22 / 11 / 2024
fuzul

Konutta rakipler birbirini batırabilir!

Konutta rakipler birbirini batırabilir!

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yeni tüketici kanununda konut alıcısına getirilen vazgeçme hakkının bazı rakip müteahhitleri birbirine kepenk kapattıracak kadar sert rekabet noktasına getirebileceğine dikkat çekti.




Nazmi Durbakayım tüketici ve üreticiye zarar verecek vazgeçme hakkı konusunda bakanlığa teklif götüreceklerini söyledi. Habertürk'ün de sponsoru olduğu 3'üncü İnşaat ve Konut Konferansı sektör adına önemli konuşmalara sahne oldu. Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, uygulamaya giren yeni tüketici kanunundaki bazı maddelerin konut üreticileri için risk oluşturduğunu, bunun düzeltilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kapısını çalacaklarını söyledi. 


Durbakayım, özellikle konut alıcısına tanınan vazgeçme hakkının rakip bazı firmalar tarafından konut üreticisini 'kepenk kapattıracak' adımlara kadar getirebileceğini kaydetti. 

Nazmi Durbakayım, "Tüketici olmadan üretici olmaz. Ancak her sektörde olduğu gibi bizde de birkaç çürük elmanın zararını bütün sektör çekiyor. Rakip firmalar fıyatlama bakımından ilk başta yapılan satışlarda fiyat yukarı çıkmışken daha sonra vazgeçenlerle aşağıya inmesi tüketicilere zarar verecektir. Gayrimenkulde fiyat aşağıya inmeyeceği için bu üretici adına risk olacaktır. Bizim bu durumu düzeltmek adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bazı önerilerimiz olacak. Üreticilerin de korunmasına yönelik olarak bir girişimimiz olacak. Bu bizim ekmek paramız, buna sahip çıkmamız gerekiyor" dedi. Mayıs ayında faaliyete geçen yeni tüketici kanunu, konut satın alanlara 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeden cayma hakkı veriyor. 


SEKTÖRE YENİ GELEN KÖPRÜLERİ YAKMALI!

İnşaat sektörüne kalıcı yatırım yapan sanayicilerin sektöre zarar vermeyeceğini anlatan Nazmi Durbakayım, "Bu sektörde çok oyuncuya ihtiyaç var. Ancak geçici katılımlar sektöre zarar veriyor. Gelenlerin köprüleri yakıp gelmesi gerekiyor" dedi. 

Durbakayım, sektörün çok büyüdüğü ve sanayiye zarar verdiğinin konuşulduğu ortamda inşaatta eskisine göre kazançların daha da azaldığına dikkat çekerek, "Bu sektöre gelen, sıkıldım, bu işi yapmayacağım dememeli" dedi. 


Teşvik görmüyoruz projenin yüzde 30'u harçlara gidiyor!

Sektör her projede ayrı bürokrasiyle karşılaşıyor Son günlerde inşaat sektörü ile sanayinin kıyaslamalarla gündeme geldiğine dikkat çeken Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, "Sanayide bir yatırım yaparken bir kere bürokrasiyle karşılaşıyorsunuz, fabrikayı kurup üretime başlıyorsunuz. Ancak inşaatta her proje için ayrı bürokrasiyle karşılaşıyoruz" diye konuştu. İnşaat sektöründe faaliyet gösterenlerde 'savaşçı ruhu' bulunduğunu anlatan Gacemer, "Çünkü bu sektör girince hemen çıkılmak istenilen bir sektör" dedi. Konut sektöründe aynı ürün üzerinden defalarca alınan damga vergisiyle karşı karşıya bulunduklarını anlatan Gacemer, "Yüzde 18 KDV'li satışlar tamamen başladığında konut sorunu başlayacağını düşünüyorum" dedi. 


Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı yaptığı konuşmada sektörde vergi yükünün çok ağır olduğunu belirterek, "Büyümeye bu kadar katkı sağlayan bir sektör teşvik görmüyor. Damga vergisi, inşaat ruhsatı, KDV, tapu teslimi gibi giderlerimiz var. 

Hepsini üst üste koyarsanız yüzde 30'luk bir kalem oluşturuyor. 

Bu vergiler Fransa'da yüzde 5.5, İtalya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5 seviyesinde bulunuyor" dedi. Şu anda yüzde 18'e çıkartılan KDV'nin tüm konutlarda I yüzde 8 olmasını dilediklerini anlatan Rahvalı, "KONUTDER olarak gayrimenkul, konut ve işyerinde yüzde 8, arsalarda ise yüzde 1 olmasını istiyoruz" dedi.



'MORTGAGE GELİŞİRSE SATIŞLAR ARTACAK' 

Nazmi Durbakayım, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm konuları sayesinde inşaat sektörünün gelecek yıllarda da yüzde 15'lik büyümelerini koruyacağını belirtirken, "2013 yılında 1.1 milyon konut satılırken bu yıl rakam daha da artacaktır. Birinci ve ikinci eldeki satışlar yarı yarıya seyrediyor. Mortgage daha çok büyürse ikinci eldeki konut satışları daha da artacaktır. Şu anda tüketici kredisiyle büyüme yaşanıyor" diye konuştu. 


'Seçim dönemine dikkat' 

2015 yılının inşaat sektörü açısından çok önem taşıdığına değinen Durbakayım, "Haziran ayında genel seçimler var. Her seçim döneminde her siyasi parti birtakım yapı yatırımlarına girişiyorlar. Bu da inşaat sektörünü hareketlendirecektir. Ancak konut sektörü adına biz fazla ümitlenmeyelim. 

En kısa süreli inşaatın normalde bitmesi 3 yılı buluyor. Seçim dönemleri ve dünyadaki ekonomik çalkantılar bu araya girebilir" diye konuştu. 



Habertürk


Geri Dön