28 / 04 / 2024

Koronavirüs inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

Koronavirüs inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?

İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İşletme Öğretim Üyesi Dr. Levent Sümer, koronavirüsle birlikte inşaatların yavaşlayabileceğini belirtti. Sümer, "Kredide oranın yüzde 90’a çıkarılması iç talebi canlı tutacaktır" dedi...



İstinye Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi İşletme Öğretim Üyesi Dr. Levent Sümer, korornavirüsün ülke ekonomisine olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Sümer, "Hükümetin, Koronavirüs’ün ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında yürürlüğe koymuş olduğu tedbir paketi; tedirginlik ve büyük belirsizlik içerisinde olan özel sektör ve reel sektöre bir nebze olsun nefes aldıracaktır. Ama rehavete kapılmamak lazım, önümüzdeki günlerde çözüm bekleyen önemli sorunlar var" diye konuştu.

Sümer, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, hükümetin “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” ya da yaygın adıyla “Koronavirüs” paketini değerlendirdi. 

Turizm sektörü 2020 yılını oldukça zor geçirecek

Levent Sümer, hükümetin Koronavirüs’ün ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında yürürlüğe koyduğu tedbir paketinin, tedirginlik ve büyük belirsizlik içerisinde olan özel sektör ve reel sektöre bir nebze olsun nefes aldıracağını düşündüğünü ifade etti.

200 milyar TL konut kredi stokuna dikkat

Açıklamasında konut kredileriyle ilgili de konuşan Sümer, “Oranın yüzde 90’a çıkarılması, yabancıya satışın çok yavaşlayacağı önümüzdeki dönemde iç talebi canlı tutmaya yönelik bir hamle olsa da; konu, faiz oranlarının sürdürülebilirliği ve 200 milyar TL’lik konut kredi stoku bulunan bankalara getireceği ek yük açısından takip edilmelidir. Ayrıca bu yükün yüzde 55’i, 3 kamu bankasının omuzlarındadır. Tabi son dönemlerde oldukça yavaşlayan inşaatların, Koronavirüs ile birlikte daha da yavaşlamasıyla, teslimatlarda yaşanacak olası gecikmeler de dikkate alınmalıdır. Burada konunun bir mücbir sebep olarak değerlendirilmesiyle, belki vatandaşların cayma süreleri ve hakları konusunda da bir düzenleme yapılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bazı önemli sektörlere ilişkin özel açıklamalarda bulunan Sümer, uluslararası hava yolu ulaşımının neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti ve şunları kaydetti:

"Paketteki KDV indirimi, havayolu şirketlerine olumlu yansıyacaktır. İptallerin arttığı turizm sektöründe de konaklama vergisinin ertelenmesi, ufak da olsa bir rahatlama sağlayabilir. Ancak turizm sektörü 2020 yılını oldukça zor geçirecektir. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerinin, önümüzdeki 3 aylık ödemelerinin, 6 aylığına ertelenmesi pozitif olsa da; bu madde eğer özel mülk sahiplerini de içeriyorsa bu durum kiralayanlar açısından negatif bir etki oluşturabilir. Konunun biraz daha açıklığa kavuşturulmasında fayda var."

Önümüzdeki dönemde çözüm bekleyen konular

Levent Sümer, konuşmasını şöyle sonlandırdı: 

"Tüm bu tedbirlere ilaveten, kısa ve orta vadede döviz kurunda yaşanan aşırı artışın ve üretim ile istihdamdaki yavaşlamanın enflasyonda oluşturacağı artışa ve bunların ekonomideki büyüme hedeflerine etkisine dikkat edilmesi gerekir. Olası resesyon etkisi iyi irdelenmeli. Ayrılması planlanan 100 milyar TL’lik bütçenin kaynağı;vergi ötelemelerinin muhasebesel açıdan takibi; yurtdışında iş yapan firmalarımızın ihracat yaparken karşılaşacağı nakliye, vize ve gümrük sorunları; artan dövizle birlikte, şirketlerin kredi geri ödemelerinde, 2018’in ikinci yarısında yaşadıkları sorunların tekrarlanması; perakende sektöründe alınan tedbirler sebebiyle iç tüketimin yavaşlamasının firmalara getireceği mali yükler; gelirleri azalan ve azalacak olan vatandaşlarımızın enerji tüketimlerinin ve olası fiyat artışlarının aile bütçelerine getireceği olası ilave maliyetler, önümüzdeki günlerde çözüm bekleyen konular arasında yer alıyor."

İnşaat sektöründe sözleşmelere 'ek süre' talebi!

Koronavirüs İzmir'de gayrimenkul satışlarını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs gayrimenkul satışlarını nasıl etkileyecek?


Geri Dön