23 / 12 / 2024

Kooperatif ortaklığına nasıl girilir?

Kooperatif ortaklığına nasıl girilir?

Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını korumak için gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulabiliyor.Peki kooperatif ortaklığına nasıl girilir?



Kooperatif ortaklığına nasıl girilir?

Kooperatiflerin kuruluş koşulları, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor.Kooperatiflerin kurulması için kanunen 7 ortak olması gerekiyor.Eğer bu sayı tamamlanamaz ise durumunda kooperatif kurulamıyor.


Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvurabiliyorlar. Kurulda toplanan kişilerden imzalar alınarak noterin onayına bırakılıyor.


Kooperatifler ve üst kuruluşlarının unvanlarında, kamu kurum ve kuruluşlarının isimlerine yer verilemiyor. Ayırca; Sermaye miktarı sınırlandırılarak kooperatif kurulamıyor. 


Şubeler, merkezin sicil kaydına atıf yapılmak suretiyle bulundukları yer ticaret siciline tescil olunuyor. Ticaret Bakanlığı, ana sözleşmelerin, kanunun ihtiyari hükümlerinden ayrıldığını ileri sürerek kooperatifleri kuruluşuna izin vermekten kaçınamıyor.


Kooperatife ortaklı için gerekli belgeler,İkametgah Belgesi (Muhtarlıktan alınacak),Nüfus Kağıdı Örneği (Muhtarlıktan veya işyerinden alınacak),3 Adet Vesikalık Fotoğraf ve Noterden onaylı imza beyannamesidir.


Kooperatif ortaklık başvuru dilekçesi örneği ise şu şekilde:


.............. KOOPERATİFİ ORTAK KAYIT ve KABUL DİLEKÇESİ

 

ADI SOYADI:

BABA ADI:

DOĞUM YERİ VE YILI:

BAĞLI OLDUĞU SOS.GÜV.KUR.:

İŞ YERİ ADRESİ, TELEFON NO:

İKAMETGAH ADRESİ:

ORTAĞIN ADINA HABERDAR 

EDİLEBİLECEK KİŞİNİN ADRESİ:

 

1163 sayılı Kooperatifler kanununa göre düzenlenmiş ....................... KOOPERATİFİ Ana sözleşmesini okudum. 1163 sayılı Kooperatifler kanunu, Kooperatif Anasözleşmesi, Genel Kurul ve Yönetim Kurulunun hüküm ve kararlarına uymaya, vecibelerini yerine getirmediğim taktirde ilişiğimin kesilmesine itirazım olmayacağını peşinen kabullenir ve taahhüt eder,

 

Ortaklığımın kabulünü Olur’larınıza sunarım.

            

 Ad Soyad İmza

 

 Kooperatif Yönetim Kurulunun …../…../20….tarih ve 20…../………..sayılı kararı ile ortaklığa kabul edilmiştir.

 

                                                                                II.Başkan               Başkan


Kooperatif Giriş Tarihi         :

Kooperatif Giriş Numarası                : 

 


Kooperatif tapulu ev alınır mı?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön