07 / 05 / 2024

KONUTDER: Önceliğimiz güvenli ve erişilebilir konut üretimi!

KONUTDER: Önceliğimiz güvenli ve erişilebilir konut üretimi!

Markalı konut üreticilerinin çatı kuruluşu KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova yaptığı açıklamada seçim sonrası önceliklerinin güvenli ve erişilebilir konut üretimi olduğunu söyledi.



Açıklamasında deprem bölgesine inşa edilecek olan konutların ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm konut imalatlarının sektördeki işçilik, malzeme yeterliliği ve fiyatlarına yapacağı etkiye de değinen Ramadan Kumova, söz konusu bu bu süreçlerin de KONUTDER tarafından yakından takip edildiğini belirtti.

KONUTDER: Önceliğimiz güvenli ve erişilebilir konut üretimi!

Açıklamasında sektörünün en önemli konuları arasında arazi geliştirme süreçleri ve konut finansmanı olduğunu da dile getiren Ramadan Kumova, “Bir süredir durgunluk yaşayan konut sektörünün önünün açılması kredi ikliminin yumuşaması ile mümkün olacak. Kredili konut satış oranlarının 2013'ten 2022 yılına kadar yüzde 40’lardan yüzde 19’lara inmesi önümüzdeki dönemin en önemli tehditlerinden birisi olabilir. Uygun koşullu krediye erişim artırıldığı zaman satışlarda daha fazla hareketlilik görmek de mümkün olacak. Ayrıca her sene satılan konutun yarıdan fazlası sosyal konut segmentinde olmalı. Bu segmente proje geliştirmenin temel problemi de arazi maliyetleri. Eğer kamu otoriteleri ve yerel yönetimler uygun maliyetle arazi geliştirme yönünde sektörümüze öncülük eder ve bizlere yol gösterebilirse biz de sektör olarak daha uygun maliyetle konut üretimi konusunda elimizi taşın altına koyarız” dedi.

Kira fiyatlarındaki artış arzın bir miktar artırılmasıyla kontrol altına alınabilir

Yaptığı açıklamasında kira artışlarına da değinen Ramadan Kumova, “Enflasyon rakamlarının çok üzerinde kira fiyat artışına gitmek sadece bireylere değil ülke ekonomisine de çarpan etkisiyle zarar veriyot. Bu fahiş artışa arz-talep dengesizliği değil, bireysel hareketlerin toplu bir harekete dönüşmesi sebep olmuştur. Burada en kalıcı çözüm arzın artırılması ile sağlanabilir” dedi. 

Seçim sonrası yetkililere çağrı ‘Yapısal reformlar gündeme alınmalı’

Her 100 kişiden 4’ü artık kendi evinde oturmuyor! Konut sahibi oranı 8 yıldır geriliyor, kiracı oranı 10 yıldır artıyor!

Emlak vergisi muafiyeti şartları neler? Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri ne zaman?


Geri Dön