03 / 05 / 2024

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konut ve arsa değer artışlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.



GYODER ve İNDER gibi inşaat sektörü kuruluşlarının üyesi Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konut ve arsa değer artışlarına ilişkin yapılan son bir senelik  değerlendirmelerde, Türkiye genelinde Antalya'nın en çok kazandıran şehir olduğunu belirtti.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kovid-19 pandemisi ile beraber geçen sene başlatılan düşük faiz oranlı konut kredisi kampanyası kapsamında 2020'de 1.5 milyon adet konut satıldığının altını çizen Selman Özgün, konut satışlarına ilişkin güçlü talep ve yeterli konut arzı olmaması sebebiyle hem konut hem de arsa fiyatlarının ciddi şekilde artış gösterdiğine dikkat çekti. 

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

KONUTTAKİ ARTIŞ YÜZDE 53

Antalya'nın, konut ve arsa yatırımcısına en çok kazandıran şehir olduğuna dikkat çeken Özgün, Antalya'nın hem TCMB'nin hem de özel araştırma şirketlerinin yaptığı değer artış araştırmalarına göre konut ve arsa fiyat artışında birinci olduğunu belirtti. TCMB Konut Fiyat Endeksi'ne göre, şubatta Türkiye geneli konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 30.8, Antalya'nın olduğu bölgede ise yüzde 41.8 olarak kaydedildi. İstanbul'da yüzde 27.9, Ankara'da yüzde 29.1, İzmir'de yüzde 32.3 olan artış miktarlarının, Antalya'da ise yüzde 53'ü geçtiği belirlendi.

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

TÜM ARAŞTIRMALARDA ZİRVEDE

Antalya'nın tüm araştırmalarda zirvede olduğuna dikkat çeken Özgün, "Teknoloji Odaklı Gayrimenkul Değerleme ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa.com'un verilerine göre, nisan başı itibarıyla son bir yılda konut fiyat artışında Antalya ilk 3'te yer aldı. Antalya'da son bir yıldaki konut fiyatları yüzde 53.3 artış gösterdi. Kentte konut yatırımının geri dönüş süresi ise ülke ortalamasının altında, 20 yıl olarak ölçüldü. Söz konusu veriler Antalya'da konut almanın yatırımcısına ne kadar yüksek getiri sağladığını ortaya koydu. Kentte konutların ortalama metrekare fiyatı ise 3 bin 804 lira olarak ölçüldü" açıklamasında bulundu.

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

EŞSİZ PLAJLARI VE DOĞASI

Yüksek artış oranlarının nedenlerini de paylaşan Özgün, şöyle konuştu:

Salgın döneminde yazlıkçıların ve tatilcilerin uğrak noktası haline gelen ve direkt uçuşlarla yabancıları cezbeden Antalya, Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden turist çekmeye devam ediyor. Bunlar kentteki gayrimenkul değerinin artışında önemli etkenler. Sahip olduğu denizi, eşsiz plajları, doğal güzellikleri ve iklim şartları gibi özellikleriyle hem birçok ülkeden yabancı konut satışı, hem de Türkiye'nin helmen her ilinden konut yatırımları alıyor."

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

ARSA FİYATLARI YÜZDE 59 ARTTI

Antalya'nın arsa fiyat artışında da lider olduğuna dikkat çeken Özgün, Mayıs 2021 itibarıyla konut imarlı arsaların ortalama metrekare fiyat artışı Türkiye'de yüzde 37 iken, Antalya'nın yüzde 59 ile ilk sırada olduğuna vurgu yaptı. Konut imarlı arsaların ortalama metrekare fiyatının 796 TL'ye ulaştığının altını çizen Özgün, TÜİK tarafından açıklanan Nisan 2021 konut satış verilerine göre de Antalya'nın İstanbul ile beraber Türkiye'de yabancıya konut satışının en çok yapıldığı ikinci şehir olduğunu söyledi. 

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

NİSANDA REKOR ARTIŞLAR

Antalya'da Nisan 2020'ye göre bu yıl konut satışında ciddi artışlar gerçekleştiğini aktaran Özgün, "Geçen yıl nisan ayındaki konut satışı 1835 iken, yüzde 41.3 oranında artışla bu yıl 4 bin 429'a yükseldi. Ancak Ocak-Nisan dönemi dört aylık süreçte geçen yıl 19 bin 633 iken, bu yıl 16 bin 409'a geriledi. Nisan ayında yabancılara konut satışında da ciddi artış gerçekleşti. İlk sıradaki İstanbul'da geçen yıl 374 olan yabancılara konut satışı 2 bin 9'a, ikinci sıradaki Antalya'da ise 150 adet iken bu yıl nisan ayında yüzde 72.6'lık rekor artışla 859'a çıktı" açıklamasında bulundu.

Konut ve arsada en çok hangi il kazandırdı?

UMUT VERİCİ SAYILAR

Yabancıların hem yatırım hem de ikamet açısından gözdesi olan Antalya'da Ocak-Nisan döneminde geçen yıl 2 bin 301 olan konut satışında ise yüzde 19.2 artış gerçekleşerek, bu senenin aynı döneminde 2 bin 743'e yükseldiğini belirten Özgün, "Pandemi döneminin devam ediyor olmasına rağmen yabancıya konut satış sayılarının artışı sektörümüz adına hem sevindirici hem de önümüzdeki aylar açısından umut verici. Türkiye genelinde yabancılara satışta İran, Irak gibi ülkeler ilk sırada olmasına rağmen Antalya'da Rusya, Almanya, Kazakistan, İngiltere gibi daha çok BDT ve Avrupa ülkelerini görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Konutta bahar havası!

2021 Nisan'da 95 bin 863 konut satıldı!


Geri Dön