27 / 04 / 2024

Konut yatırımcısı rotasını yurt dışına çevirdi!

Konut yatırımcısı rotasını yurt dışına çevirdi!

Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olurken, yatırımcılar artık konut tercihini yurt dışından yana yapmaya başladı.



Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de konut sahibi olma oranı düşerken, yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul alımları da artış kaydedildi. Ülkede  konut alımları, son dönemde yüksek enflasyon ve maliyet artışlarından dolayı düşüşe geçti.

Bu durum TÜİK'in son verilerine de yansıdı.  Türkiye'de konut satışları genel olarak bir önceki yıla göre yüzde 17,5 oranında azalarak 1 milyon 225 bin 926 adede ulaştı. Ancak son 9 yılda düşük performans gösterdiği kaydedildi. Çünkü yatırımcılar artık tercihlerini yurt dışından yana kullanmaya başladı.

GAYRİMENKUL YATIRIMCISI ROTASINI YURT DIŞINA ÇEVİRDİ!

Artan fiyatlar, krediye erişim, yüksek faiz oranları ve yatırım alımlarında kredi kısıtlamaları da gayrimenkul yatırımcılarının rotasını değiştirdi.Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının, yurt dışındaki yatırım amaçlı gayrimenkulleri 2023'te ciddi oranda arttı. 

2022'de 701 milyon dolar olan toplam yatırım tutarı ise yüzde 173,6 artarak 2023'ün ilk 11 yerinde 1 milyar 918 milyona yükseldi. 

Konut yatırımcısı rotasını yurt dışına çevirdi!

YURT DIŞINDA YATIRIM YAPMAK DAHA CAZİP

Türk yatırımcılar için ülkedeki fiyatlarla yurtdışında yatırım yapmanın daha cazip hale geldiğini belirten Cornucopia Global Kurucu Ortağı Simon Jeffery, “İnsanlar, krediye ulaşamadığı zaman emlak alamıyor. Konut fiyatları bazı yerlerde yüzde yüzü geçti. Bu nedenle yatırım yapmak isteyenlerin yurt dışı eğilimi artıyor. Özellikle İngiltere pazarına Türklerin ilgisi oldukça yüksek.

TÜRKİYE'DEKİ EMSALLERİNE GÖRE DAHA KISA SÜREDE AMORTİSMAN SAĞLIYOR

Geçtiğimiz 18 ay boyunca İngiliz halkı, yüksek faiz oranları nedeniyle gayrimenkul satın almakta zorlandı. Talebin düşük olmasından yararlanan uluslararası yatırımcıların sayısı arttı.

Sarıyer'de, Nişantaşı'nda ya da Beşiktaş'ta 12,5-15 milyon liralık bir daire almak yerine Manchester'ın en seçkin sitelerinden birinde 2 yatak odalı bir daireye sahip olabilirsiniz.

Aynı zamanda döviz cinsinden sağlanan kira geliri de yatırımı daha da cazip hale getiriyor. İngiltere'de geçtiğimiz yıl ortalama aylık kira gelirlerinin yüzde 10'un üzerinde artması, Türkiye'deki emsallerine göre daha kısa sürede amortisman sağlanacağı anlamına geliyor” dedi.

Konut satışlarında büyük düşüş! Paralar gayrimenkule değil faize gitti! 

 


Geri Dön