01 / 05 / 2024

Konutta kredi hareketliliği!

Konutta kredi hareketliliği!

Merkez Bankası'nın üç ayda üç indirim yapıp, faizi yüzde 14'e kadar indirmedi, konut kredilerine de yansıdı. Kamu bankalarında 180 ayda yüzde 0.99 olan faiz oranları, özel bankalarda da yüzde 1.07'ye kadar indi.



Merkez Bankası'nın üç ayda yaptığı üç indirimle faizi yüzde 24'ten yüzde 14'e kadar düşürmesi, kredilere de hareket getirdi. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, ilk iki  indirimle kredi faizleri hızla gerilemiş kamu bankaları konut kredi faizlerini yüzde 0.99'a indirmişti ve buna özel bankalar da eşlik etmişti. 24 Ekim tarihindeki son toplantının ardından özel bankalarda da indirim yarışı başladı. Bu durum, konut almak isteyenlerin elini rahatlattı.

Özelde 1.07'ye indi

Merkez Bankası'nın yayımladığı verilere göre, piyasada ortalama konut faiz oranı yıllık 13.14 seviyesinde. Yani ortalama aylık yüzde 1.09 faiz oranı uygulanıyor. Kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, yüzde 0.99 oranla piyasaya da öncülük ediyor. Özel bankalardaki en uygun konut kredisi faiz oranı da yüzde 1.07 seviyelerinde. Bu oran yüzde 1.79'a kadar yükseliyor.

İndirim beklentisi

Merkez Bankası'nın son indiriminden sonra konut kredilerinde daha fazla indirim beklentisi hakim. Katılım bankaları piyasadaki en uygun oranı sunarken, özel bankalardan da daha büyük indirim bekleniyor. Sektör temsilcileri, faizlerin bir miktar daha aşağı gelmesi durumunda konut piyasasının daha da hareketleneceğini belirtiyor.

 

Konut kredi faizlerinde son durum ne oldu?


Geri Dön