29 / 04 / 2024

Kooperatif aidatları şahıs hesaplarına yatırılmaz!

Kooperatif aidatları şahıs hesaplarına yatırılmaz!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kooperatif aidatları yönetim kurulu üyesi bir kişi adına yatırılıyor. Bu durumda bir sakınca olur mu?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir kooperatifin ortağıyım. Bizim gibi bazı ortaklar kooperatif aidatı öderken bazılarının ödemediğini, onların yurtdışında olduğu için borçlarının çok yüksek düzeylere ulaştığını biliyoruz. Bunların tahsili için girişimde bulunulması gerekmez mi? Bir de bankaya yatırılacak aidatlar kooperatif hesabına yatmıyor da yönetim kurulu üyesi bir kişi adına yatırılıyor. Bu durumda bir sakınca olur mu?' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kooperatif aidatları şahıs hesaplarına yatırılmaz!


Birincisi bir kooperatifte her ortağın hakları eşittir ve korunması gerekir. Ortaklara tahsis olunan dairelere göre farklı aidat ödenebilir. Aidat borcu birikmiş kimselere makul süre için bir imkan tanınır ama sonuçta bu tür üyelerin ortaklıklarının son bulması için gerekli girişimde bulunulur ve kendilerinden birikmiş aidatın tahsili için gerekli yasal girişimde bulunulur. Bu husus yönetim kurulunun görevidir,bu konuda yönetim kurulunun uzun süre müsamaha gösterme hak ve yetkisi yoktur, gerekli önlemleri derhal almalıdır. Ancak: Okuyucumun sözünü ettiği kooperatifte olmaması gereken bir şey daha var, o da kooperatif aidatlarının bir kişinin özel hesabına yatırılmış olması. Kooperatifler hükmi şahsiyetlerdir, kooperatif adına gayrimenkul alınır, kooperatif adına bankalarda hesap açılabilir, kooperatifler hakiki şahıslar gibi hukuki işlem yapabilir. Bunun için de kooperatif adına aidatlar bankada kooperatif adına açılan hesaplara yatırılır. Şahıslar adına yatırılan para kooperatif adına yatırılmış anlamına gelmez, birtakım hukuki problemler doğurur. Dolayısıyla kooperatif yönetimine başvurup kooperatif adına açılmış hesap numarası istenilmeli ödemeler bu hesaba yapılmalıdır.

 


Geri Dön