23 / 12 / 2024

Konuta yatırılan 1 liranın karşılığı ekonomide 2.54 lira!

Konuta yatırılan 1 liranın karşılığı ekonomide 2.54 lira!

KİMİLERİ İstanbul ' daki yeni konut inşaatından gına geldiğini söylüyor. Oysa geçen yıl İstanbul'da satılan konut sayısı 230 bin. Ekonomik bakış açısıyla büyük bir rakam...



KİMİLERİ İstanbul'daki yeni konut inşaatından gına geldiğini söylüyor. Oysa geçen yıl İstanbul'da satılan konut sayısı 230 bin. Ekonomik bakış açısıyla büyük bir rakam. 


Olası bir depremde sağlam konutta oturanların can sağlığı açısından ise 17 milyonluk İstanbul'da küçük mü küçük bir rakam. Aziz Torun'un başkanlığını yaptığı Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya ile sohbet ediyoruz. 


Geçen yıla göre dolardaki artış, konut kredilerinde faizlerin 0.90'lardan, 1.20'lere çıkması, demir ve çimentoda yüzde 25 zam ile orta vadede, Işık Gökkaya gayrimenkulde yüzde 15-20 oranında fiyat artışı beklediğini söylüyor. Fiyatlar artmaya başladı da. Maalesef ki tüm Türkiye için mevcut konutların sağlıksız olması en önemli sorunlardan. Işık Gökkaya, "Yüzde 65'nin yenilenmesi gerekiyor" diyor. 


Tüm Türkiye'de 20 milyon konut var. 5 milyonu, 1999 depreminden sonra yapılmış. Kalıyor 15 milyon. Bu 15 milyonun yüzde 65'nin yenilenmesi demek bugünden yarına da mümkün değil. Parasal karşılığı olarak Işık Gökkaya 400 milyar dolar hesabını yaptıklarını söylüyor. Ekonomi için de gayrimenkulün canlılığı dönemli. Sonuçta inşaat, 200'e yakın sektörü besliyor. 


Işık Gökkaya, "Gayrimenkule yapılan 1 liralık yatırım, ekonomiye 2.54 lira olarak yansıyor" diyor. 

Asıl ihtiyacı olan orta ve dar gelir grubu IŞIK Gökkaya, kentsel dönüşümde orta ve dar gelirlilerin konut ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla farklı modellerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor. İmar haklarının transferi, menkulleştirilmesi, gayrimenkul sertifikası gibi modellerin üretilmesi lazım. 


Körfez seramik yatırımı yapıyor 1970'lerde Türk seramiğinin adı sanı yokken iç piyasada ithal ürünler boy gösterirken, bugün dünyada ilk 5'te. Rakiplerin başında İtalya ve İspanya geliyor ama yeni yeni rakipler de meydana çıkıyor. Kimi Körfez ülkeleri, petrolden bağımsız bir yatırım alanı yaratmak adına seramik sektörüne yöneliyor. Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı, Eczacıbaşı Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Yamaner anlattı: "Önce Suudi Arabistan başlattı. Kendi enerjimizi kullanabileceğimiz hangi sektörler var? diyerek yola çıktılar. Seramik, cam, çimento. Suudi Arabistan'dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri fabrikalar kuruyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir avantajı da Hindistan ve İran'dan doğalgaz almaları." Türk seramiğine rakip olabilirler mi? 


Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı Avrupa pazarına girmeleri coğrafik uzaklık nedeniyle zor. Ancak Doğu Afrika'ya ürünü Araplar gönderiyor. Türkiye ile rekabete gireceği yer ise Batı Afrika. 


Funda Özkan/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön