Konyalı sanayiciler yüksek işyeri fiyatlarından şikayetçi!
Konya Ticaret Odası'nda bir araya gelen takım tezgahları ve hizmete yönelik makine imalatı sektör temsilcileri, arsa ve işyeri fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiler. TOKİ tarafından işyeri yapılması konusunda taleplerini dile getirdiler.
Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor. Takım Tezgahları ve Hizmete Yönelik Makine İmalatı ile iştigal eden üyelerin yer aldığı 35. Meslek Komitcsi'nin toplantısı Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komiteleri üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda Oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmede bulunarak, "Makine sektörü Konyamız için son derece önemli bir sektör konumundadır.
Şehrimizin ihracatında ilk sırada yer alan sektörde Türkiye'nin ihracatında 7. sıradayız. İthalatımızın ihracattan fazla olduğu makine sektörü Türkiye genelinde yüksek oranda dış ticaret açığı verdiğimiz bir sektör. Bu bize sektörde büyük bir pazarın olduğunu da göstermektedir. Bu pazarı Konya olarak iyi değerlendirmeliyiz. Güçlü olduğumuz makine sektöründe daha güçleneceğimiz bir potansiyele sahibiz" dedi.
FİYATLAR ÇOK YÜKSEK
35. Meslek Komitesi adına konuşma yapan Meclis Üyesi Fahri Eken de "Konya Ticaret Odası yönetimine, meslektaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinleyebileceğimiz istişare toplantısını düzenlemelerinden dolayı teşekkür ederim. Komitemize bağlı üyelerimiz, sektörleri ile ilgili her türlü talep ve önerilerini bizlere iletirlerse Komite olarak Yönetim Kurulumuzla birlikte çalışma gerçekleştiririz" dedi.
Toplantıda söz alan üyeler; arsa ve işyeri fiyatlarının değerinden fazla yükseldiğini işyeri satınalmanın veyz kiralamanın maddi olarak zorlaştığın: ifade ederek TOKİ tarafından işyeri yapılması konusunda taleplerini dile getirdiler. Sorunun diğer sektörler tarafından da sıklıkla gündeme getirildiğini ifade eden Öztürk, "Firmalarımız iş yerini alırken yüksek oranda kredi kullanmaktadır. Bu da büyük bir nakit kaynağın gereksiz yere çıkışı demektir. TOKi tarafından farkl: şehirlerde yürütülen uygulama ile konut satışı mantığıyla işyeri satışı yapılmaktadır. TOKi'nin böyle bir uygulamayı Konya'da da yapması içir görüşme yaptık. Bunda yol alabilmemiz için Biiyükşchir tarafından sanayi tesisi imarına açılacak arsa temin edilmesi gerekmektedir. Arsa konusunda gelişme kaydedersek TOKİ ile işbirliği yapabiliriz.
TOKİ'den uzun vadeyle işyeri sahibi olma imkanı yakalayacağız.
Böylelikle özellikle orta boy işletmelerimiz için işyeri sahibi olmalarında yüksek miktarda kaynak transfer edilmesinin önüne geçilecektir. Tüccar ve sanayicimiz için bir rahatlama söz konusu olacaktır" diye konuştu.
Anadolu Manşet