02 / 05 / 2024

Konutta sıfır satışların payı son 10 senenin en düşük seviyesinde!

Konutta sıfır satışların payı son 10 senenin en düşük seviyesinde!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş konut satışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türkiye’de toplam konut satışlarında sıfır tabir edilen yeni konutların payının 10 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu söyledi.



Sıfır konutların payı 2019 yılından beri düşüşte

Merakla beklenen TÜİK verileri ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, yaptığı açıklamada yeni konutların payının 2013-2015 yılları arasında yüzde 46, 2016-2018 yılları arasında yüzde 47 seviyesinde olduğunu fakat söz konusu bu oranın 2019 yılı ile beraber düşüşe geçtiğini dile getirdi. 

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada söz konusu oranın 2019'dan önce yüzde 38’e, 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 31’e, 2022'de de şu ana kadar olan zaman diliminde yüzde 31’in altına indiğini kaydetti.

Konutta sıfır satışların payı son 10 senenin en düşük seviyesinde!

FİYATLARI FIRLADI MI? 

Yaptığı açıklamada ülkemizin 2019 yılından itibaren zorlu bir süreç geçirdiğini dile getiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı  Emrullah Yedikardeş Söz konusu bu durumda 2019'daki aşırı stok var söylemiyle yavaşlayan konut üretiminin pandemi döneminde 2 yıl duraklamasının da payı olduğunu kadyetti. Yaptığı açıklamada inşaat maliyetlerindeki yükseliş sebebiyle konut fiyatlarındaki aşırı artışın da payı olduğunu kaydeden Emrullah Yedikardeş, var olan konut üretiminin ihtiyaca ya da talebe göre gerçekleşmemiş olmasının da payı olduğunu dile getirdi.

Piyasa dengeye gelip normalleşinceye kadar sıfır konutlardaki zayıf performansın devam edebileceğini öngören Emrullah Yedikardeş yaptığı açıklamada kendi müşterisini tanıyarak üretim yapan ve fiyat performansını da buna göre belirleyenler için satışta bir sorun olmayacağını da dile getirdi.


Geri Dön