02 / 05 / 2024

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!

Mart 2021 ve Mart 2022 döneminde, çimentonun tonu 250 TL'den yüzde 300 yükselerek bin TL olurken, betonun metreküpü 220 TL'den yüzde 300 yükselerek 800 TL'ye çıktı. Peki bu durum konut sektörünü nasıl etkileyecek?



"İKİNCİ ELDE AZALAN STOK FİYATI YÜKSELTTİ"

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; depremin ardından ina edilen ikinci el konutların her zaman cazip olduğuna dikkat çeken İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da konuyla ilgil olarak “Kentsel dönüşümün hızlanması, kentteki arsa arzının azlığı, eski dairelerin satın alınıp müteahhite verilebilme seçeneğini arttırdı” diye konuştu. Fiyat yükselişinin ise ikinci eldeki stokların birinci el konuttaki rakama göre daha düşük olması sebebiyle yaşandığını aktaran Ulvi Özcan, “Birinci el/ikinci el fiyatlardaki fark azalmaya başladı. Bu hareketlilik piyasadaki faiz indirimleri ve dövizdeki aşırı yükselmeyle birlikte gözle görülür oldu” dedi. Özcan, farkın yalnızca birinci el konut üretiminin artması ve fiyatlara erişileblirlik durumunda düzeleceğine vurgu yaptı. 

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!

"Enflasyona karşı korunma aracı"

Fiyatlar arasındaki farkın kapanmasında, üç konunun belirleyici olduğuna dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "İlki enfl asyona karşı korunma aracı olarak tekrar konutun görülmeye başlanması, ikincisi inşaat maliyetlerinde çok hızlı ve öngörülmeyen artış. İnşaat maliyetlerindeki artışı eklediğimizde artışın ne kadar ve ne hızda devam edeceğinin öngörülemiyor olması da hem eski hem de yeni konutun fiyatını yükseltiyor. Buradaki düşünce de yerine koyma maliyetinin her geçen gün artıyor olması. Üçüncüsü de salgın ile değişen konut tercihleri. Bu durum da eldeki konutun değerini artırıyor” açıklamasında bulundu. Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy gibi merkezi yerlerde fiyat farkının daha az olduğuna vurgu yapan Maya, şöyle konuştu: 

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!

“Bu durumun ortaya çıkmasında yeni konut stokunun bu bölgelerde oldukça sınırlı olması, kentsel dönüşüm potaniyeli içeriyor olması, depreme dayanıklı zemin özelikleri gibi konuların etkili olduğunu düşünüyorum. Eski ve yeni konut fiyatları arasındaki farkın özelikle depremin hatırlandığı dönemlerde çok artış gösterdiğini de belirtmekte fayda olur. Şu anda deprem 2019 Eylül ayına kıyasla gündem maddelerinin daha alt sıralarına inmiş görünüyor. Motivasyonun daha çok eski ya da yeni hiç farketmeksizin bir konut alıp tapu sahibi olmak şeklinde olduğunu düşünüyorum."

Konutta maliyetler yüzde 300 arttı! Ev fiyatları coştu!

"Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı"

Son 1 senede çimento fiyatlarında yüzde 300’e varan yükselişler olduğunun altını çizen hazır beton sektörü temsilcileri, “Mart ayında yüzde 30 zam yapıldı. Şimdi yeniden yüzde 30 daha zam yapılacak. Böylece artış oranı bir ayda yüzde 60’a çıkacak” ifadelerini kullandı.. Bu zamlarla hazır beton şirketlerinin taahhütlerini gerçekleştiremeyeceğine dikkat çeken sektör temsilcilerinden konuyla ilgil şu açıklama geldi:

“Bu durum sözleşmesi bitecek olan müteahhitlik firmalarını da zorluyor. Eskiden sözleşmelerde çimentoyu almaları için müteahhitlere 6 ay süre koyarken, son 1,5 ayda bu süreleri 1 ay ile 2 ay arasına çektik. Artık 10 günde fiyatlar değişiyor. Dolayısıyla mal almadan zam isteyince müteahhit feryat ediyor ve kendince kabahatli arıyor. Bazı beton firmaları da artan fiyatlardan dolayı ifa güçlüğüne düşüyor.”

Konutta KDV indirimiyle 49 bin lira cepte kalacak!

Yabancıya konut satışında yeni rekor geliyor!

Ocak 2022'de rekor kırıldı! Yüzde 77,4'lük fiyat artışı yaşandı!

Maliyet artışları inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?


Geri Dön