02 / 05 / 2024

Konutta yüzde 40 peşinatla tekerin içine çomak sokulmuş olur!

Konutta yüzde 40 peşinatla tekerin içine çomak sokulmuş olur!

Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, BDDKnın konut kredilerinde peşinatı yüzde 40a çıkarabileceği beklentileri için, İşleyen tekerin içine çomak sokmuş olurlar. Kontrollü şekilde gitmekte fayda var ama çok fazla da sıkmamak gerekiyor dedi...



Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, BDDKnın konut kredilerinde peşinatı yüzde 40a çıkarabileceği beklentileri için, İşleyen tekerin içine çomak sokmuş olurlar. Kontrollü şekilde gitmekte fayda var ama çok fazla da sıkmamak gerekiyor dedi. Balaban, Çamlıcadaki projelerinin eylül ayında çıkacağını, fiyatlarının Anadolu yakasına göre iddialı, Avrupa yakasına göre düşük olacağını açıkladı.

TÜRKİYEye 2006 yılında Büyükçekmecedeki Toskana Vadisi projesiyle giren Dubaili Emaar Propertiesin şirketi Emaar Türkiyenin Genel Müdürü Ozan Balaban, cari açığın azaltılmasına yönelik ek önlemler kapsamında faizlerin yüzde 1e çıkacağı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) konut kredilerinde peşinatı yüzde 25ten 40a kademeli olarak çıkarabileceği öngörülerini, Eğer yüzde 75 kredi oranı, yüzde 60a düşerse dönen ve işleyen tekerin içine çomak sokmuş olurlar. Kontrollü şekilde gitmekte fayda var ama çok fazla da sıkmamak gerekiyor. Faizlerin yükselmesi de doğru olmaz dedi.
Emaar gibi yabancı yatırımcıların istikrarı gördüğü için Türkiyede olduğunu vurgulayan Ozan Balaban, şunları söyledi: Türkiye piyasasında istikrar son 10 yıldır devam ediyor. Türkiyenin kırılganlığı azaldı. Biz yatırımcı olarak bunlara bakıyoruz. Devletin ve hükümetin yaptığı politikalara bakıyoruz. Her ne kadar ilk başta negatif gibi gözükse de, BDDKnın yüzde 25 şartı koyması, hem sektörün hem Türkiyenin uzun dönem geleceğinde faydalı olacak. Şimdi tüketicinin yüzde 40 peşinat ödemesi gibi bir durum var. Eğer yüzde 75 kredi oranı, yüzde 60a düşerse dönen ve işleyen tekerin içine çomak sokulur. Ayrıca bugün itibariyle faizler hala çok yüksek. Cari açığı azaltmak için kredi seviyelerini düşürmeye çalışıyorlar ancak faizlerin yükselmesi doğru değil. Konut sahibi olmaları için insanların desteklenmesi lazım. Biz iş yapamadığımız zaman da bankalara yansıyor. Ortak denge bulunmalı. Halkımız doğru fiyatlarla doğru ürünleri alacak çark uzun dönemli dönecek.
Çamlıca eylülde geliyor
Emaar Türkiyenin çalışmaları hakkında da konuştuğumuz Ozan Balaban, Çamlıcadaki Yeni İstanbul olarak bilinen projenin bazı detaylarını paylaştı. Toprak Grubuna ait araziyi ihaleyle 425 milyon dolara alan Emaar Türkiye, şu anda projenin çalışmalarını hızla sürdürüyor. Ozan Balaban, Çamlıcadaki arazimizle ilgili bu yaz yavaş yavaş düğmeye basıyoruz. Yaklaşık 1 yıl önce satış ofisinin inşaatına başlamıştık. 6 bin metrekarelik satış ofisinin inşaatı tamamlandı ve şu anda model evlerimizi tamamlıyoruz diye konuştu. Projenin çıkışı neden uzun sürdü diye sorduğumuzda ise Balaban şu yanıtı verdi: Türkiyede çok çabuk proje yapılıp hemen lansmana çıkılıyor. Emaar standartlarına göre satın almalarımızı, satış ofisimizi tamamlamadan lansmana çıkmıyoruz. Bir yıldır yoğun bir şekilde hem satın almalarımız hem de mimari tasarımımız üzerinde koşturduk. Lansmanımız eylül ayında, okullar açıldıktan sonra olacak.

Avrupaya göre düşük Anadoluya göre iddialı

ÇAMLICA-Libadiye projesinin metrekare fiyatları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Ozan Balaban, şöyle konuştu: İstanbulda 3-4 yıl önce Avrupa yakasında A seviyesindeki projelerin satış fiyatları metrekare bazında 3-4 bin dolardı. Bugün Avrupa yakasında B seviyesindeki kaliteli projelerin satış rakamları 4-6 bin dolara çıktı. A ve A plus dediğimiz projelerin fiyatları 7 bin dolardan başlayıp 15 bin dolara kadar gidiyor. Anadolu yakasında ise 3-4 yıl önce fiyatlar 1000-1500 dolar seviyelerindeydi. Bugün itibariyle B seviyeler 3-4 bin dolara geldi. 5 bin doları zorlayıp, geçiyorlar. Biz Emaar olarak Anadolu yakasının, Avrupa yakasını yakalayıp geçeceğine inanıyoruz. Altyapı çalışmaları tamamlandıkça fiyatlar Avrupa yakasını yakalayacak. Emaar, bu projede Avrupa yakasına göre çok daha düşük çıkacağız ama Anadolunun en iddialı projelerinden biri olacak.

İstiklaldeki gibi tramvaylar dönecek

OZAN Balabanın verdiği bilgilere göre, Çamlıca projesi 66 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek. Konut, alışveriş merkezi, otel, ofis ve rezidansların bir arada bulunacağı şekilde çok amaçlı olarak tasarlanan projede, 1100 konut, 36 bin metrekarelik kiralanabilir alanda ofis, 130 bin metrekare kiralanabilir alanıyla İstanbulun en büyük alışveriş merkezlerinden biri, 190 odalı 5 yıldızlı otel yer alıyor. Fosterın tasarladığı kulenin altında otel, üzerinde rezidans, onun üzerinde de bir manzara terası ve restoran kulubü olacak. The Addres Otel geliyor operatör olarak gelecek. Emaar Mall Gruop sayesinde yeni markalar  giriş yapacak. Konutlar ise Üsküdar, Beyoğlu ve Nişantaşı tarzında olacak. Proje etrafında İstiklal Caddesindeki gibi tramvaylar dönecek. Proje Yeni İstanbul olarak anılsa da lansmanda yeni bir isim ortaya çıkacak.

Pembe salyangozlar bir yıl Türkiyede

OZAN Balaban, çevreye zarar vermeden yaşayan bir canlı olan salyangozların simgelediği Yavaş Yaşam felsefesini, gayrimenkul sektörünün yoğun gündemine uygulamanın mümkün olup olmadığını şöyle anlattı: İnşaat sektörü ne zaman yavaşlarsa Türkiyede o zaman problem çıkıyor. Çünkü inşaat sektörü, otomotivle birlikte Türkiyede en çok istihdamı sağlayan sektörlerin başında geliyor. İnşaat yatırımlarının devam etmesi, hem büyüyen nüfus açısından hem de istihdam açısından çok önemli. İnşaatın yavaşlamasını bu nedenle istemiyoruz. Ancak Yavaş Yaşam ile yaşamın güzelliklerine bakıp, mola alıp hem kendimize hem ailemize zaman ayıralım diyoruz. Akşam yemeklerinin bile ertelendiği zamanda hayat çok hızlı, hatta biraz acımasız. ABDden dünyaya yayılan o acımasız yaşam tarzı biraz da toplumu değiştiriyor. Biz diyoruz ki arada sırada molalar alıp, değerlerimizi hatırlayalım. Hızlı koşturup, hızla koştururken teknolojiye de önem verelim ama bağımlısı olmayalım. Bazı değerlerimizi hatırlayalım ve hatırlatalım istiyoruz. Salyangozlar bir yıl boyunca Türkiyede olacak. Farklı etkinliklerle hatırlatmaya devam edeceğiz.

Hürriyet/Meltem KARA


Geri Dön