06 / 09 / 2024

Konutta yüzde 0.74 artış yaşandı!

Konutta yüzde 0.74 artış yaşandı!

Ağustos enflasyonu, Ramazan döneminde gıda fiyatlarına geleneksel zamların gelmemesi, hatta fiyatların gerilemesiyle sürpriz yaptı



Enflasyon rakamları Ramazan'da sürpriz yaptı. Temmuz'da yükselişe geçen enflasyon, Ağustos'ta eksi çıktı. TÜİK verilerine göre Ağustos ayında TÜFE yüzde 0.30 gerilerken, ÜFE'de yüzde 0.42'lik artış oldu. Böylece enflasyon TÜFE'de Şubat ayından sonra yeniden eksiye dönmüş oldu. Eksi çıkan TÜFE rakamı, 20 Ağustos'ta başlayan Ramazan öncesinde eski yılların aksine gıda ürünlerine zam yapılmadığını hatta fiyatların gerilediğini ortaya koydu. Anketlerde hem TÜFE'nin hem de ÜFE'nin ortalama yüzde 0.21 artması bekleniyordu. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 5.33'e gerilerken, ÜFE'de yüzde -1.04 düzeyine çıktı. İlk 8 ayda TÜFE'de yüzde 1.78, ÜFE'de yüzde 2.97'lik artış yaşandı. Merkez Bankası enflasyonun yıl sonunda yüzde 5.9 olacağını öngörüyor.

Ulaştırma % 1.67 arttı

Temmuz ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 1.01, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0.23 arttı. Enflasyonun eksi çıkmasında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.57, giyim ve ayakkabıda yaşanan yüzde 5.22'lik düşüş etkili oldu. Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.67, konutta yüzde 0.74, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.61, lokanta ve otellerde yüzde 0.44, eğlence ve kültürde yüzde 0.28, eğitimde yüzde 0.21, haberleşmede yüzde 0.20, ev eşyasında yüzde 0.17, sağlıkta yüzde 0.03 artış yaşandı.

En fazla artış içkide

TÜFE'de ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1.73 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Yıllık bazda TÜFE'de en yüksek artış yüzde 20.80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Onu yüzde 14.60'la çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 10.27 ile eğlence ve kültür, yüzde 7.52 ile lokanta ve oteller, yüzde 6.83'le gıda ve alkolsüz içecekler izledi. 26 bölge içinde TÜFE'nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge  Ankara  oldu. Ankara'da TÜFE yüzde 0.36 arttı.

Giyim ve ayakkabıda yüzde 5.22'lik düşüş

Ana harcama Bir önceki aya grupları göre değişim (%)

Gıda ve alkolsüz içecek -1.57

Alkollü içecek ve tütün 1.73

Giyim ve ayakkabı -5.22

Konut 0.74

Ev eşyası 0.17

Sağlık 0.03

Ulaştırma 1.67

Haberleşme 0.20

Eğlence ve kültür 0.28

Eğitim 0.21

Lokanta ve 0.44 oteller

Salatalık zam rekortmeni

Ürün Bir önceki aya göre artış (%)

Salatalık 12.89

Yumurta 11.89

Limon 11.89

Koyun eti 9.02

Mazot 6.61

Sigara 6.56

Benzin 6.21

Tavuk eti 5.74

Beyaz peynir 3.21

Süt 3.09
Vatan
 
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Gıda ve giyim ucuzladı, enflasyon eksi çıktı  

Geçen yıllardaki Ramazan ayında özellikle gıda fiyatlarında gerçekleşen yüksek fiyat artışı bu yıl yaşanmadı. Tüketici fiyatları ağustosta yüzde 0,3 azalırken üretici fiyatları yüzde 0,42 arttı. Gıda ve giyimdeki yüksek fiyat düşüşü enflasyonda sürprize yol açarken Merkez Bankası'nın bu ay da yarım puan faiz indirmesi bekleniyor.  
 
Enflasyon ağustos ayında sürpriz yaptı. Tüketici fiyatları geçen ay yüzde 0,3 azalırken üretici fiyatları yüzde 0,42 arttı. Ekonomistler, ağustosta Tüfe'nin yüzde 0,16, Üfe'nin ise yüzde 0,21 artmasını bekliyorlardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllıkta Tüfe yüzde 5,33 artarken Üfe yüzde 1,04 azaldı. Yılın sekiz ayında Tüfe yüzde 1,78, Üfe yüzde 2,97 oranında artış gösterdi. Tahvil faizi sürpriz enflasyon sonrası yüzde 9,59'a geriledi. Rakamları değerlendiren ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerinin işaret ettiği üzere gıda ve giyim grubundaki yüksek fiyat düşüşünün ağustostaki olumlu sürprizin temel nedeni olduğunu söyledi. Ayrıca eğitimde henüz ciddi bir artışın olmamasının da enflasyonu sınırlandırdığını belirten Dağdeviren, "Benzin-mazot fiyatlarındaki artış ise ulaştırma grubunun katkısını yukarı çekti." dedi. Çekirdek göstergelerin enflasyondaki düşüş eğiliminin yavaşladığına işaret ettiğini vurgulayan Dağdeviren'e göre, ağustos verisi Merkez Bankası'nın faiz politikasında değişiklik yapmaz. Dağdeviren, "MB'nin büyüme verilerine daha duyarlı olduğu bir dönemdeyiz, enflasyondaki dalgalı seyir konusunda MB zaten kamuoyunu uyarmıştı. Yani önümüzdeki aylarda enflasyonda artış göreceğiz. Genel olarak politika etkinliğinin azalmış olması nedeniyle biz eylüldeki 50 baz puanlık indirimin son olabileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Tüfe'nin piyasa beklentilerinin altında geldiğini dile getiren Akbank Hazine Ekonomisti Seltem İyigün ise bunun nedenini mevsimsellik etkisine bağladı. İyigün, şunları aktardı: "Mevsimsellik etkisini gıda ve giysi fiyatlarındaki düşüşte de görüyoruz. Bunun yanı sıra son dönemde liranın güçlü seyri de enflasyonu olumlu etkiledi. Resesyonla bağlantılı iç ve dış talebin zayıflığı da enflasyona destek oldu. Önümüzdeki dönemde enflasyon gerilemeye devam edecek. Son yapılan zamların az da olsa artış etkisi olabilir, ancak enflasyon tekrar düşüş trendine girecektir. Bu rakamlar MB'yi rahatlatan sonuçlar. Faiz indirim süreci aynen devam eder. MB, yıl sonuna kadar 50 baz puan daha indirip bekle-gör politikasına geçer." Finans Invest Ekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin enflasyondaki düşüşte en önemli destek unsuru olduğunu vurguladı. Ramazan etkisinin de sınırlı kaldığını belirten Tokalı'ya göre, bu sonuçlar dezenflasyon sürecinin devam ettiğine ve talebin baskı altında kaldığına işaret ediyor. MB bu ay da 50 baz puan indirim yapar. Ekim ayında ise son indirimi gerçekleştirir.

TÜİK'e göre, ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,73 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ulaştırmada yüzde 1,67, konutta 0,74 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde -1,57, giyim ve ayakkabıda yüzde -5,22 düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre Tüfe'de en yüksek artış yüzde 20,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşandı. Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0,02, sanayide yüzde 0,50 olarak gerçekleşti. Üfe sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 7,45 ile metal cevheri alt sektöründe yaşandı. Sanayinin üç sektöründen imalat sanayii sektöründe yüzde 0,91 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde - 3,00, elektrik, gaz, su sektöründe yüzde - 3,21 düşüş gerçekleşti.

Gösterge tahvil tezgahüstü piyasada enflasyondaki sürpriz düşüş sonrası yüzde 9,59 bileşik düzeyine geriledi. Yabancı bir bankacı, "Gösterge tahvilde enflasyon verisi sonrası ciddi bir tepki oluştu. Önemli ölçüde de işlem geçti. Bileşik faiz yüzde 9,59 seviyesini gördükten sonra yüzde 9,63 bileşiklerde işlemler oluştu" dedi. Gösterge tahvilde bileşik faiz, piyasa kapanışında son işlemde yüzde 9,70 seviyesindeydi.
Zaman

Ramazan zammı olmadı enflasyon eksiye geçti 

Ramazan'da fiyatlar artmayınca enflasyon sürpriz yaptı. TÜFE aylık bazda yüzde 0.30 düşüşle 6 ay sonra eksi çıktı

Enflasyon ağustos ayında beklentilerden iyi geldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre ağustos ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Ramazan ayına rağmen sürpriz yaparak yüzde 0.30 geriledi. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise yüzde 0.42 arttı. TÜİK'e göre, ağustosta yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 5.33 artarken, ÜFE'de yüzde 1.04 geriledi. Yılın sekiz ayında TÜFE yüzde 1.78, ÜFE yüzde 2.97 oranında artış gösterdi. Ağustos ayında TÜFE'de yaşanan eksi enflasyonda gıda ve giyim fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Tüketici fiyatları ağustosta yüzde 0.30 düşerken, ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1.73 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu.

