28 / 04 / 2024

Konut ve kira krizi giderek büyüyor! Kiralar 1 yılda yüzde 140 arttı!

Konut ve kira krizi giderek büyüyor! Kiralar 1 yılda yüzde 140 arttı!

Ülkemizde konut ve kira krizi git gide büyüyor. 2020'de başlayan pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkileriyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı.



Ülkemizde konut ve kira krizi git gide büyüyor. 2020'de başlayan pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkileriyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı. Söz konusu bu artışın önemli nedenlerinden biri olarak yabancılara yapılan kiralamalar da gösteriliyor. 

Peki Türkiye’de kaç yabancı yaşıyor ve konut kiralarına etkileri ne? TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan yaptığı açıklamada son zamanlarda gündemden düşmeyen kira artışlarının sadece yabancılara bağlanmasının doğru olmadığını söylüyor.

Konut ve kira krizi giderek büyüyor! Kiralar 1 yılda yüzde 140 arttı!

İstanbul'da ortalama kira 13 bin TL'yi aştı

Mega kent İstanbul'da konut kira artışı hız kesmezken ortalama kiralar 13 bin TL'yi aştı. Bir gayrimenkul platformu tarafından yapılan araştırmalara göre, kiralar Mart'ta aylık yüzde 11 arttı. Söz konusu bu yükseliş bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 140'ı geçti. Kiralık konut değeri metrekare başına 130 TL oldu.

Konut kiralarının en yüksek olduğu ilçe hangisi?Verilen detaylara göre, Sarıyer'de 10 bin Türk Lirası ile yalnızca 36 metrekarelik bir konut kiralanabiliyor. Beşiktaş'ta da aynı paraya 39 metrekarelik konutta oturulabiliyor. Beşiktaş'ı 52 metrekare ile Beyoğlu, 53 metrekare ile Kadıköy ve 55 metrekare ile Şişli izliyor. Kiraların en ucuz olduğu ilçe de Silivri olarak belirtiliyor. 10 bin Türk Lirası 167 metrekarelik bir konutun kirasını karşılıyor. Daha sonra 152 metrekare ile Arnavutköy, 145 metrekare ile Çatalca, 139 metrekare ile Sultanbeyli ve 130 metrekare ile Sultangazi ilçeleri geliyor.
 


Geri Dön