23 / 12 / 2024

Kot altı katlara daire yapılamayacak!

Kot altı katlara daire yapılamayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre bundan sonra bodrum olması gereken yerlere daire yapılmayacak. Yeni yönetmelik ile her bölgenin kendi imar düzenlemesi yapılacak.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şehircilik Şûrası’nda, binalardaki “kot” uygulamalarına ilişkin uyarısının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.


Bakanlık, hazırladığı yönetmelik taslağı ile kotun altındaki yerleri yeniden tanımlayacak. Böylece, aslında bodrum olması gereken yerlere daire yapılmayacak.


KOT ALTI DAİREYE SINIR GETİRİLDİ


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakan Mehmet Özhaseki’nin “Şehirlerin Anayasa’sı olacak” dediği imar düzenlemesinde sona yaklaştı. Bakanlık tarafından hazırlanan planlı alanlara ilişkin imar yönetmelik taslağına göre, ülkenin tamamı için bir tek imar düzenlemesi olmayacak.


Bakanlık, imarın değişmez kurallarını hazırlayarak, illere gönderecek. Ancak her bölgenin coğrafi, tarihi, kültürel ve yöresel özelliklerine göre ayrı ayrı imar düzenlemeleri yapılacak. Her bölgenin kendi imar düzenlemesi, yerelde hazırlanacak ve bakanlığa gönderilecek.


Uygulamada denetim yetkisi bakanlıkta olacak. 2012 yılında Samsun’da 9 kişinin hayatını kaybettiği selde, bodrum kattaki daireler büyük tartışma yaratmıştı. Düzenlemeyle, kotun altındaki yerin neresi olacağı net çizgilerle ortaya konacak. 


Bodrum kata daire yapılamayacak. Kot harici ev açılmayacak. Su taşkın alanlarında bina kotları, 50 yıllık meteorolojik veriye göre yapılacak analizle belirlenecek. Su taşkın alanlarında, su taşkın seviyesine 1 metre eklenerek belirlenen kotun altında hiçbir şekilde iskân edilen bağımsız bölüm oluşturulmayacak.


ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehircilik Şûrası’nda, kot uygulamalarına tepki göstererek, “Beyefendi inşaatı en yüksek noktadan alıyor.


Denizden bakıyorsun 2-3 kat görünüyor ama 5-6 kat bina çıkıyor. Bodrum diyorsun, adam zemin yapıyor. Bodrumu zemine dönüştüren anlayış bana göre ihanettir. ‘İşte efendim şuradan, buradan kazanmak istiyorum’. Geç o işleri! Kazanmak istiyorum derken şehre ihanet ediyorsun” demişti.


RUHSAT İÇİN ÖNCE ALTYAPI BİTİRİLECEK


Yerleşim alanlarında yapı ruhsatı düzenlenebilmesi için yol, su, kanalizasyon, elektrik gibi teknik altyapı hizmetlerinin götürülmüş olması şartı aranacak. Yeni yapılacak binalarda uygulama imar planında veya planda olmaması halinde gösterilen kat adedi veya bina yüksekliği hiçbir şekilde aşılamayacak. Yola cephesi olmayan parsellere yapı ruhsatı düzenlenmeyecek.


KENTLERE ESTETİK GÜVENCESİ


Kentlerdeki estetik şartının yerine getirilmesi için Mimari Estetik Komisyonu kurulacak. Komisyon, yapı ruhsatlarına ilişkin onay işlemlerinde görev yapacak. Komisyon; mimar, peyzaj mimarı, mimarlık tarihçisi, sanat tarihçisi, inşaat mühendisi, çevre mühendisi, şehir plancısı ve harita mühendislerinden oluşacak. Komisyon, gerekirse projeler için durdurma kararı alabilecek.


Habertürk


Geri Dön