Körfez Kabakoz imar planı askıya çıktı!
Körfez Kabakoz mevkiindeki uygulama imar planı tartışma yarattı. CHP’li Taşdemir ve Balıkçı, halkın mağdur edildiğini belirterek, rant vurgusu yaptı.Plan resmi ilan aracılığıyla gazetelerde ve muhtarlıklarda askıya çıkarıldı.
Körfez ilçesine bağlı Barbaros ve Güney Mahalleleri, diken üzerinde. Bölgede Anakent firması tarafından bir süredir yürütülmekte olan uygulama imar planının son aşamasına gelindi. Plan resmi ilan aracılığıyla gazetelerde ve muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Vatandaşların askıdaki uygulamaya dünden itibaren 1 ay itiraz hakkı bulunuyor. Askıdaki plan tartışma yarattı.
CHP GÜNDEME GETİRDİ
CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Körfez grup başkan vekili Engin Taşdemir ile meclis üyesi Tayfun Balıkçı, Kabakoz’daki uygulama imar planıyla ilgili önemli eleştirileri gündeme getirdi. Taşdemir ve Balıkçı ile tartışma konusu olan Barbaros-Güney mahallelerinde incelemelerde bulunduk.
650 DÖNÜM ARAZİ
Meclis üyesi Tayfun Balıkçı, “Uygulama 650 dönüm araziyi ilgilendiriyor. Barbaros ve Güney mahallelerinin alt kısımları bu kapsama giriyor. Yüzlerce hak sahibi var bölgede. Çok fazla ev var. Hissedarlar var. Buraları dededen-babadan kalma arsalar olduğu için hissedar çok fazla. İntikali yapılmamış yerler çok. Karışık bir durum” dedi.
ASKIYA ÇIKTI
Firmanın yapmış olduğu uygulama askıya çıktı. CHP belediye meclis üyesi Tayfun Balıkçı, “Buna itiraz edenler varsa bir ay içerisinde itiraz etmeli. Körfez Encümeni tarafından karar değerlendirilecek” diye konuştu. Balıkçı, asıl karışıklığın ve tartışmanın da planın askıya çıkmasıyla birlikte başlayacağını belirtti.
Körfez ilçesine bağlı Barbaros ve Güney mahallelerinin alt bölümlerindeki imar planı, dün askıya çıktı. Vatandaşların 1 ay itiraz hakkı bulunuyor.
RAYİÇ BEDEL ARTACAK
CHP’li Engin Taşdemir ise uygulama imar planının tamamlanmasının ardından belgedeki rayiç bedelin yükseleceğini belirterek, “Şu anda 500 ile 700 TL arasında metrekare fiyatı var ama imar yok, imardan sonra daha da değerlenecek. Emlakçıların görüşü en az 800 dolar civarına çıkacağı şeklinde. ‘Metrekaresi bin dolara çıkacak’ diyenler de var” dedi.
KONUT DIŞI ALAN
Tayfun Balıkçı, bölgenin konut dışı kentsel çalışma alanı ilan edildiğini anlatarak şunları söyledi: “Planda kentsel çalışma, sanayi depolama, kentsel dönüşüm ve park alanları var. Ufak sanayi kuruluşları, depolama alanları ve antrepolar olacak. En küçük parsel ise 2 bin metrekare olacak. Plan bir bütün olarak Barbaros ve Güney mahallelerini kapsıyor. Konut yok.”
PARSEL BİRLEŞTİRDİLER
2 bin metrekarelik parseller hak sahiplerini birbiriyle hissedar hale getiriyor. Balıkçı, “Vatandaş arsasını, imar iznini, temel ruhsatını, temel üstü ruhsatını almış, evini yapmış. 300 metrekare. En küçük parsel 2 bin metrekare olduğu için sağında solunda ne kadar parsel varsa onu da içine atıyor. Sonra o mal sahibi 50 kişiyle ortak olabiliyor” şeklinde konuştu.
Kabakoz olarak anılan bölgede yapılan uygulama imar planı bölgede önemli bir sıkıntı yaratacak. Körfez halkı diken üstünde.
