05 / 05 / 2024

Konut yatırımcısı kaybetti mi? Satılık ve kiralık reel fiyat oranları nasıl seyrediyor?

Konut yatırımcısı kaybetti mi? Satılık ve kiralık reel fiyat oranları nasıl seyrediyor?

Konut satış reel rakamlarındaki senelik değişim oranı ülke genelinde yüzde 14,1'e, İstanbul'da yüzde 16,1'e, İzmir'de de yüzde 13,6'ya kadar gerilemiş durumda.



"sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun mart ayı sonuçları kaydedildi. Buna göre, sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliği ile hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasının mart sonuçlarında reel satış rakamlarında yaşanan gerilemenin 9 aydır devam ettiği de kaydedildi. 

Rapor kapsamında, reel fiyatlardaki senenin değişim oranı ülke genelinde yüzde eksi 14,1, İstanbul'da yüzde eksi 16,1, İzmir'de ise yüzde eksi 13,6 oldu. Cari fiyatlarda ise yıllık değişim oranı Şubat'a kıyasla ülke genelinde 2,2 puan azalarak yüzde 44,8’e kadar gerilemiş oldu.

2020 Mayıs ayından itibaren sürekli yükselen ve ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 Temmuz'dan bu zamana gösterdiği gerileme 2024 Mart'ta da sürdü. Reel konut fiyat endeksi Mart'ta Şubat ayına kıyas ile 0,8 puanlık azalış ile 172,7 oldu. Şubat'tan Mart'a enflasyon oranı yaklaşık yüzde 3,2 olurken Türkiye genelinde cari konut fiyat artışı aynı dönemde yüzde 2,7'de kaldı. Son aylarda cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyonun altında kaldığından reel fiyatlar da azalmaktadır. 

Konut yatırımcısı kaybetti mi? Satılık ve kiralık reel fiyat oranları nasıl seyrediyor?

SATILIK İLANLARIN SAYISI ARTTI

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Önceki 8 ayda olduğu gibi konut reel satış fiyat endeksi de üç büyükşehirde mart ayında da düşüş göstermiş oldu. Şubat ayından marta reel konut fiyat endeksi İstanbul'da 1 puan, Ankara'da 2,4 puan azaldı, İzmir'de ise 0,2 puan arttı. Martta reel konut fiyat endeksi İstanbul'da 169,3, Ankara'da 193,3, İzmir'de ise 177,8 olarak gerçekleşti. Ağustos 2022'de yüzde 65,8'e ulaşan yıllık reel fiyat artışı Eylül 2022'den itibaren hızla inişe geçti. Büyük depremin etkisiyle Şubat 2023'te geçici olarak yükselen senelik reel fiyat marttan itibaren yeniden azalmaya başlamış ve Mart 2024'te senelik fiyat değişimi oranı Şubat 2024'e kıyasla 2 puan azalarak yüzde eksi 14,1 ile negatif değerlerde seyrini sürdürmüş oldu.

Satılık konut ilan sayısı ülke genelinde ve iki büyükşehirde cüzi de olsa yükselmiş oldu ve İstanbul'da ise azaldı. Satılık konut arzı geçen aya kıyasla ülke genelinde yüzde 1,5, Ankara'da yüzde 1, İzmir'de ise yüzde 2,9'a kadar çıktı. İstanbul'daki düşüş ise yüzde 0,1 puan düzeyinde seyretti. 

KİRALIK KONUT TALEBİ GERİLEDİ

Öte yandan, mayıs ayından  haziran ayına kadar yükselmesi hariç, ortalama olarak gerçekleşen reel kirada ise senelik  artış oranı Şubat 2023'te yüzde 86,6 ile yükseldikten sonra inişe geçerek, aralık ayından ocak ayına 4 puanlık azalış ile beraber yüzde 9,5'e kadar düşüş gösterdi.  Şubatta senelik oranda ise yüzde 1,1 düşüş gösteren reel ortalama kira mart ayında da senelik oranda yüzde 8 kadar düşüş yaşamış oldu. Bu düşüş ile birlikte  2024 mart ayında ortalama reel kira 2023 Mart ayının yüzde 8 altına kadar geriledi. 

Raporlar ‘Konut fiyatları düşüyor’ diyor, Peki vatandaş ne hissediyor!

Ev almak isteyenler ve kiracılar dikkat! Satılık ve kiralık konutlarda fiyatlar geriliyor

BETAM açıkladı! Otomobil fiyatlarında yaşanan düşüş devam ediyor!

2021 Ocak'ta 1.000 TL olan evin kirası şimdi 8 bin 300 TL olacaktı! Yüzde 25 zam sınırı bir fiyasko oldu!


Geri Dön