23 / 12 / 2024

Koronavirüs ile e-ihalede 4 kat artış!

Koronavirüs ile e-ihalede 4 kat artış!

Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs sürecinde hızlanan e-ihalelerin sayısı, bu yılın nisan-ağustos döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 326 arttı.



Kamu İhale Kurumunun (KİK) son yıllarda internet ortamına taşıdığı e-doküman, e-tebligat, e-ihale ve e-eksiltme gibi uygulamalarla birlikte 1 milyar liradan fazla tasarruf sunulurken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde e-ihale sayısı 4 kattan fazla arrttı.

KİK yetkililerinin açıkladığı verilere göre, e-ihale uygulaması, salgın döneminde kamu kurumlarının ihtiyaçlarını hızlı ve sürecin olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürülerek temin etmelerine imkan sunuldu.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında önemli ölçüde ivme kazanan e-ihalelerin sayısında yüzde 326 yükselme yaşandı. Bu yıl nisan-ağustos döneminde tamamlanan 25 bin ihalenin 9 bin 762'si e-ihaleyle gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemde ise 24 bin 820 ihaleden 2 bin 289'unda e-ihale tercih edilmişti. Bu durumda e-ihale sayısı 4 kattan fazla arttı. Salgın süreci ile birlikte e-ihale uygulamasının sağladığı kolaylıklarla birlikte ortalama teklif sayısında yüzde 25 arttı.

KİK'in 2017 yılında devreye aldığı e-ihale uygulamasının kullanılma oranı geçtiğimiz yıl nisan-ağustos ayında yüzde 9,22 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 39,19'a ulaştı.

"1 MİLYAR LİRAYI AŞAN TASARRUF"

KİK Başkanı Hamdi Güleç, son yıllarda devreye aldıkları e-doküman, e-tebligat, e-ihale ve e-eksiltme gibi uygulamalarla oluşan tasarrufun 1 milyar liradan fazla olduğunu söyledi.

Güleç, ihalelerde rekabetin ve saydamlığın tesisiyle, kamu kaynaklarının verimli ve etkin kullanılması ilkeleriyle  gerçekleştirdikleri çalışmaları, e-şikayet, e-teminat, e-sertifika gibi yeniliklerle sürdüreceklerini anlattı.

Amaçlarının 2021'in sonuna kadar kişilerin ihalelere erişimini ve işlemlerine kolaylık sağlayacak akıllı uygulamalarla kamu alımlarını bütünüyle elektronik ortamda yönetilebilir ve izlenebilir bir yapıya kavuşturmak olduğundan bahseden Güleç, "Mevcut e-ihale uygulamalarına ilişkin sektör paydaşlarının memnuniyetlerini ölçmeye ve sistemi geliştirmeye yönelik çalışmalar da düzenli olarak yürütülüyor" diye konuştu. 


Geri Dön