02 / 05 / 2024

Köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?

Köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?

İfraz tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre ayrılması işlemine deniyor. Peki, köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?



Köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?

İfraz işleminin yapılması ile arsa birden fazla poarsele bölünebiliyor. Ancak söz konusu işlemin nasıl yapılması gerektiği, işlemin yapılacağı taşınmazın yer aldığı bölgeye ve imar planına göre değişkenlik gösteriyor.


Köy yerleşim alanlarında ifraz işleminin nasıl yapılması gerektiği  Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde açıklanıyor.  Yönetmelik gereğince, ifraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması gerekiyor. Peki, köy yerleşim alanlarında ifraz nasıl olur?


İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şart olup; Parselden terk suretiyle yol oluşturulamıyor.


Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemiyor. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.


Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) m.den, parsel derinlikleri de (20.00) m.den az olamıyor.


İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde ediliyor, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamıyor.


İfraz dosyasında olması gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön