Sektörel

Konutlar eşlerin rızası olmadan satılamayacak!

Kadınlar tapu müdürlüklerine evlilik cüzdanı ile başvurarak "bu konut sadece kocamın değil, aile konutudur" şerhini koydurabilecek. Böylece eşten izinsiz konut satılamayacak...

Türkiye'de evli çiftlerin birlikte yaşadığı konutların tapuları bundan sonra bir kişinin değil, "ailenin" üzerine kayıtlı olacak. Kadınlar tapu müdürlüklerine "bu konut sadece kocamın değil, aile konutu" şerhini koyduracak. Böylece eşinin rızasını almadan kimse ev satamayacak. Aile konutu şerhi, tapuda evin sahibi olan tarafın eşinden izinsiz konutu satmasını engellemek ya da eşlerin "bu ev benim" diyerek diğerini evden kovmasını önlemek için mahkeme kararıyla uygulanıyor. Yargı sürecinin uzunluğu ile şiddet mağduru olan ve evden atılan kadınların durumu açısından, mahkeme kararı çıkarmak zor oluyordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Meclis'e sunulan torba yasayla aile konutu şerhlerinde "mahkeme kararı" alınmasına yönelik uygulamaya son verilecek. Aile konutu şerhinde ilk tartışma, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin şerhin tapu müdürlüklerinden alınmasını içeren genelge ve tüzük hükmünü iptali ile başladı. Şerhin sadece hakim kararı ile alınmasını içeren karar da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildi. Bundan sonra tapunun maliki olmayan eşin, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ve evlilik cüzdanıyla tapu müdürlüklerine başvurması yeterli olacak. İstanbul Barosu'nun verilerine göre, Türkiye'de tapuların yaklaşık yüzde 65'i erkek eşlerin üzerine kayıtlı iken, yeni uygulama sayesinde tapular "aile" ile birlikte anılacak. Böylelikle, tapu üzerine kayıtlı olan kişi, eşinin rızasını almadan evi satamayacak ve ipotek ettiremeyecek. 


İŞTE O MADDE 

Torba yasa ile birlikte getirilen düzenleme şöyle: "MADDE 46- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 194 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "şerhin verilmesini" ibaresinden sonra gelmek üzere "tapu müdürlüğünden" ibaresi eklenmiştir. Medeni Kanun'un 194. Maddesi: Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir..." 


Burcu Çalık/Sabah Gazetesi