29 / 04 / 2024

Kordonda yükseklik tartışması

Kordonda yükseklik tartışması

İzmir'in simgelerinden Kordon'daki binaların yükselmesine olanak sağlayacağı iddia edilen Büyükşehir Belediye Meclisi kararı, tartışmaya neden oldu. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal açıklama yaptı...

1933'te Kapalıçarşı tamir tartışması! Bu Belediyenin görevi mi, yoksa dükkan sahiplerinin mi?

1933 yılında şehir meclisindeki münakaşalardan biri de Kapalıçarşı tamir tartışması olmuş. Kapalıçarşı'nın tamir edilmesi, Belediyenin işi mi yoksa dükkan sahiplerini mi? 

Kira tartışmasında tansiyon yükseldi! Enişte ve yeğen gözaltında!

Kiracı ve gayrimenkul sahipleri arasındaki gerilim her geçen gün büyüyor. Her yeni güne kiracı ev sahibi tartışması ile başlarken yeni haber Gaziantep'ten geldi. Kira anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada bir kişi ölürken iki kişi gözaltına alındı. İşte detaylar...

İzmir'de arazi tartışması bir can aldı! Eski muhtar göz altına alındı!

İzmir'in Çeşme ilçesinde arazi anlaşmazlığından dolayı aralarında husumet bulunan kiki kişi arasındaki tartışma büyüdü ve eski muhtar, Bilen Dolma'yı tabancayla öldürüp, eşini de yaraladı.

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?

Yeni kentsel dönüşüm kanunuyla 'rezerv alan' tartışması başladı. Artık kent içindeki bölgelerin de rezerv alan ilan edilebilecek olması kafaları karıştırdı. Yani Kadıköy'de, Üsküdar'da, Fatih veya Bakırköy gibi merkez ilçelerde sokaklar, mahalleler rezerv alan olabilir mi? İşte detaylar...

Kıdem tazminatında yeni uygulama! Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan kritik açıklama geldi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın, kıdem tazminatının emeklilik sistemine dahil edilmesine yönelik çalışmayla ilgili yaptığı açıklama sonrası kıdem tazminatı tartışması tekrar gündemde.  Peki kıdem tazminatında neler değişecek? İşte yeni uygulama...

Üsküdar Ünalan, Örnek, Esatpaşa ve Fetih mahallelerinin yükseklik sınırlaması plan tadilatı askıda!

Üsküdar ilçesi, Ünalan, Örnek, Esatpaşa ve Fetih Mahallerine yükseklik sınırlamasına ilişkin 1/5000 ölçekli 15.04.2023 tasdik tarihli Revizyon Nazım İmar Planı tadilatı askıya çıkarıldı.

Tarihi Yarımada’da 3 bin metrekarelik alanda imar değişikliği! Bina yükseklik sınırı artırıldı! 

Tarihi Yarımada’da 3 bin metrekarelik yenileme alanında kalan yapılar için belirlenen yükseklik sınırında değişikliğe gidildi. 

Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli! 

İstanbul'da da hissedilen depremlerden sonra tedirginlik artarken, uzman isimlerden de peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli!

Borsa İstanbul’da ‘deprem’ tartışması: Borsa neden kapatıldı? Borsa neden açık kalmalı? Hangi kesim haklı?

Kahramanmaraş merkezli yaklaşık 7,7 büyüklüğünde gerçekleşen ve toplam 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul’da işlemlerin 5 iş günü durdurulmasının ardından tartışmalar sürüyor. Borsanın kapatılması veya açık olması konusunda piyasa oyuncuları ikiye bölünmüş durumda.

Ev sahibi ve kiracı tartışması büyüyor! İstediği zammı alamayan ev sahipleri mahkemeye koşuyor! 

Yüksek enflasyon ile artan yaşam pahalılığı konut kiralarının da katlanmasına neden oldu. Ev sahibi ve kiracı tartışması büyüyor! İstediği zammı alamayan ev sahipleri mahkemeye koşuyor! 

Hangi market kimin? Kim yönetiyor?

Türkiye genelinde zincir marketlerle ilgili yürütülen "fahiş fiyat" tartışması gündemde büyük yankı uyandırdı. Siyasi liderler bu tür marketleri ürünlerine çok sık zam yapmakla eleştirirken şirketler ise yüksek enflasyon oranlarınını işaret ediyor. Peki, zincir marketlerle ilgili neler biliniyor?

Yargıtay açıklama yapmıştı ancak kiracıların yüreklerine su serpecek müjde geldi

Yargıtay'ın yüzde 25'in üzerindeki kira artışlarında kiracının fazla ödediği bedeli söz konusu evden taşınsa bile tahsil edebileceği yönünde bir kararı olduğu haberi büyük bir yankı uyandırmıştı. Yargıtay'ın böyle bir kararı var mı yok mu tartışmasında yeni gelişme...

Ümraniye'nin 5 ilçesi için yükseklik sınırlaması plan itirazı askıda!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Ümraniye ilçesi, Aşağı Dudullu, Yukarı Dudullu, Esenşehir, Ihlamurkuyu ve Yeni Çamlıca Mahallesi, Nazım İmar Planı Yükseklik Sınırlamasına ilişkin 1/5000 ölçekli 20.02.2022 tasdik tarihli plan itirazı askıya çıkarıldı.

Kordonda yükseklik tartışması Haberi

Kordonda yükseklik tartışması

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçen yıl Planlı İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yaptığını, yeni düzenlemeyle kat yüksekliğinin konutlarda 3 metreden 3,5 metreye, turizm ve ticaret yapılarında ise 3,8 metreye çıkarıldığını, batar kat yüksekliğinin ise 4,5 metre olarak öngörüldüğünü kaydetti. 


Yönetmelikteki değişiklikle 8 katlı binaların yaklaşık 10 metre yükseleceğine dikkati çeken Topal, bu düzenlemenin yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "yapı yüksekliğinin arttırılması durumunda cadde ve sokak oranlarının da yükseltilmesini" öngören Mekansal Plan Yönetmeliği ile çeliştiğini savundu. 


Değişiklik sonucu Kordon'da bugün 24,8 metre yüksekliğindeki yapıların 35 metreye çıkmasının önünün açıldığını anlatan Topal, Konak Belediyesi'nin bu konuda duyarlılık göstererek, Kordon'un silüetinin bozulmaması amacıyla kat yüksekliğini 3 metreyle sınırlayan bir meclis kararı aldığını anımsattı.


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ise Konak Belediyesi'nin...