22 / 12 / 2024

Konutlarda en sık görülen riskler sel, yangın ve hırsızlık!

Konutlarda en sık görülen riskler sel, yangın ve hırsızlık!

Konut Hasar Araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Yaklaşık 19 milyon konutun bulunduğu ülkemizdeki konutlarda en sık hasar dahili su, en yoğun hasar ise yangın ve hırsızlık nedenlerine bağlı olarak meydana geliyor.




Türkiye’nin en köklü sigorta şirketleri arasında yer alan Generali Sigorta’nın “Konut Hasar Araştırması” ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Yaklaşık 19 milyon konutun bulunduğu ülkemizdeki konutlarda en sık hasar dahili su, en yoğun hasar ise yangın ve hırsızlık nedenlerine bağlı olarak meydana geliyor. 


Generali Sigorta Araştırma Merkezi’nin (GAM) Türkiye genelinde yaptığı hasar araştırmasına göre, 19 milyon konutun bulunduğu ülkemizde sigortalanma oranı ise yüzde 16’lar gibi düşük bir seviyede bulunuyor. Türkiye’de konut poliçesi yaptırılanların sayısının sadece 3 milyon düzeyinde seyrettiği belirtilirken bu oran gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerdeki konut sigortalılık oranı ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki sigortalılık oranının ne kadar düşük bir seviyede kaldığını gösteriyor. 


Araştırmaya göre, il bazında inceleme yapıldığında konutlarda sigortalılık oranı İstanbul ve Ankara’da daha yüksek iken kırsal kesimde sigortalı konut sayısının yok denecek kadar az olduğu dikkat çekiyor. 


En çok hasar sel ve su baskınından 


Generali Sigorta tarafından sunulan Türkiye geneli ve il bazında hasar rakamlarına göre ülkemizde en sık görülen hasar sel ve su baskınından kaynaklanıyor. Özellikle İstanbul’da Alibeyköy, Kağıthane gibi lokasyonlarda sel ve su baskınından kaynaklanan hasarlar çok yüksek seviyelerde gerçekleşiyor. Generali Sigorta’nın paylaştığı aynı istatistiki veriler özellikle oluşan hasarların yoğunluğu dikkate alınarak incelendiğinde, yangın ve hırsızlık konutlar açısından önemli risk nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle İstanbul’un Avcılar, Sefaköy, Yenibosna ve Bahçelievler lokasyonlarında meydana gelen hırsızlık sebebiyle meydana gelen hasarların diğer bölgelere nazaran daha yüksek düzeyde olduğu görülüyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre ağustos ayı sonunda 6 milyon konutun olduğu İstanbul’da karşılaşılan yangın hasarı sayısı 3.522 adet. Aynı verilerden hareketle bu hasarların en çok ocak ayında ve saat 12.00/18.00 saatleri arasında meydana geldiğini görülüyor. Bu yangınların çoğu kısmi hasar olarak gerçekleşirken, İstanbul’da ev hasarlarına neden olan yangınlar yaygın olarak sigara ve elektrik kontağı olmak üzere iki sebepten kaynaklanıyor. 


İstanbul’a çilingir, Antalya’ya cam hizmeti 


Generali Sigorta Araştırma Merkezi’nin (GAM) Türkiye genelinde yaptığı hasar araştırması kişilerin konut poliçeleri kapsamında en çok hangi asistans hizmetinden faydalandığına da ışık tutuyor. İstatistiki veriler en çok cam ve çilingir destek hizmetlerine talep olduğunu gösteriyor. İl bazında sigorta şirketlerine gelen talep incelendiğinde “İstanbul ve İzmirliler için anahtarlarını evde unutuyorlar” yorumu çıkıyor. Yine İstanbul aldığı su tesisatı hizmeti ile Türkiye’de lider konumunda yer alırken, araştırmada Antalya ise en fazla cam asistans hizmeti alan il olarak dikkat çekiyor.


45 TL’den başlayan sigortalar mevcut 


Konut poliçelerinde hasar frekansının düşük olmakla birlikte olası hasar maliyetlerinin çok yüksek olması konut poliçesi yaptırmanın önemini gözler önüne seriyor. Sigorta sektöründe faaliyet gösteren hemen hemen tüm şirketlerin konuta yönelik sigorta ürünleri mevcut. Yıllık prim tutarları 45 TL’lik çok düşük rakamlarla başlarken, konut poliçesi kapsamında bina, eşya dekorasyon/sabit kıymetler ve konut içinde yer alan cam ve aynalar yangın, hırsızlık, dahili su ve sel-su baskını gibi risklere karşı koruma altına alınıyor. Konut sigortası ürünleri, sadece ev sahipleri için değil kiracılar için de güvence sağlıyor. Ev sahiplerinin kendilerine ait konut ve ev eşyaları teminat altına alınırken, kiracılar için de ev eşyası güvencesi sunuluyor.



Ticari Hayat


Geri Dön