Köprülerden ücretsiz geçişin maliyeti 41 milyon TL!
FSM’deki bakım ve onarım çalışmaları sonrası artan trafiği rahatlatmak için köprü geçişlerinin 3 ay süreyle ücretsiz yapılmasının maliyeti belli oldu
Çalışmaların sona ereceği 17 Eylül’e kadar ücretsiz geçişin devlete maliyeti 41 milyon TL’yi geçecek
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde 17 Haziran’da başlayan bakım ve onarım çalışmaları İstanbul trafiğini felç etmiş ve İstanbulluların canından bezdirmişti. Valilik belediye ve emniyet tarafından oluşturulan kriz masasının aldığı önlemler ise trafiği son 4 günde oldukça rahatlattı. Önlemlere ek olarak trafiğe el koyan Başbakan Erdoğan ise araçların köprülerde beklememesi için 17 Temmuz Salı gününden itibaren tamirat bitenen kadar Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinden geçişin ücretsiz olacağını açıkladı. Ancak bu geçişin devlet bütçesine zararı 41 milyon TL’yi aşacak.
AYLIK KAZANÇ 20.5 MİLYON TL: Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre bu gece saat 24:00 itibariyle ücretsiz geçişin yapılacağı FSM ve Boğaziçi köprülerinin her iki yönünden 2012’nin ilk 6 ayında 76 milyon 178 bin 92 araç geçti. 2012’nin ilk 6 ayındaki bu geçişlerden yüzde 18’lik KDV ve yüzde 10’luk belediye payı düşüldükten sonra 123 milyon 127 bin 193 lira net gelir elde edildi. Karayolları verileri hesaplandığında iki köprüden aylık ortalama 20.5 milyon TL devlet kasasına girdi. Bakım ve onarım işlemlerinin açıklandığı gibi 17 Eylül’de biteceği göz önüne alınırsa, köprülerden iki köprüden 2 aylık bedava geçmenin bedeli ise 41 milyon TL’yi geçecek.
CEPLERİ RAHATLATACAK: İTÜ İnşaat Fakültesi Eski Dekanı ve Ulaştırma Ana Bilim Dalı Eski Başkanı Prof. Dr. Nadir Yayla, ücretsiz geçişin trafikten çok vatandaşın cebini rahatlatacağını söylüyor: “Başbakanımız İstanbul halkına bir jest yaptı. Beklemeyi azaltacağına katılmıyorum. Çünkü gişelerin büyük bir bölümü OGS’li (Otomatik Geçiş sistemi), kalanlar ise KGS’li (Kartlı Geçiş Sistemi). OGS’den hiç beklemeden geçerken KGS’de ise ortalama geçiş süresi 3-4 saniyedir. Araba başı 3-4 saniyelik geçişi kaldırmak köprü trafiğine çare olmaz. Önünüz, arkanız tıkalı, kartı göstermeden geçseniz bile yine gidemiyorsunuz. Kriz masasının önlemleri akla ilk gelen şeyler. En işe yarayan önlem daha önce önerdiğimiz geçilen gişe sayısını azaltılarak altıya düşürülmesi. 22 gişeden gelen araçlar tekrar 3 şeride giriyor ve büyük bir sıkışma oluyor. Önümüzdeki yıl yapılacağı söylenen Boğaziçi Köprüsü’nün bakımı ise Marmaray hizmete girmeden başlamamalı. Yapacak bir şey yok, İstanbullular sıkıntı çekecek.”
İlker Akgüngör / VATAN