05 / 08 / 2024

Konutta yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor! Evini satacaklar, emlakçıya yetki verecek! 

Konutta yeni dönem 15 Eylül'de başlıyor! Evini satacaklar, emlakçıya yetki verecek! 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'de emlak sektöründe doğrulanmış ilan döneminin başlayacağını duyurdu. İşte emlakta yeni uygulamanın detayları...



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kayseri'de gazetecilerle bir araya geldi ve toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanı Bolat, Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilip satılması konusu ile ilgili soru sorulmasının ardından, otomotiv ve emlak piyasasına da değindi. 

Çin'deki bazı internet sitelerinden ucuza ürün getirilip satılması ile ilgili, konunun çok yakın takipçisi olduklarının altını çizen Bolat, "Gerekli kararları da aldık, yakın zamanda göreceksiniz" dedi. 

Konutta yeni dönem 15 Eylül de başlıyor! Evini satacaklar, emlakçıya yetki verecek! 

GAYRİMENKULDE GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILIYOR

TRT Haber'de yer alan habere göre; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv ve emlak sektörü ile ilgili düzenlemeleri de bir bir açıkladı. 

Bolat, otomotivdeki kuralları sıkı bir şekilde denetlediklerine, her 2 sektördeki manipülasyonları tespit edip ağır cezalar uyguladıklarına vurgu yaptı. 

Bakan Bolat, şu anda otomotiv ve emlak piyasasının istikrarlı olduğunun altını çizdi ve 600 bin tane stoklanmış sıfır aracın ortaya çıkmasıyla piyasanın rahatladığına dikkat çekti,  gayrimenkulde de gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. 

Konutta yeni dönem 15 Eylül de başlıyor! Evini satacaklar, emlakçıya yetki verecek! 

KONUT SATIŞLARINDA YETKİLENDİRİLMİŞ EMLAKÇI DÖNEMİ 15 EYLÜL'DE BAŞLIYOR 

Ömer Bolat, sektörle ilgili gelen bir soru üzerine, "İnşallah 15 Eylül tarihinde yeni bir düzenleme başlayacak. Emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçiş yapılacak. Bu şekilde ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri katakulli ya da tüketiciyi aldatmaya ilişkin olmayacak" bilgilerini verdi. 

Evini satacak kişinin, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendireceğini dile getiren Bakan Bolat, "Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık etmiş olacak. Otomotivde de aynı sistemi hayata geçireceğiz. Önce emlak sektörüne ilişkin olanı yayınlayacağız. Kısa bir süre sonra, 1-2 hafta sonra da bunu otomotiv sektöründe uygulayacağız" açıklamasında bulundu. 

Gelecek süreçte dezenflasyon politikasının hızlı sonuç vermesiyle finansman oranları aşağı doğru çekilmeye başladığında konut arzının da artacağı dönemin geleceğine vurgu yapan Ömer Bolat, "Yani şu anda konut inşa ediliyor. İnşaat sektörü büyümeye katkı sağlıyor. Ancak daha çok deprem bölgesinde yapılıyor. İkinci el piyasasında satışlar oluyor" dedi. 

Konutta yeni dönem 15 Eylül de başlıyor! Evini satacaklar, emlakçıya yetki verecek! 

KİRA BEDELLERİ DE GERİLEYECEK 

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da emlak piyasasındaki yeni düzenleme ile ilgili şu açıklamaları yaptı: 

"Getireceğimiz ürün ile yalnızca ilan sitelerindeki ilanların verilmesindeki aşamaları resmiyete bağlıyoruz. Vatandaş, e-devleti üzerinden girerek kendisine ait olan gayrimenkulü seçecek ve orada açılacak pencereden yetkili ilan satıcısının, emlakçının kodunu yazarak orada emlakçıyı yetkilendirecek. Kendisi de ilan sitesine girip satabilir. Ancak emlakçıya verecek olanlar emlakçıyı yetkilendirecek. Bu şekilde emlakçı almış olduğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek. Biz bunu 15 Eylül tarihinde start vereceğiz. İlk etapta hibrit olacak. Onlar da 'doğrulanmış ilan' diye çıkacak. Ancak yılbaşı itibarıyla tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmaya mecbur olacak. Bu şekilde siz bir sabah kalktığınızda kendi evinizi ilan sitesinde satılırken görmeyeceksiniz. Yani şu anda hiç kimse ilan vermediği halde bazı kişiler emlak sitelerine girerek bu evlerin satışını yapıyor. Ancak sorduğunuzda 'yok' diyorlar, 'biz onu sattık' diyorlar. 'Size başka ilan, başka konutunu gösterelim' diye böyle fake ilanlar veriliyordu. Amacımız, manipülasyonu önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişini getirmek. Bu sistem 15 Eylül tarihinde gelecek." 

Kişinin, birinci derece akrabası, hanımı, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilan koyabileceğini aktaran Gürcan, "O zaten kimlik doğrulama sisteminde şu anda uygulanıyor. Bu aşamayla yaptığımızda ilan sistemindeki manipülasyonun önüne geçmeye çalışacağız. Bu aslında bir yerde kiraların da düşmesine sebebiyet verecek. Çünkü (internet) sitelerde, kirada olmayan dairelere sanki kiradaymış gibi fiyatları şişirme ve spekülasyon yapılıyordu. Aynı aracı 10 kişi veya aynı evi 10 kişi, siteye girerek fiyatları yukarı çekerek sanki piyasada böyle bir fiyat artışı varmış gibi gösteriyordu. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Gerçek ilanlarla fiyatının doğrulanmasını sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 

Konut almak için doğru zaman! Yatırımcılar konuta geri dönüyor! 

Orta gelirliler ve beyaz yakalılar arsadan 'ev'leniyor!

Emeklilere maaşa ek 12 bin, 15 bin, 18 bin TL yatıyor! Ağustos rakamları belli oldu: Bankaların emekli promosyonları...


Geri Dön