02 / 05 / 2024

Kovid-19'la yeni ofislere geçiş hızlandı!

Kovid-19'la yeni ofislere geçiş hızlandı!

Kovid-19 salgını, birçok sektörde çalışma tasarımlarını ve ofis alanlarını değiştirdi. Peki gelecekte ofis alanları nasıl dönüşecek?



Kovid-19 salgını, birçok sektörde çalışma tasarımlarını ve ofis alanlarını değiştirdi. Evden çalışmaya geçilmesi ile birlikte, artık toplantılar, lansmanlar ve diğer birçok etkinlik online ortamda gerçekleştiriliyor. 

Türkiye'de ortak çalışma alanı ve girişimcilik merkezi denince akla ilk gelen adreslerden biri olan Kolektif House'un Kurucu Ortağı Ahmet Onur, ofis sektörün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kovid-19 la yeni ofislere geçiş hızlandı!

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre; Ahmet Onur, Kovid-19 salgınının iş yapış biçimlerini ve mevcut ofis konseptini değiştirdiğine dikkat çekerek, "Pandemi döneminde şirketler çalışanlarının evden de çalışabildiklerini tecrübe etti. Bu yönden bakıldığında, yeni ofis konseptine geçiş pandemi ile birlikte hızlandı. Esnek ofis modelleri ile hem yatırım tutarları düşüyor hem de süreçler hızlanıyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönem esnek ofisler daha fazla ön plana çıkacak" diye konuştu.

Çalışma hayatındaki değişimleri ve son dönemde trend haline gelen paylaşımlı ofis konseptini Kolektif House Kurucu Ortağı Ahmet Onur anlattı.

Ahmet Onur, "Bu dönemde büyük şok yaşadık. Ofise gelemeyen firmalar üyeliklerini iptal etmeye kadar gitti. Bizde üyeliklerini iptal edenlerin çoğu home ofislere geçiş yaptı. Fakat, yeni normal ile birlikte talepler eski seviyeye dönmeye başladı. Yıl sonuna kadar iyileşme trendine girdiğimizi görüyoruz" diye konuştu. 

'KRİZ ORTA UZUN VADEDE FAYDAYA DÖNÜŞÜR'

Koronavirüs salgını döneminde şirketlerin çalışanlarının evden de çalışabildiklerini tecrübe ettiğini belirten Onur, "Bu yönden bakıldığında, yeni ofis konseptine geçiş pandemi ile birlikte hızlandı. Yaşadığımız kriz sektör açışından orta ve uzun dönemde faydalı olacaktır. Evden çalışmaya geçilmesi ile birlikte, iş yapış biçimleri çok hızlı bir şekilde değişiyor. Esnek ofis modelleri ile hem yatırım tutarları düşüyor hem de süreçler hızlanıyor. Dolayısıyla, önümüzdeki dönem de esnek ofisler daha fazla ön plana çıkacak" açıklamasında bulundu. 

Önümüzdeki dönemde klasik ofislerdeki kullanım oranının düşebileceğine dikkat çeken Ahmet Onur, "Buradaki azalma ofiste geçirilen zamanın en fazla yüzde 30'u kadar olabilir. Çalışanları her gün evde kalmaya zorlamak çok kısıtlayıcı bir durum. Fakat, maliyet avantajı yaratma hedefiyle ofislerin birer merkez olarak konumlandırılacağını ve ev ile ofis arasında hibrit bir çalışma sisteminin firmalar tarafından benimseneceğine inanıyoruz" diye konuştu. 

'KAPASİTEYİ YÜZDE 40 DÜŞÜRDÜK'

Ahmet Onur, ortak çalışma alanlarında Kovid-19 salgınına yönelik aldıkları tedbirleri şu şekilde anlattı: 

"Kolektif House'ta aynı çatı altında bulunan kişi sayısını azalttıklarını belirten Onur, "En güvenli ofis alanını sunmak için çalışıyoruz. Kapasiteleri çok düşürdük. Toplantı salonlarında, ortak alanlarda, kapalı ofislerde çalışan sayılarını azalttık. Levent ofisimizde normalde aynı aynı 1250 kişi bulunuyor. Fakat, pandemi döneminde bu rakamı yüzde 40 düşürdük."

Emlak sektöründe yeni trend: Sanal ofisler!


Geri Dön