30 / 04 / 2024

Konutta finansmana fon çözümü! Uzmanlar uyardı: Mağduriyet yaratabilir!

Konutta finansmana fon çözümü! Uzmanlar uyardı: Mağduriyet yaratabilir!

Vatandaş konuta erişimde zorluk yaşarken, konut kredi faiz oranları uçtu. Konut satışları düştü. Konut satışlarındaki bu düşüş gayrimenkul şirketlerini çözüm arayışına itti.



Türkiye'de konut satışlarındaki düşüş devam ediyor. Türkiye genelinde konut satış sayısı kasım ayında 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 20,6 düşerek 93 bin 514 oldu. Türkiye çapında konut satışları kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 düştü. Konut satışlarındaki bu düşüş gayrimenkul şirketlerini çözüm arayışına itti.

Sözcü'nün haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) taslağını hazırladığı ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın ev alamayan tüketicilere milyarlık projelere ortak olma fırsatı getirdiği belirtildi. Fon miktarının ve vatandaşın ortaklığına dair ayrıntıların önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise uyarılarda bulundu. 

Kentsel dönüşüm avukatı Onur Cingil, “Projenin ayrıntıları önemli. Proje mağduriyet de yaratabilir. Vatandaş para alırım, yatırım yaparım diye düşünürken belki de bu fondan faydalanamayacak. Halka arazlarda son dönemlerde bu tür durumlara tanık olduk” diye konuştu.

Konutta finansmana fon çözümü! Uzmanlar uyardı: Mağduriyet yaratabilir!

TÜRKİYE'DE KONUT FAZLALIĞI VAR

Vatandaşın yaşadığı maddi sıkıntıların benzerini şirketlerin de yaşadığını belirten Avukat Cingil, “Türkiye’de konut fazlalığı var. Söz konusu çalışma ile de vatandaşlar belirli miktarda para ödeyecek" diye ifade etti.

"Tüketicilerin bu fona nasıl girecekler ve bu fonlar onların barınmasını sağlayacak dairelere nasıl dönüşecek? Bu sorunların yanıtları da önemli” diye konuşan Cingil, Türkiye’deki öncelikli çözülmesi gereken sorunlardan birinin barınma krizi olduğunu ve bu durumun da ekonomideki gelişmeye paralel olarak değişeceğini kaydetti.

İLK EL KONUT SATIŞLARI AZALDI

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, kasım ayında 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 18.5 gerileyerek 30 bin 472 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32.6 seviyesinde bulunuyor.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68,5 azalarak 5 bin 245 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.

6 ay önce 10 milyon TL olan konut bugün hala aynı paraya alınabiliyor mu? Vatandaşlar ne diyor?

Fırsatçı ev sahipleri asgari ücret açıklanmadan zam peşine düştü!


Geri Dön