28 / 04 / 2024

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

Yeni ev almak isteyeler bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Peki, yeni ev alırken dikkat edilmesi gereken konular neler? İşte detaylar...



Kendi evini alma hayali olanlar ve bu kapsamda doğru adımlar atmak isteyenler konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aveb Proje Danışmanlık Konut Uzmanı Dilan Çelik, kritik uyarılarda bulundu.  

Konut satın alınırken öncelikle o evin hangi amaç doğrultusunda kullanacağımızı bilmemizin gerektiğine dikkati çeken Aveb Proje Danışmanlık Konut Uzmanı Dilan Çelik, konut alırken dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

YATIRIM İÇİN Mİ? OTURUM İÇİN Mİ?

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, ev alırken bazı konulara dikkat edilmeli.

Ev alacaklara önemli tavsiyelerde bulunan Aveb Proje Danışmanlık Konut Uzmanı Dilan Çelik, aldığımız konut eğer yatırım için ise, minimum fiyat-maksimum kira getirisi olarak değerlendirebileceğimiz doğru lokasyonlardaki konutlar olmalı diye belirtti.

İstanbul gibi metropol bir şehirdeki konut alınlarına ilişkin bilgi veren Çelik , "Yatırım anlamında kısa ya da uzun vade içerisinde değerini katlayan, kira getirisini sürekli olarak yüksek ve güncel tutan birçok ilçe ve yatırım fırsatı mevcut" dedi.

Konut alımı yaparken dikkat edeceğimiz en önemli noktaları da sıralayan Konut Uzmanı Dilan Çelik, ilk olarak alacağınız konutun tapusunu görmek isteyin. Gördüğünüz tapunun alacağı eve ait olduğunu sorgulayın, sorgulatın. Tapunun üzerinde herhangi bir ipotek ve haciz olmadığına dikkat edin. Satın alacağınız konut eğer tamamlanmış bir konut ise, öncesinde muhakkak alacağınız konutu görün tavsiyesinde bulundu. 

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

KONUTUN KREDİYE UYGUN OLUP OLMADIĞINI SORUN

Ev alımında eğer kredi kullanacaksanız, öncesinde konutun krediye uygun olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirten Çelik, "Alacağınız evin toplu taşımalara, çevresindeki olanakların fazlalığına, merkez lokasyonlara yakın ya da ulaşımının kolay olduğuna muhakkak dikkat edin. Alım yapacağınız evin o bölgenin deprem riskini öğrenin. Projenin zemini, deprem yönetmenliği, temeli ve son olarak deprem yönetmenliğine uygun olup olmadığına dair rapor görmek isteyin" dedi.

Çelik, alım yaptığımız konutun ait olduğu projelerin yönetim birimleriyle daha önceden görüşülüp aidat rakamlarının tapu öncesi öğrenilmesi gerekiyor. Oturuma başladıktan önce herhangi bir sürpriz ile karşılaşmamak için o projenin güncel aidat rakamlarını, bu rakamların ne kadar süreyle hangi oranla değişeceğini araştırın. Proje hakkında kendi verdiğiniz zararın dışında projenin sizi masrafa sokacak teknik sebeplerinin olup olmadığına dikkat edin diye belirtti.

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

TAPUYA DİKKAT EDİN

Aldığınız evin tapusunda kat irtifakı-kat mülkiyeti yazıp yazmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Alınacak olan evin iskanının olup olmadığı çok önemlidir. İnşaat ya da proje tamamlandığı zaman iskân alınıp tapuların herhangi bir problem teşkil etmiyor ise daha sonrasında kat mülkiyetine geçmesi gerekir. Bu kapsamda alım olurken daha sonrasında olası bir durum ile karşılaşmamak adına muhakkak tapu üzerinde yazmıyorsa dahi, tapunun bağlı olduğu belediyelerden konutun bağlı bulunduğu projenin, inşaatın iskanının olup olmadığını sorgulatın" diye kaydetti.

Konut uzmanından ev almak isteyenlere kritik uyarı! Evin tapusu ve deprem riskine aman dikkat...

"DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN İNŞA EDİLEN YAPILAR TERCİH EDİLMELİ"

Alım yapılan konutların doğru firmalardan olması gerektiğine dikkati çeken Çelik, inşaat kalitesi ve deprem yönetmeliğinin yanı sıra bu noktadan bina, proje yaşına önem göstermeli diye belirtti.

Özellikle Türkiye olarak deprem ülkeleri içerisinde olduğumuz için herhangi bir deprem sırasında, mal ve can kaybı yaşamamak için olabildiğince yeni yapıları, doğru teknik ile sağlam yapılmış konutları tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Alım yapacağımız konutun ne kadar süre içerisinde kiraya verildiğini, profil anlamında kimlere kiraya gittiğine özen göstermeliyiz. Eğer alım yaptığımız ev içerisinde kendimiz yaşayacaksak daha sonrasında herhangi bir durumdan rahatsız olmamak için daha öncesinden o projeyi muhakkak gezip, bilgi sahibi olmalıyız. O çevrede ve lokasyonda, projede yetkili olan profesyonel emlak danışmanlarından destek almak, işinizi kolaylaştırıp, daha emin adımlar atmanıza yardımcı olacaktır" diye uyarılarda bulundu.

Depremlerin ardından Antakya için korkutan tablo ortaya çıktı! Olası Antakya depremi için o bölgeler işaret edildi...

Sakarya'da 7 bin konut dönüşüm bekliyor!


Geri Dön