27 / 04 / 2024

Konut ve kira fiyatları nereye gidiyor? Gayrimenkul Uzmanı açıkladı!

Konut ve kira fiyatları nereye gidiyor? Gayrimenkul Uzmanı açıkladı!

Konut ve kira fiyatlarının ne olacağını açıklayan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı  Ahmet Büyükduman ayrıca konut alımı için cazip bölgeleri de açıkladı.



Konut ve kira fiyatlarında sular durulmazken, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı  Ahmet Büyükduman Yeniçağ’dan Büşra Kapan'a önemli açıklamalar yaptı. Ahmet Büyükduman, “Sermaye artışı beklentisi olanlar genellikle arsaya. Ama nakit akışı beklentisi olanların konuta yönlenmeli” diye konuştu.

1-) Konutta fiyatlar neden gerilemiyor?

Konut fiyatları gerilemiyor. Çünkü yüksek enflasyonist bir süreçten geçiyoruz. Fakat nominal fiyatlar gerilemezken, konut fiyat artışları kısmen enflasyonun gerisinde kalmaya başladı. Bu da haliyle nominal.

2-) Yerel seçimler emlak piyasasını nasıl etkiler?

Yerel seçimlerin mevcut konut piyasası üzerine pek bir etkisi olacağını düşünmüyorum fakat mevcut yerel yönetimlerle arası iyi olan müteahhitler, ruhsat alma sürecine ağırlık vermiş olabilir.

3-) Yüksek faizler ve yüksek dolar kuru ortamında konut alımı yapılır mı?

Yüksek mevduat faizleri kısa dönemde konuta yönelik ilgiyi azaltabilir fakat burada yüksek kredi faizler konuta olan ilgiyi de azaltabilir. Yaşanan bu durum yeni yapılmakta olan 1. el konut piyasası üzerinde çok etkili olur. Çünkü ülkemizdeki konut üretim mekanizması sat yap üzerine yani süren inşaatta müteahhit ancak satarsa inşaata devam edebilir. O sebeple de bu tür projelerde ciddi bir alım fırsatı olabilir.

4-) Ülkemizdeki konut piyasasında yatırım yapmayı düşünenler için önerileriniz nelerdir? Hangi bölgeler ya da segmentler daha potansiyel sunuyor?

Türkiye'nin nüfus artış potansiyeli olan bölgelere yatırım yapsınlar. Önümüzdeki dönemde hangi bölgelerde nüfus yoğunluğu artış gösterecekse artık onu kendileri bulsunlar. Nakit akımına yatırım yapacak olanlarsa 1 oda 1 salon veya 2 oda 1 salon konut alarak kiraya verebilir. Üniversite veya hastane civarındaki bölgelere yönelebilirler.

5-) Konut mu arsa mı hangisi daha doğru bir yatırım aracı?

Konut ya da arsa yatırımının hangisinin tercih edileceği bizatihi yatırımcının yaşına pozisyonuna gelirine gelecekle ilgili beklentisine diğer yatırım enstrümanlarıyla olan ilişkisine bağlı şekilde değişir. Bu nedenle her bir yatırım tercihi yatırımcıya çok bağlıdır. O sebeple bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değil. Fakat gelecekte sermaye artışı beklentisi olanlar genel olarak arsaya nakit akışı beklentisi olanlar da konuta yönelmeli.

6-) İnşaat maliyetlerindeki artışlar emlak piyasasını nasıl etkiler?

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış uzan vadede mutlaka konut satışlarına yansır. Fakat kısa vadede bununla birebir ilişkisinden bahsedemeyiz. İnşaat maliyetleri artsa dahi yeterli talebin olmadığı piyasalarda konut fiyatları düşme eğilimi gösterebilir.

7-) Emlak piyasasını gelecek aylarda neler bekliyor? Kira ve satış fiyatlarında düşüş yaşanır mı?

Cari fiyatlar olarak bir düşme öngörmüyorum fakat fiyatlar enflasyonun gerisinde kalabilir. Orta vadede kiralarda daha çok artış bekliyorum.

8-) Kentsel dönüşüm ülkemizdeki konut sektörünü nasıl etkiliyor? Yaşanan bu sürecin avantajları ve zorlukları nelerdir?

Kentsel dönüşüm bir ihtiyaç depreme karşı evlerimizi kuvvetlendirmemiz lazım. Ancak Kentsel dönüşüm süreci ülkemizde inşaat sektörüne olumlu etkiliyor fakat bir yandan da inşaat maliyet enflasyonu yaratıyor. Hem emek iş gücünde hem inşaat malzemelerinde hem de inşaat makine ve teçhizatlarında yüksek maliyetlere sebep oluyor.

 

Ofislere talebin artması kiraları yükseltti! İşte Esentepe, Levent, Gayrettepe ve Maslak'ta ofis kira bedelleri...

Kira ve konut fiyatlarındaki artış yüzde 14.3! Türkiye ekonomisindeki en önemli sorun ne? 

Faiz oranları konut krizini çözemez!


Geri Dön