29 / 12 / 2024

Kordon'da 'yükseklik' tartışması!

Kordon'da 'yükseklik' tartışması!

İzmir'in simgelerinden Kordon'daki binaların yükselmesine olanak sağlayacağı iddia edilen Büyükşehir Belediye Meclisi kararı, tartışmaya neden oldu. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal açıklama yaptı...



Mimarlar Odası  İzmir  Şube Başkanı Hasan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçen yıl Planlı İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yaptığını, yeni düzenlemeyle kat yüksekliğinin konutlarda 3 metreden 3,5 metreye, turizm ve ticaret yapılarında ise 3,8 metreye çıkarıldığını, batar kat yüksekliğinin ise 4,5 metre olarak öngörüldüğünü kaydetti. 


Yönetmelikteki değişiklikle 8 katlı binaların yaklaşık 10 metre yükseleceğine dikkati çeken Topal, bu düzenlemenin yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "yapı yüksekliğinin arttırılması durumunda cadde ve sokak oranlarının da yükseltilmesini" öngören Mekansal Plan Yönetmeliği ile çeliştiğini savundu. 


Değişiklik sonucu Kordon'da bugün 24,8 metre yüksekliğindeki yapıların 35 metreye çıkmasının önünün açıldığını anlatan Topal, Konak Belediyesi'nin bu konuda duyarlılık göstererek, Kordon'un silüetinin bozulmaması amacıyla kat yüksekliğini 3 metreyle sınırlayan bir meclis kararı aldığını anımsattı.


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ise Konak Belediyesi'nin bu kararını reddettiğini vurgulayan Hasan Topal, böylelikle Kordon dahil tüm Körfez'deki binaların yükselmesinin gündeme geldiğini iddia etti. 


Gelişmeleri kaygıyla izlediklerini aktaran Topal, şöyle devam etti:


"Konuyla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Burada doğrudan doğruya ranttan söz edemeyiz. Kentin yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Bugünkü halinden yaklaşık 10 metre daha yüksek bir Kordon oluşturmaya kimsenin hakkı yok. Değişiklik öngörülecekse cadde ve sokakların da aynı oranda artıyor olması gerekir. Meclis kararına yönelik bir itirazımız olacak."


- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklaması


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Meclisten geçen kararın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "uyulması zorunlu" bir yönetmelik maddesi olduğu ve dörtte üçü yapılaşmamış imar adalarını kapsadığı vurgulandı. 



AA







Geri Dön