KOMŞULAR MAHKEMELİK
Balıkçı ve Taşdemir, projenin askıya çıkmasının ardından vatandaşı büyük bir sıkıntı beklediğini, birbiriyle hissedar yapılan vatandaşların mahkemelere taşınacağını anlatıyor. Balıkçı, “Hissedarların kanuna göre izaleyi şuyu davası açması lazım, ortaklığı gidermek için. Uygulamayla komşuların hepsi birbiriyle mahkemelik olacak” tespitini yaptı.
MAĞDURİYET YARATACAK
Taşdemir, parsel birleştirmesinin vatandaşın yerini de değiştirilebileceğini kaydederek, “Vatandaşın yeri buradaysa illaki burada kalacak diye bir şey yok. Dağınık şekilde orada 50 metrekare burada 100 orada 150 gibi arsası varsa bunları orta bir yerde toplayabiliyorlar da. Tabi ki bu uygulama bir sorunu düzeltmiyor. Çok büyük mağduriyetlere neden olacak. Karışıklık yaratacak” diye konuştu.
RANT UYGULAMASI
Balıkçı, uygulamanın başlamasıyla birlikte bölgede rant faaliyetlerinin hızlandığını söyledi: “Evyap 25 dönüm civarında yer toplamış, kendine müstakil bir yer kurmayı planlıyor. Vatandaştan imar sırasında alanın yüzde 40’ı oranında kesinti yapılıyor. Bunun yanında bir de yüzde 10 civarında belediye tarafından kesinti yapılıyor. Yani vatandaş uygulama imar planı sırasında arsasının yüzde 50’sini kaybediyor.”
CHP’li meclis üyeleri Engin Taşdemir ve Tayfun Balıkçı, Kabakoz bölgesinde uygulanan planı anlattı, bölgenin ranta teslim edildiğini söylediler.
BEDELLİ ASKERLİK GİBİ
CHP Körfez Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Tayfun Balıkçı, “Büyük yatırımcı para kazanacak, ufak tefek hissesi olanlar, babadan dededen kalma arsası olanlar burada mağduriyet yaşayacak. Yani ne oluyor bu, ben askerlik yasasına benzetiyorum. Parası olan bedelli yapacak, parası olmayan da askere gidecek aynı bunun gibi bir şey” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE ARSA ZENGİNİ
Balıkçı, uygulama imar planıyla ilgili başka bir noktanın daha altını çizdi. Balıkçı, “Körfez Belediyesi’ne yüzde 10 kesinti yapılırsa aşağı yukarı 65 bin metrekare de belediyeye arsa kalacak buradan. Belediye de kendisine göre burada parseller yaratacak. Parselleri satar mı yoksa park alanı mı yapar bunu bilemiyoruz. Bu nedenle bu uygulamadan önce belediyenin burada insanları toplayarak onaylarını alması gerekiyordu” dedi.
VATANDAŞA SORULMADI
“Uygulama öncesinde vatandaşla toplantı yapılmadı mı” sorumuza Balıkçı’nın yanıtı net oldu: “Kesinlikle yapılmadı. Ben ikinci dönem meclis üyesiyim. Hem de burada hak sahibiyim. Kimse çağırmadı. Bir Anakent firması var. Bürosu var Körfez’de. Büyük yatırımcılar, eş-dost-akraba araya giriyor, orada senin yerini nereye koyalım, oraya mı koyalım buraya mı koyalım tartışması dönüyor. Rezalet bu?”
HALK TEPKİLİ
CHP Körfez Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir ise halkın uygulama imar planına tepki gösterdiğini anlattı. Taşdemir, “Tayfun Bey imar komisyonunda olduğu için bu konuda yüzlerce başvuran var. Bu konuyu Meclis’te gündeme getirmemiz için geldiler. Meclis’te defalarca gündeme getirdik. Ama sonuçta belediye yönetimi sadece mahallenin bu noktada düzlüğe çıkacağı gibi genel bir söylemdi.
Bizim Kocaeli / Emrah Taştan