Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, "Şu anda 100 liralık bir evi 1.30 faizle almak, yarın aynı evi 130 liraya, 1.10 faizle almaktan daha mantıklı" dedi
Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, Türk tüketicinin son dönemde iç ve dış sebepler nedeniyle biraz tedirginlik yaşadığını ancak asıl bu dönemin alım için doğru zaman olduğunu belirtti. Öztürk "Çünkü konut fiyatları nispeten baskı altında. Bu sürecin bitmesiyle beraber konut fiyatlarında da artış olacaktır. Şu anda 100 liralık bir ürünü, 1.30 faizle almak, yarın aynı ürünü 130 liraya 1.10 faizle almaktan çok daha mantıklı" dedi.
Mortgage krizinin Türkiye'ye etkisi nasıl oldu?
Türkiye de bu ortamdan etkilendi ama bu etki nispeten sınırlı oldu. Bunun altında yatan sebep de Türk bankacılık sektörünün güçlü bir durumda olmasıydı. Hatta tarihte hep kriz ortamlarında Türk bankaları fonlanırken, bu sefer Türk bankaları yabancı bankaları fonladılar. Bunun yanı sıra Türkiye'den çıkan yabancı sermayeye baktığımızda çok ciddi miktarlar göremiyoruz. Uzun vadeli yabancı yatırımcılar, hâlâ Türkiye'ye olan ilgilerinin devam ettiğini söylüyorlar. Hatta bu ortamı yatırım fırsatı olarak görenler de var. Bu çerçevede 2008 nispeten durgun bir yıl olacak. Satış yılından daha çok bir alım yılı olarak değerlendirilecek diye düşünüyorum. Tüketiciler nispeten daha korkak ya da temkinli davransa da özellikle yatırımcıların ilgisinin devam ettiği bir yıl olacak.
Faiz beklentiniz nasıl?
Ciddi inişler beklemiyorum. 5-10 puanlık oynamalar olabilir. 1.25-1.40 arasında devam etmesini bekliyorum.
Yıldızı parlayacak semtler?
Şehir merkezine kolay ulaşılabilen yerler prim yapmaya devam edecek. Ulaşım ve altyapı problemi olan bölgeler de ikinci planda kalacak.
Son dönemde İstanbul'da Ataşehir ve Kartal-Ümraniye bölgesi ön plana çıktı. Ataşehir iyi bir bölge ve cazibe merkezi oldu. Altyapı problemleri olsa da TEM'e ve E-5'e yakınlığıyla prim yapmaya devam edecektir. Ama bölgedeki arz fazlalığına da dikkat çekmek lazım.
Şu ana kadar fazla hareket görmediğimiz ancak ileride hareketlenmesini beklediğim Pendik, Kurtköy, Gebze hattı var.
Avrupa yakasına baktığımız zaman Bahçeşehir bölgesinde ciddi bir gelişme var. Beylikdüzü bölgesinin de tercih edileceğini düşünüyorum.
Belli bir doygunluğa ulaşmış ancak renovasyona uğrayacak bölgeler de var. Bunlardan bir tanesi Tarlabaşı.
Sizin yeni projeleriniz nedir?
Bu yıl Bodrum'da yeni bir projeye başlıyoruz. Tam Bodrum merkezde, Bodrum kalesini karşıdan gören çok özel bir yerde 25 villalık bir projemiz olacak.
İstanbul Koşuyolu'nda 30-40 kat arasında ofislerin ve rezidansların bulunacağı bir tower projemiz olacak. Adalar ve Boğaz manzaralı, üst gelir grubuna hitap eden bir kule olacak. Metrekare fiyatları 5 bin dolarlardan başlayacak.
Çobançeşme'de havaalanına yakın bir yerde 4 yıldızlı otel ve ofis ağırlıklı bir projemiz olacak
Bizim yıllardır oluşturduğumuz çok ciddi bir arsa stokumuz var. Bodrum, İstanbul, Antalya, Ankara'daki arsalarımızı değerlendirmeyi düşünüyoruz.
Kartal İstanbul'un ikinci büyük merkezi olacak
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, İstanbul'da kentsel dönüşümün, sanayi dönüşümünün gündemde olduğu Kartal bölgesinin orta vadede İstanbul'un ikinci büyük merkezi olacağı inancında. Bölgede halen otel, kongre merkezi ve alışveriş merkezi yatırımlarının devam ettiğini belirterek, "Kartal'ın prim potansiyeli yüksek" dedi. Bir iki yıl içinde Kurtköy'den sonra Gebze'ye doğru bir hareketlilik başlayacağını ifade eden Dumankaya, Avrupa yakasında da artık Bahçeşehir'i de kaplayan, Silivri'ye kadar giden geniş alanın değer kazanacağı inancında. Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Dumankaya, bu yıl için toplam 485 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
2008'de sektörde hareket bekliyor musunuz?
2007 inşaat sektörü açısından bir önceki yıla oranla biraz daha yavaşlayan bir seyir izledi. Ancak 2 seçimle oluşan gergin atmosfere rağmen yüzde 11-12 büyüme yaşandı. 2008'de biraz daha temkinli olma gerekliliği var. Ama 2008 düşünüldüğü kadar kötü bir yıl olmayacak hatta beklentilerin üzerinde bir yıl olacak diye düşünüyorum. Çünkü global piyasalardaki hareketlilikten dolayı Türkiye'ye ciddi bir para girişi olacak. Genel anlamda baktığınız zaman iç siyasi çekişmelerin dışında tablo o kadar kötümser değil. Yüzde 12'nin üzerinde bir büyüme bekliyoruz.
Dumankaya'nın 2008 beklentileri nasıl, büyüme hedefliyor musunuz?
2007'de 150 milyon YTL ciro yaptık. 2008'de de bunu ikiye katlamayı hedefliyoruz. Geçen yıl bizim için 2008'e hazırlık dönemi olarak geçti. Avrupa Yakası'na geçiş için ilk projemiz olan Bahçeşehir projesinin hazırlık sürecini yaşadık. 1300 dairelik projemiz ruhsat aşamasına geldi. Bunun yanı sıra Konsept İstanbul projemizin üç etabını da lanse ettik. Başarılı bir grafik izledik.
V şeklinde iki kule geliyor
KARTAL bölgesinin dönüşümünü başlatacak bir proje hazırlıyoruz. V şeklinde, 33 ve 23 katlı iki kuleden oluşan bu projenin İstanbul Anadolu yakasının sembol binası olacağını düşünüyoruz. Projemizi bu yılın ilk yarısında lanse edeceğiz.
Yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak projede hemen her daire deniz manzaralı olacak. Kartal projemizin yanı sıra yılın ikinci yarısına hazırladığımız 140-150 dairelik Kurtköy projemiz var. Bir de Göztepe'de bulunduğu bölgedeki ortamı değiştirecek 400 daireden oluşan bir projemiz olacak.
ŞENAY BÜYÜKDERE / AKŞAM