Koska Londra'da mağaza açacak!
Geçen yılı 180 milyon TL ciro ile kapatan Koska, 2015 yılında yüzde 25’lik bir büyüme hedefliyor. Yıl içinde yurtdışı yatırımlarını da artıracak olan 108 yıllık marka, Londra’da yaklaşık 2 milyon euro yatırımla bir mağaza açacak
Koska, 2015 yılı için ihracat ve ciro hedefl erini büyüttü. 2014 yılını 180 milyon TL ciro ile kapatan marka, 2015 yılında 425 adet ürün çeşidi ile 225 milyon TL ciro ve yüzde 25 büyüme hedefl iyor. 78 ülkeye ihracat yapan Koska’nın amacı, 2015’te bu sayıyı 100’e; ihracat satış oranını ise yüzde 30’a çıkarmak.
Türkiye’nin geleneksel lezzetlerini, 108 yıllık birikimle dünyaya açtıklarını belirten Koska Yönetim Kurulu Üyesi Emin Dindar, ciroda 5 yılda yüzde 100 artışla 400 milyon TL’ye ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti. 2015 yılında yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Dindar, mağazalaşma sürecinde Cidde’nin ardından, Londra’da da bir mağaza açma hazırlığında olduklarını belirtti. Dindar, söz konusu mağazanın lokum üzerine odaklanacağı bilgisini verdi ve yaklaşık 2 milyon euro’luk yatırımın bu yıl içinde hayata geçebileceğini söyledi. İstanbul ve Kütahya’daki iki üretim tesisinde, günlük yaklaşık 50 ton helva, 20 ton reçel ve 10 ton lokum ürettiklerini ifade eden Dindar şunları söyledi:
Cironun yüzde 20’si ihracattan
“425 çeşit ürünümüz ile yılda toplam 17 bin ton üretim yapıyoruz. Türkiye’de pazar payımız yaklaşık yüzde 50. Marmara Bölgesi’nde ise pazar payımız yüzde 80’e yükseliyor. Hem yurtiçinde hem yurtdışında yaptığımız yatırımlarla kısa zamanda hızla büyüyeceğimize inanıyoruz. Şirket ciromuzun yüzde 20’sini aralarında Almanya, Fransa, İngiltere ve Amerika’nın da bulunduğu 78 ülkeye yaptığımız ihracattan gerçekleştiriyoruz.”
Küresel standartlara uygunluk belgelerinin yanı sıra dünya çapında kabul gören, kalite ve hijyen standartlarını biçimlendiren BRC belgesine de sahip olduklarını belirten Dindar, “Bu sertifika ile ürünlerimizi dünyanın her yerinde pazarlayabiliriz" dedi.
Susam ithalatına karşı yerli üreticiyi destekleyecek
Türkiye’deki susam üretiminin yok denecek kadar az olduğunu, yerli üretime destek vermek adına Akdeniz yöresindeki yetiştiricilerle bu yıl 7 bin 300 dönümlük ekim anlaşması yaptıklarını kaydeden Dindar, “Türkiye’de susam ithalatı 130 bin ton. Yerli üretimle ihtiyacımızın tümünü karşılayamıyoruz, Biz yıllık 9-10 bin ton susam kullanıyoruz ve bununla birlikte ithal susam da alıyoruz. Türkiye’de susam üretimini teşvik amaçlı yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış olduk. Bu şimdilik başlangıç niteliğinde, geliştireceğimize inanıyorum” dedi.
Dünya