YILLIK BAZDA ZAM ŞAMPİYONU TÜTÜN VE ALKOL

Bunu yüzde 1.67 ile ulaştırma, yüzde 0.74 ile konut takip etti. Fiyatlar gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.57, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 5.22 oranında geriledi. Yıllık bazda ise TÜFE'de en yüksek artış yüzde 20.80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜİK'e göre ağustos ayının zam şampiyonu ise yüzde 12.89 artış oranı ile salatalık oldu. TÜFE'ye göre, geçen ay fiyatlar, yumurtada ve limonda yüzde 11,89, koyun etinde yüzde 9.02, mazotta yüzde 6.61, LM sigarasında yüzde 6.56, benzinde yüzde 6.21 artış görüldü.

Bono faizi yüzde 9.59'a geriledi

Ağustos ayında enflasyonun sürpriz bir şekilde düşmesi, Merkez Bankası'nın eylül ayında da yarım puanlık indirime gideceği beklentisini güçlendirince bono faizleri düşüşe geçti. Gösterge tahvil tezgahüstü piyasada enflasyondaki sürpriz düşüş sonrası yüzde 9.59 bileşik düzeyine geriledi. Gösterge tahvilde birleşik faiz piyasa kapanışında son işlemde yüzde 9.70 bileşik seviyesindeydi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sürer

Gıda ve giyim sert düştü

- Sengül Dağdeviren (ING Bank Başekonomisti): “Gıda ve giyim grubundaki yüksek fiyat düşüşü ağustostaki olumlu sürprizin temel nedeni oldu. Ayrıca eğitimde henüz ciddi bir artışın olmaması da enflasyonu sınırlandırdı. Benzin-mazot fiyatlarındaki artış ise ulaştırma grubunun katkısını yukarı çekti. Çekirdek göstergeler enflasyondaki düşüş eğiliminin yavaşladığına işaret ediyor. Verinin TCMB'nin faiz politikasında değişiklik yapacağını sanmıyorum, TCMB'nin büyüme verilerine daha duyarlı olduğu bir dönemdeyiz, enflasyondaki dalgalı seyir konusunda TCMB zaten kamuoyunu uyarmıştı. Yani önümüzdeki aylarda enflasyonda artış göreceğiz. Genel olarak politika etkinliğinin azalmış olması nedeniyle biz eylüldeki 50 baz puanlık indirimin son olabileceğini düşünüyoruz.”

Liranın gücü de etkiledi

- Seltem İyigün (Akbank Hazine Ekonomisti): “TÜFE piyasa beklentilerinin altında geldi. Bunun nedeni ise mevsimsellik etkisi. Mevsimsellik etkisini gıda ve giysi fiyatlarındaki düşüşte de görüyoruz. Bunun yanı sıra son dönemde liranın güçlü seyri de enflasyonu olumlu etkiledi. Önümüzdeki dönemde enflasyon gerilemeye devam edecek. Son yapılan zamların az da olsa artış etkisi olabilir, ancak enflasyon tekrar düşüş trendine girecektir. Ancak bu rakamlar TCMB'yi rahatlatan sonuçlar. Faiz indirim süreci aynen devam eder. TCMB, yıl sonuna kadar 50 baz puan daha indirip bekle-gör politikasına geçer.”

Merkez yarım puan indirir

- Kıvcı Tokalı (Finans Invest Ekonomisti Banu): “İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi enflasyondaki düşüşte en önemli destek unsuru oldu. Ramazan etkisi de hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda ürünlerinde sınırlı kaldı. Bu sonuçlar dezenflasyon sürecinin devam ettiğine ve talebin baskı altında kaldığına işaret ediyor. TCMB bu ay da 50 baz puan indirim yapar.
Star


Geri Dön