Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!
Mart 2021 ve Mart 2022 döneminde, çimentonun tonu 250 TL'den yüzde 300 yükselerek bin TL olurken, betonun metreküpü 220 TL'den yüzde 300 yükselerek 800 TL'ye çıktı. Peki bu durum konut sektörünü nasıl etkileyecek?
"Konuta erişim oranı geriliyor"
"FİYATLAR DAHA DA ARTACAK"
1 senede çimento ton fiyatının 250 TL'den 1000 TL'ye çıktığına vurgu yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konuyla ilgili olarak “Fiyatlar daha da artacak görünüyor. Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız. Ancak çok proje yapılırsa, arz fazlalaşacak ki zamlar daha az yansıtılsın" açıklamasında bulundu.
"METREKARE MALİYETİ 12 BİN LİRA"
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu da zamlara ilişkin, “Çimento aynı zamanda birçok malzemenin fiyat artışını da tetikliyor” diye konuştu. İnşaat metrekare maliyet tutarlarının arsa hariç 6 bin Türk Lirası seviyelerine ulaştığına dikkat çeken Tellioğlu, “Arsa dahil Türkiye genelinde ortalama 12 bin TL’ye yükseldi metrekare birim fiyatları. 2 ay önce 10 bin TL seviyesindeydi” dedi. 2005'te Türk vatandaşlarının konuta erişim oranının yüzde 35 ila 40 arasında değişirken, 2014-2016 senelerinde bu oranın en yüksek seviyesini görerek yüzde 70’e ulaştığını belirten Tellioğlu, “Yani 100 kişiden 70’i ev alabilir seviye oluşmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada tekrar yüzde 30-40 bandına geriledik” dedi.
"FAİZ İNDİRİMLERİ TALEBİ TETİKLEDİ"
İkinci el konutta yaşanan taleple ilgili konuşan Zingatcom Satış ve Ticari İlişkiler Direktörü Eser Karaismailoğlu, “Geçtiğimiz yıl satılan 3 konutun 1’i son çeyrekte satıldı. Yoğun taleple beraber gerçekleşen satışların ardından eski konut ile yeni konut arasındaki fiyat farkının kapandığını takip ettik. Fiyat farkının kiralamadan ziyade daha çok satışta kendini gösterdiğini gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı. 2021'in başında eski konut ile yeni konut arasındaki fiyat farkının Aralık 2021'de 10 puana kadar düştüğünü belirlediklerini aktaran Karaismailoğlu, “Fiyat artış trendlerini incelediğimizde son 1 yılda ülke geneline baktığımızda konut fiyatları yaklaşık yüzde 60 arttı. Zingatcom geçmiş ilan verilerine göre, aynı özelliklere sahip yeni yapılar ile eski yapılar arasında normal şartlarda yüzde 30-40 aralığında fiyat farkı olurdu” şeklinde konuştu. Karaismailoğlu, megakent İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirler ile bu şehirlerin merkezi ilçelerinde özellikle fiyat farkı arasındaki makasın kapandığı gözlemlediklerini dile getirdi. Son 10 seneyi değerlendirdiklerinde birinci el ve ikinci el konut satışlarının 2013-2018 sürecinde birbirine yakın olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, “2018 yılından itibaren ise birinci el konutların payı gerileyerek 2019’da yüzde 38’e, 2020 ve 2021’de ise yüzde 31’e düştü. Tabii burada makasın daralmasını sadece piyasa dinamikleriyle açıklayamayız. Faiz oranlarının yüksek seyrettiği dönemlerde özellikle yatırım amaçlı konut alımlarının durağanlaştığı ve konut talebinin ötelendiği, ertelenen talebin faizlerin düştüğü dönemlerde satışları hızlandırdığını biliyoruz. Faizlerin reel anlamda enfl asyonun altında olduğunu düşünen ve yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız için konut halen cazip bir yatırım aracı” diye konuştu.