27 / 04 / 2024

Korona salgınından sonra ilki yaşıyorlar! Yüzde 6,5'e geriledi

Korona salgınından sonra ilki yaşıyorlar! Yüzde 6,5'e geriledi

ABD'de senelik enflasyon aralıkta yüzde 7,1 oranından yüzde 6,5'e düşme ivmesi gösterdi. Aralık ayında yüzde 0,1'lik gerileme yaşadı. Bu sayede Mayıs 2020'den bu yana ilk olarak aylık bazda eksi enflasyon yaşandı.



ABD enflasyonu, ABD'de fiyatların genel seviyesinde meydana gelen artışı ifade etmektedir. Enflasyon, ABD Merkez Bankası tarafından  (Federal Reserve) kontrol edilmeye çalışılmaktadır. Enflasyonun yüksek olması, ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve işsizliğin artmasına neden olabilirken,  düşük enflasyon ise ekonomik büyüme ve işsizlikte azalmaya neden olabilir. ABD Merkez Bankası enflasyon oranını %2 olarak hedeflemektedir.

Piyasaların yakından ilgilendiği ABD enflasyon bilgisi duyuruldu.

ABD'de aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim beklenmemesine karşın yüzde 0,1 düşüş gösterdi. Böylece geçen yıl aralıkta, Mayıs 2020'den bu yana ilk kez negatif  aylık enflasyon kaydedildi.

senelik bazda TÜFE beklendiği gibi yüzde 7,1'den yüzde 6,5'e düştü. Art arda 6 aydır yavaşlayışını devam ettiren ve Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyen senelik enflasyon, geçen sene kasımda yüzde 7,1 olmuştu.

Çekirdek TÜFE tahmin edildiği gibi yüzde 0,3 yükseliş oldu. 

Dolar endeksi bilgi sonrasında 102,4 ile Haziran 2022'den bu yana en alt seviyeye düştü. 

Korona salgınından sonra ilki yaşıyorlar! Yüzde 6,5 e geriledi

ENERJİ FİYATLARI DÜŞÜŞTE ETKİLİ

Söz konusu zamanda enerji ücretlerindeki düşüş, enflasyondaki aylık azalışta etkin oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön