03 / 05 / 2024

Konutlar güneş enerjisiyle ısınacak!

Konutlar güneş enerjisiyle ısınacak!

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü'nün çalışmaları sonucunda yüksek derecede ısı depolayabilme özelliğine sahip güneş enerji sistemi geliştirildi.



Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümü'nün çalışmaları sonucunda yüksek derecede ısı depolayabilme özelliğine sahip güneş enerji sistemi geliştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen proje hakkında bilgi veren öğretim üyesi Doç. Dr. Recep Külcü, sistem sayesinde konut ve tarım alanlanndaki enerji tüketim miktarının azaltılacağını söyledi.

 

KOMBİYLE BİRLİKTE CALIŞABİLECEK

Su ısıtma amacıyla kullanılan güneş kolektörleri sistemini bir adım ileri taşıyarak verimliliği ve eneıji depolama miktarlannı artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Doc. Dr. Külcü, "Dısaııdan bakıldığında vakum tüpü denen bü' güneş kolektörümüz var. Standart bir kolektör görüntüsünde. Bizim sağladığımız katkı depo içerisindeki ısı depolama materyali. Normal bir güneş enerjisi sisteminin depolama kapasitesini ve verimliliğini artırarak bu güneş enerjisi sistemlerinin sadece konutlarda sıcak su ısıtma amacıyla kullanmak dışında, konutların ısıtılması amacıyla kombiyle birlikte çalışabilecek bir sisteme dönüştürdük. Bu sistem Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor" diye konuştu. 



Vahdet Gazetesi



Geri Dön