konut üretimindeki düşüşe değinerek şu ifadeleri kullandı:  ''Türkiye’de konut ihtiyacını belirleyen toplumda yaşanan demografik değişimler, göç hareketleri, deprem riski ve kentsel dönüşüm nedeniyle yıllık ihtiyacın 800 bin ile 1 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Son üç yılda tamamlanan yeni konut üretimi 600 bin seviyelerinde kalmıştır.

EV SAHİPLİĞİ ORANI SON 10 YILDA YÜZDE 61'DEN 56'YA GERİLEDİ 

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2024 yılı 2. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22,7, daire sayısı yüzde 28,9 ve yüzölçümü yüzde 30,9 azaldı. Daire bazında alınan ruhsat sayısı 2017’de 1 milyon 405 bin adet ile 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Bu yılın ilk yarısında gerçekleşen rakamın pandemi döneminin de altında kalması konut üretimindeki sıkıntının boyutlarını da gösteriyor. İnşaat sektöründe üretimin azalması ve artan konut fiyatları nedeniyle ev sahipliği oranında da düşüş yaşanıyor.

Türkiye’de ev sahipliği oranı son on yılda yüzde 61’den yüzde 56 ya gerilerken, kiralık konut ihtiyacı ise yüzde 20’den yüzde 27 seviyelerine kadar yükselmiştir. 2014’de her 100 kişiden yaklaşık 61 kişi ev sahibi iken bu oran 2023’de yaklaşık 56 oldu.

KONUT SATIŞLARI İKİNCİ ELE KAYDI 

Konut fiyatlarında artış enflasyonun altında kalmaya devam ederken, başta Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi (KFE) olmak üzere sektördeki önemli araştırmalar, fiyatlardaki reel düşüşün yüzde 20 lere dayandığını gösteriyor.

Son aylarda konuta olan talep azalırken, konut satış fiyatlarının reel olarak gerilediği görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz ayı verilerine göre bu yılın yedi ayında 672 bin 162 konut satıldı.

Türkiye genelinde konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artmış olmasına rağmen talebin ağırlıklı olarak ikinci el piyasalarda olduğu görüldü.

Bu satışların sadece yüzde 32 si ilk el konut satışı olarak gerçekleşti. Yeni konut üretimini olumsuz yönde
etkileyen ilk el konut talebinin düşmesi mevcut piyasa koşullarında konut geliştiricilerinin üretim isteğini azaltmaktadır.

Ev sahipliliği oranının düştüğü ve konut ihtiyacının hızla arttığı bir ortamda önümüzdeki yıllarda ev fiyatlarının daha da artması kaçınılmaz olacaktır. Konut satışlarının ağırlıklı olarak ikinci el piyasalarda gerçekleşmesi konut üreten inşaat şirketlerinin küçülmesine ve üretimin gerilemesine neden olmaktadır.

Satışların yavaşlaması ve yüksek maliyetler nedeniyle üretimin azalması kiralık konut arzında da sorun oluşturacaktır. Hızla artan nüfus ile konut ihtiyaç oranı da göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda 500-550
bin konut açığı oluşacağı tahmin ediliyor. Bu açık ülke genelinde barınma sorununu daha da arttıracaktır.

Konut piyasasındaki yeni düzenlemeyle şişirilmiş kiraların önü kesilecek!

Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Konut sektöründe yabancı yatırımcıdan sonra yerli yatırımcıyı da kaybediyoruz!
Ünlü ekonomist Mert Başaran: Bu dönemde ev almayanlar 2-3 yıl sonra hiç alamayacak!