Konutta üretim atağı! 2022'de konut yeniden yükselecek!
Türkiye genelinde markalı konut pazarının 2022'de tekrar yükselişe geçeceği öngörülüyor. Peki konut sektörünü ve markalı konut piyasasını 2022'de neler bekliyor? Konut sektörünün temsilcileri 2022 ile ilgili neler düşünüyor? İşte ayrıntılar...
Geçen yıl bekleyenler satışa çıktı
Son 4 seneyi değerlendirdiklerinde geçtiğimiz senelerde üretilen konut sayısında gerileme kaydedildiğine dikkat çeken GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, 2022'nin ilk ayına ve sektör paydaşlarının planlamalarına bakarak bu sene konut üretiminin geçtiğimiz yıldan fazla olacağını öngördüklerine vurgu yaptı. 2021 yılında hem alınan ruhsat sayılarında hem de üretim de oldukça gerileme yaşandığının altını çizen Çekici, “Geçen yılki ortamda satışa çıkmak istemeyenler bu yıl hem ruhsat iptallerini engellemek hem de geçen yıl çok düşen üretim ortamını değerlendirmek istiyor. Diğer taraftan parasını güvenli liman olan gayrimenkulde değerlendirmek isteyen bir kitle var ve hala bazı bölgelerde de ihtiyacın çok olduğu görülüyor” diye konuştu. Bu durumun sektörü geçtiğimiz iki seneye göre üretim anlamında hareketlendireceğini beklediklerini vurgulayan Çekici, bu üretimin önceki senelerde gibi vites yükselterek yapılan bir üretim olmayacağının da altını çizdi. Çekici, konuyla ilgili açıklamasında “Çünkü artan maliyet artışı bunun için bir engel. Maliyet artışından dolayı firmalar satış fiyatlarını oluşturacakları bir maliyet endeksi bulamıyorlar. Dövize endekslediklerinde döviz 2 kat arttı. Demir 4 kat arttı. Neye endeksleyip üretim yapacakları konusunda tıkanıklık yaşıyorlar” ifadelerini kullandı. Çekici, KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi ve tapu harçlarında da alım satım vergilerinde azaltıma gidilmesiyle sektörde alım yönünde bir hareketin başlayabileceğine dikkat çekti.
“Beyaz yakalının konut alacağı ortam oluşturulmalı”
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da bu sene görücüye çıkacak yeni projelerle beraber piyasadaki markalı konut rakamının 2021 yılını aşmasını öngördüklerini dile getirdi. Fakat halihazırda yükselen maliyetler sebebiyle bu yükselişin çok yüksek olmayacağının altını çizen Durbakayım, “Belki ucu ucuna geçecek. Yeter ki burada ekstrem bir şey tekrar yaşanmasın. Çünkü halihazırda satışa çıkanlar uzun zamandır bekleyen projelerdi. Yeni sıfırdan başlayacak bir proje arsa sahibi için de müteahhit içinde şartlar çok ağır. Müteahhit bazı koşulların altına girmek istemiyor, arsa sahibi de daha fazla garanti almak istiyor. Bu nedenle uzlaşı zor. Ancak eski projeler rafl ardan iniyor” açıklamasında bulundu. Sektörün yeni bir hikayeye gereksinim duyduğunu belirten Durbakayım, “Beyaz yakalının tekrar konut alacağı bir ortamın oluşturulması lazım. Artık projeler yüksek montuanlı ve gelir seviyesi yüksek olan kesime hitap ediyor” şeklinde konuştu.
Yabancılar tarafından satın alınan konut satısının bu sene daha fazla ön plana çıkmasının öngörüldüğüne vurgu yapan Durbakayım, yeni üretim için devletin ucuz arsa üretmesinin gerekli olduğunu, satışların peşine dönmesiyle artık faizin lafının edilmediğini aktardı.